GamingPC&Consoles

Acum poți juca DOOM… într-un notepad!

DOOM a fost și va rămâne unul dintre cele mai influente jocuri video din istorie. Asta înseamnă că, de-a lungul timpului, comunitatea de programatori a găsit metode care mai de care mai inedite de a rula jocul în cele mai bizare moduri. În ziua de azi, te poți juca clasicul shooter în BIOS-ul plăcii tale de bază, pe o imprimantă, pe un calculator alimentat în întregime cu cartofi sau chiar, Inception-style, poți juca DOOM în DOOM!

Când lumea credea că modurile exotice în care te poți juca DOOM s-au epuizat, un dezvoltator de jocuri a reușit performanța de a face jocul să ruleze… într-un Notepad. Și nici măcar nu e o experiență proastă. Imaginea rulează la 60 de cadre pe secundă și, pentru o grafică alcătuită în întregime din simboluri într-un program în care oamenii își scriu lista de cumpărături sau parolele de la conturile de social media, pot spune că fidelitatea grafică este chiar bună. Mai mult, conform programatorului care a pus cap la cap această minunăție, totul rulează într-un document Notepad standard, fără să fie modificat în vreun fel.

Există, însă, și probleme. Imaginea arată un flicker destul de pronunțat, mai ales în partea de jos a ecranului, unde își are locul interfața care arată muniția și HP-ul rămas. Totuși, ăsta e un preț mic de plătit pentru o asemenea bucățică de istorie a jocurilor video. John Romero, unul dintre creatorii jocului, a descris proiectul ca fiind „incredibil”.

Sigur, la realizarea acestor proiecte ajută și faptul că dezvoltatorii au acces deplin la codul sursă al jocului, care a fost dat publicului tocmai în 1997. Astfel de proiecte apar constant pe internet, iar cei interesați au creat inclusiv un subreddit activ, dedicat rulării DOOM pe hardware vechi. Dacă ce ți-am povestit mai sus suna bine și vrei să încerci jocul într-un Notepad, fie din plictiseală sau din curiozitate, poți descărca proiectul aici. Și să mai zică lumea că programatorii nu au imaginație.

Contributors

Pe lângă echipa noastră uzuală de tocilari, colaborăm punctual cu diverși redactori și freelanceri la fel de pasionați ca și noi în ceea ce privește jocurile, gadget-urile și tehnologia, în general. Materialele scrise de aceștia sunt marcate cu denumirea Contributors și sunt evaluate cu atenție, pentru a ne asigura că vă oferim informații corecte și conținut de calitate, la standardele Zonei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button