GamingRSS PaginaDeMedia

DOSBox Pure imbunatateste gaming-ul retro

Compatibil cu RetroArch pentru o joaca mai buna

Va mai amintiti de momentele cand aveati chef de un Doom, de un Quake sau poate de un Duke Nukem, dar trebuia sa le rulati prin DOSBox? la vremea sa, emulatorul isi facea treaba destul de bine, doar ca unii se mai chinuiau ba cu un source-port bun pentru Doom, ba cu variantele de configurare, ba cu RetroArch ca front-end.

Acum, dezvoltatorul indie Bernhard Schelling vrea sa imbunatateasca lucrurile. DOSBox Pure este o versiune superioara a popularului emulator open-source, compatibila cu RetroArch, care aduce multe functii practice.

DOSBox iti arata ca jocurile retro au ceva aparte

Cu DOSBox Pure, poti sa pornesti jocul direct din fisierele zip sau sa faci mount image pentru discuri. Vei avea suport pentru controllere (cu optiune de keyboard,mouse si joystick mapping) si tastatura on-screen atunci cand te joci si vrei sa introduci un cod sau un nume.

Pentru trisori, DOSBox Pure iti da posibilitatea sa scrii mult mai usor cheat code-urile, iar emulatorul va putea cauta posibile cheat-uri ascunse in codul jocului. Sistemul de save este cu mult imbunatatit si se foloseste mult mai usor si mai rapid. Deci poti sa salvezi si sa incarci jocul in orice stadiu te-ai afla.

DOSBox Pure este compatibil MIDI prin SoundFonts si are si o baza de date cu informatii care acopera peste douazeci de ani de istorie a jocurilor video. Ai si un startup menu cu functie de autostart. Trailerul demo se incheie cu mentiunea ca emulatorul va sosi in aceasta iarna („sper”, ca sa-l citam pe dezvoltator). Interfata pare foarte intuitiva si usor de folosit, cu multe optiuni de personalizare pe care ultima oara am apucat sa le vad la emulatoarele de GameBoy si GameBoy Advance de pe Android.

Personal, cand am dat de asta si m-am pus sa scriu, m-a lovit o nostalgie si nu am putut continua sa redactez fara un mix de melodii „8-bit chiptune” si fara sa imi caut prin micul altar de jocuri retro de pe stick-ul USB cateva titluri dragi mie pentru a le rejuca.

Daca sunteti si voi incantati de revitalizarea asta a DOSBox-ului, atunci ar fi cazul sa ne intoarcem la origini weekend-ul acesta si sa ne amintim cu ce jocuri am crescut.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button