MORE

Recenzie East European Comic Con 2015 8-10 Mai 2015 – Ceva cum rar vezi in Romania!

Ajuns la a a treia editie de vara, East European Comic Con 2015 este unul dintre motivele pentru care Romania merita luata in serios cand vine vorba de cultura geek, benzi desenate, jocuri video, cosplay si tot ce inglobeaza acest fenomen. Trei ani de East European Comic Con in care s-a evoluat mult. Atunci cand Mircea Muresean Directorul evenimentului mi-a spus ca doreste sa faca ceva ca afara nu l-am crezut. Dar se pare ca a putut si… a reusit imposibilul anul acesta! Sa realizeze o conventie aproape la fel de bine origanizata ca afara, desi cu mici probleme logistice la inceput.

Fata de anul trecut, cand am avut ceva ceva mustrari la adresa conventiei, ca de exemplul gunoiul din sala de conventie, anul acesta lucrurile au fost imaculate. Daca este totusi sa ne plangem de ceva, este faptul ca in prima zi a fost un pic cam prea cald. In rest, a fost una dintre cele mai bine organizate conventii de la noi pana in acest moment, reusind sa treaca precum un tanc peste alte evenimente similare de la noi. Si nu noi am spus asta, ci multi straini prezenti cu care am avut placerea sa discutam si care au ramas surprinsi de cat de multa lume a venit si de faptul ca toata lumea… vorbeste engleza.

Dar cum a fost la conventie ? Ei bine, sentimentul general a fost unul de apartenenta. Nu conta ca iti plac doar boardgame-urile, jocurile video, colectionatul de figurine sau benzi desenate, totul era prezent si organizat pe caprarii. Ca si anul trecut intreaga conventie s-a desfasurat in doua pavilioane diferite, unul dedicat culturii Geek, altul gaming-ului in general.

Incepem cu pavilionul dedicat culturii Geek, care pe langa faptul ca oferea mult mai multe standuri decat in anii trecuti, a venit cu si mai multa marfa. Aveai pur si simplu de unde alege. Expozantii s-au intrecut pe ei insisi, atat ei, cat si restul celor prezenti, venind cu cate ceva nou si senzational. Pana si pe aleea artistilor daca te duceai puteai discuta cu un comic book artist ca de la om la om. Persoane ca Victor Drujiniu, care este unul dintre artistii care lucreaza la banda desenata Arrow. Sau jos, unde puteai as iti faci poze cu cei de la Creative Monkeys, dupa care iti cumparai o banda desenta de la un alt stand si te aprovizionai cu cel mai nou Vinyl Pop de la standul alaturat. Practic au fost putine momente in care te puteai plictisi. Daca nu era un concurs in aula alaturata, exista un panel cu un actor, un concurs de cosplay, un youtuber care discuta despre cariera lui, constant era ceva de facut, iar pentru asta trebuie sa ii felicitam pe organizatori si pe expozanti. Noi, echipa Zon@ IT nu ne-am plictisit cat am stat la conventie. Si ne-am facut si prieteni noi, un grup de tineri pasionati care si-au deschis un magazin si cafenenea dedicate atat gamerilor cat si celor care se eticheteaza Geek.

Bine, Comic-Con nu inseamna doar geek ci si gaming, astfel incat cel de-al doilea pavilion era plin ochi de tot ce iti putea dori inimioara din acest punct de vedere. Am avut un retailer important local care a organizat competitii, am avut Blizzard Activision, al caror stand a fost luat cu asalt de catre fani, dezvoltatori romani si boardgames. Cat sa nu te plictisesti nici aici. Nu s-a mai aruncat cu skin-uri, un alt lucru bun. Aici ne-am facut veacul mai mult. Asta pentru ca am vrut sa stam de vorba cu cei care reprezinta companiile mari in tara, dar si cu talentele locale, precum cei de la Facerig sau Move or Die, doi tineri talentati din  Romania care si-au facut… propiul soft, respectiv joc.

Si nu ne-am oprit acolo! Am stat de vorba cu Blizzard Activision, cu Benq si cu Asus, dar am luat si un interviu cu reprezentatul Romaniei pentru al doilea cel mai mare serviciu de live video streaming din lume. Ce sa mai… am fost ocupati si ne-a placut fiecare moment. Si credem ca nu doar noi am fost incantati, ci si invitatii.

La eveniment au fost prezente nume mari, precum Kristian Nairn, Manu Bennett, Osric Chau, Robert Knepper, Dan Starkey, John Noble si Michel de la Vsauce. Manu Bennett si Osric Chau s-au plimbat prin conventie, discutand cu fanii si raspunzand la intrebari si in afara panelurilor. Manu Bennett chiar ne-a introdus pe toti in cultura Maori, invatand o sala intreaga ce e aia Haka. 

Concluzie: la anul trebuie sa te duci la Comic Con, pentru ca anul acesta a fost… senzational! Si daca acesta este un indicator, anul viitor va fi si mai bine, vor veni si mai multi oameni decat cei 33.000 prezenti anul acesta, si nume si mai mari. Bravo East European Comic Con 2015… ne-a placut!

Articole asemanatoare

Back to top button