GamingRSS PaginaDeMediaTECH

Șoarecii au învățat să joace DOOM II în VR

Combinația dintre capacitatea omului de a învăța animalele să facă aproape orice și capacitatea omului de a face DOOM să ruleze pe aproape orice (nu, pe bune) poate fi atât de satisfăcătoare. Asta pentru că cineva a reușit să le aducă laolaltă pe cele două și să învețe un șoarece să joace o versiune de DOOM II potrivită pentru un echipament micuț de VR.

Miracolul se datorează lui  Viktor Tóth, un inginer interesat de machine learning. Metoda acestuia i-a ajutat și pe alții în căutarea automatizării procesului de a antrena animalele în mediile virtuale. Astfel de experimente au ca scop observarea proceselor cognitive ale creierului subiectului, iar setupul propus de Viktor poate fi folosit pentru a studia diferitele comportamente ale animalelor în timp ce le sunt înregistrate tiparele neurobiologice.

Un drum prin DOOM

Viktor detaliază pe blogul său acest experiment. Ansamblul este unul destul de simplu și constă într-o minge de polistiren pe care șoarecele o folosea ca „schemă de control” pentru a-l controla pe Doomguy în joc. Astfel, animăluțul putea naviga prin nivelul custom alergând pe minge, fiind susținut de niște gamuri. Acesta a fost învățat să-și croiască drum prin DOOM II cu ajutorul sistemului de recompensare. Pentru faptele bune, șoarecele primea apă îndulcită. În situațiile în care făcea vreo greșeală, Viktor îl enerva cu pufuri de aer pe față și blăniță.

Un total de trei șoareci (Romero, Carmack și Tom) au fost subiecții de test. Fiecare a primit porțiunea sa de nivel, iar Romero s-a descurcat atât de bine încât a reușit în aceeași sesiune să învețe inclusiv să tragă în inamici. Inginerul se declară mulțumit de rezultate, în special pentru că șoarecii n-au avut aproape deloc nevoie de intervenția sa. Acum sper doar să nu deschidă din greșeală vreun portal spre Marte sau Iad.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button