Tech&ITȘtiri

DuckDuckGo a introdus un AI care îți răspunde la întrebări cu informații din Wikipedia

AI-ul generativ este în mare vogă zilele astea, iar multe companii mari din lume mizează pe puterea acestuia de a schimba lumea atunci când vine vorba de modul în care căutăm pe internet. Mulți oameni abia așteaptă să se folosească de puterile acestui AI, dar există o problemă. Pentru a folosi chatbot-ul Bing trebuie să te înregistrezi pe o listă de așteptare iar Bard, varianta Google de AI generativ, încă nu a fost anunțat oficial.

Mai mult, se pare că altă companie a furat deja startul la acest capitol. Motorul de căutare DuckDuckGo tocmai a introdus un astfel de AI, iar partea cea mai bună este că totul este disponibil acum. La fel ca orice astfel de soluție însă, și chatbot-ul celor de la DuckDuckGo vine cu câteva dezavantaje care ar putea reprezenta o problemă serioasă pentru unii.

Dar mai întâi, hai să trecem prin niște detalii tehnice. DuckAssist by DuckDuckGo, așa cum se numește programul, rulează pe codul ChatGPT al celor de la OpenAI, ceea ce nu e un lucru rău. Până acum, acest AI a fost și cel mai interesant, deci punctul de plecare este bun. Apoi mai trebuie să menționez că sursa de unde DuckAssist își ia informațiile este Wikipedia, fapt care ar putea provoca probleme serioase.

Motivul principal este că, pe Wikipedia, oricine poate adăuga, elimina sau modifica orice informație. Înțeleg că de cele mai multe ori, aceste schimbări trebuie validate, dar chiar și cei care fac asta sunt oameni și pot greși. Iar când în joc este ceva atât de important precum informația, repercursiunile pot fi mari. Sunt de acord și că Wikipedia este enciclopedia internetului și aș fi ipocrit să spun că nu am folosit această resursă niciodată, dar riscurile există.

duckduckgo assist

Am testat și eu DuckAssist iar de menționat este că, în acest moment cel puțin, funcția este disponibilă doar pe aplicațiile DuckDuckGo pentru iOS, Android și macOS, nu și în search-ul obișnuit din browser. O diferență notabilă față de implementarea pe care am văzut-o pe Bing este faptul că nu poți vorbi direct cu DuckAssist într-o fereastră de chat. În schimb, rezultatele generate de AI apar atunci când cauți chestii pe care inteligența artificială consideră că le știe.

Asta înseamnă că aceste rezultate generate de AI-ul DuckDuckGo nu apar atât de des pe cât m-aș fi așteptat. Am căutat în limba română câteva lucruri și, spre surprinderea nimănui, nu am primit nimic. Apoi am trecut la limba engleză unde am văzut câteva rezultate, dar prea puține din păcate. M-am amuzat destul de tare atunci când am căutat ceva simplu precum „what is the best selling book?” în așteptarea unui răspuns de la AI, răspuns pe care nu l-am primit. Însă, primul rezultat era fix de la Wikipedia, deci DuckAssist nici nu s-a sinchisit să „dea click” pe primul link al căutării.

duckduckgo assist

Se vede că cei de la DuckDuckGo mai au ceva de lucrat la această funcție iar faptul că a fost lansat într-o formă destul de rudimentară mă duce cu gândul la ideea că proiectul a fost împins cu repeziciune pe ușă doar pentru titlul de „primul AI disponibil în motorul de căutare”, ceea ce au și reușit la urma urmei. Dar tot mai avem cale lungă până când DuckAssist va fi, cu adevărat, folositor.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button