Dreptul la reparații începe să prindă formă… Oarecum

Dacă vă mai amintiți, am mai discutat noi pe larg pe YouTube despre asta. Este un subiect complex și destul de sensibil, dar care a început să se răspândească rapid, în special pe teritoriul Statelor Unite. Deci cum rămâne cu dreptul meu de a-mi repara telefonul fără a fi constrâns să apelez la servicii mult prea scumpe, în loc să beneficiez de o soluție simplă și accesibilă?
Se pare că Biroul pentru Drepturi de Autor din Statele Unite (US Copyright Office) a înaintat mai multe recomandări și proiecte care au fost aprobate astăzi. Acestea reprezintă câteva excepții adăugate legilor prevăzute de Digital Millennium Copyright Act (infamul DMCA) cu privire la accesul și utilizarea de dispozitive și software.
Schimbarea importantă este faptul că primești dreptul de a te „juca” cu orice dispozitiv de uz general cu software pentru a-l diagnostica, repara și întreține. Asta coincide cu obiectivul lui Joe Biden de a extinde dreptul la reparații. În esență, misiunea este aceea de a limita monopolul companiilor mari care îi forțează pe cumpărători să plătească sume uriașe pentru a-și putea repara dispozitivele „prin metode avizate/oficiale”.
Este un lucru de mare însemnătate pentru cei care, de exemplu, vor să-și înlocuiască ecranul telefonului mai ieftin și fără prea multă bătaie de cap, dar și pentru studenții și cercetătorii curioși să vadă cum funcționează un dispozitiv. Totuși, asta nu schimbă cu nimic faptul că giganți precum Google, Amazon, Microsoft și Apple și-au întărit și mai mult acesti sistem de protecție și ne forțează pe noi să cheltuim mult mai mult decât ar fi necesar pe piese originale, de multe ori personalizate, în detrimentul unor soluții simple și perfect compatibile cu dispozitivul în cauză. Ori asta, ori să ne cumpărăm unul nou…
Dreptul la reparații nu înseamnă că desfaci conservele mai ușor
Prin urmare, noua excepție inclusă în prevederile DMCA nu îi obligă pe producători să-și facă dispozitivele mai ușor de desfăcut precum conservele, ci îți dă ție dreptul să încerci să le desfaci și să ți le repari. Totodată, ai permisiunea de a-și debloca telefonul, astfel încât nu vei mai fi nevoit să cumperi alt model dacă vrei să schimbi rețeaua. Permisiunea aceasta se aplică și în cazul routerelor și al televizoarelor inteligente. Mai precis, vei fi liber să treci peste limitările de software impuse de producător. Astfel, să zicem că vei putea descărca și instala aplicații și servicii care obișnuiau să fie inaccesibile. Și da, asta include și Alexa și Google Assistant.
Mai multe organizații au aplaudat reușita acestor eforturi, însă și-au exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că aceste schimbări nu acoperă o plajă mai largă de situații. Acestea opinează că modificările „avizate” sunt vitale pentru utilizatorii care nu beneficiază de nimic de pe urma setărilor de bază al unui produs sau al unei tehnologii.
De exemplu, s-a pus problema dreptului de a-ți modifica softul camerei telefonului pentru performanță și acuratețe crescute, sau dreptul de a modficia interfața unui device pentru a veni în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale. Acestea nu au fost însă prea importante pentru comisie, însă totul are un început, după cum am văzut în cazul deciziilor adoptate de curând.