TECH

Durata bateriei poate fi mărită pe Android cu HUSH

Aplicațiile ce folosesc sistemele de operare Android nu sunt toate construite perfect. Unele, spre exemplu, au tendința să folosească resursele dispozitivului chiar și atunci când ecranul este oprit. Dar acum există o soluție pentru asta, aproximativ, numită HUSH.

HUSH a fost realizat de cercetători de la Universitatea Purdue, din statul Indiana, în colaborare cu Intel și Mobile Enerlytics, ca parte dintr-un studiu efectuat în ultimul an pe un eșantion de 2000 de telefoane Samsung Galaxy S3 și S4, ce foloseau 191 de operatori din 61 de țări.

Obiectivul era cel de a observa comportamentul aplicațiilor pentru Android atunci când ecranul telefonului este oprit. În mod normal, o aplicație ar trebui să înceteze să mai folosească resursele, mai puțin cele ca aplicația Facebook, ce comunică des cu serverul.

Însă multe aplicații nu adorm la loc, pentru că nu sunt programate corect, iar atunci când se trezesc pentru a îndeplini o sarcină de câteva secunde, în loc să revină la starea de somn în care consumă un minim de resurse, rămân complet active, risipind bateria.

Conform estimărilor din studiu, un telefon pierde aproape 46% din baterie atunci când ecranul este oprit, iar aproape 29% din acel consum este provocat de aplicații ce se trezesc și rămân active pe fundal. Pentru a rezolva situația echipa a dezvoltat o modificare pentru Android, numită HUSH, ce adulmecă aplicațiile care nu ar trebui să mai rămână active, și le împiedică să mai folosească resurse.

Această soluție scade consumul de energie cu 16%. Nu tocmai un procent mare, dar este abia la început. Pe viitor, echipa de cercetători are în plan extinderea modificării pentru a putea acoperi toate aspectele telefonului, inclusiv funcționalitatea Wi-Fi, 3G, și aplicațiile ce beneficiază de un contact constant la internet, ca Twitter, Facebook, și cele de mesagerie. Poate nu blocându-le complet funcționarea, dar reducând numărul de apeluri pe care le efectuează.

Dacă sunteți interesați să folosiți HUSH, puteți găsi fișierele pe Github. Trebuie să vă avertizez, totuși, că nu este o aplicație ce poate fi instalată direct pe Android, și necesită ceva muncă pentru folosirea sa.

[Purdue]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button