Drone invizibile sunt pe drum

Pentru că o dronă Predator nu era deja suficient de greu de văzut la o altitudine de 3 kilometri, este pe cale să devină invizibilă.
Universitatea Californiei, din San Diego, anunță dezvoltarea unui nou tip de material, ce poartă numele complicat de acoperire cu meta-suprafață dielectrică, capabil să blocheze undele cu care intră în contact. Asta include unde radar și chiar undele de lumină.
Această mantie de invizibilitate este în esență un strat subțire de teflon special, care nu va reflecta în vreun fel o anumită lungime de undă. Este o îmbunătățire a unei tehnologii similare, dezvoltată cu ani în urmă, care era puțin cam impractică, deoarece necesită un strat mai gros decât subiectul în sine pentru a funcționa.
Acum asta nu mai este o problemă, așa că un strat de 3 milimetri este suficient pentru a face o dronă, spre exemplu, invizibilă pentru o rachetă. Tehnologia are, totuși (sau din fericire, depinde de perspectivă), câteva dezavantaje.
Momentan funcționează doar la unghiuri de 45 de grade, cu o deviație maximă de 6 grade, ceea ce înseamnă că din orice alt unghi este observat obiectul acoperit, va fi clar vizibil. Mai important, grosimea stratului afectează direct tipul de undă blocată, ceea ce înseamnă că un obiect nu poate fi făcut complet invizibil. Cel puțin nu deocamdată. Când își vor da seama cum să blocheze radar, infraroșu și lumină vizibilă la un loc, atunci e momentul să ne facem griji că am putea fi survolați de o dronă invizibilă.
[Engadget]