GamingPC&ConsolesTech&IT

Doom Eternal poate rula la 1000 de cadre pe secundă

Pentru că poate

Mai țineți minte vremurile de altă dată? Când jocurile puteau rula la un număr nebunesc de cadre pe secundă fără să se strice lucruri? Era o perioadă destul de scurtă, pe undeva pe la începutul erei 3D. În afara sa, primele jocuri se terminau înainte să le începi dacă nu le puneai o limită la cadre. Iar cele mai din urmă tindeau să funcționeze foarte bizar dacă încălca sfânta regulă că nu ai voie să rulezi un joc de curse la 60 de cadre pe secundă. Până și GTA 5 o ia puțin razna dacă te apropii de 150 de cadre pe secundă.

Eh, Doom Eternal speră să revină la acea fâșie scurtă de timp în care puteai rula un joc la orice număr de cadre putea mușchiul procesorului tău. Conform lui Billy Kahn, programator șef al motorului grafic id Tech 7, Doom Eternal va putea să atingă 1000 de cadre pe secundă fără să crape ceva la el.

Asta nu înseamnă că îl puteți rula voi pe PC-ul pe care îl aveți în ziua lansării (20 martie)la 1000 de cadre pe secundă. Tot este un joc cu grafică foarte avansată și toate cele. Dar cândva, în viitor, când tehnologia va mai avansa suficient de mult, nu va trebui să încercați să deblocați numărul de cadre pe secundă doar ca să vedeți că personajele zboară invers când treceți de 60. Nu vorbim aici de Need for Speed Rivals.

În cazul în care erați curioși, Doom-ul anterior era capabil să redea până la 250 de cadre pe secundă.

Și de ce este important? Nu pentru că ai avea ce face cu acele 1000 de cadre pe secundă. Mulți probabil nu vor avea ce face nici cu 100 de cadre pe secundă. Dar trebuie admirată măcar inițiativa de a face un joc ce nu funcționează ca standard la 30 de cadre pe secundă pentru că este mai „cinematic”.

Mai țineți minte gogomănia aia? Când s-a ivit generația acum pe ducă de console, iar din cauza procesoarelor Bulldozer nu puteau face tocmai prea multe, așa că diverse departamente de marketing au început o campanie de promovare a ideii că 60 de cadre pe secundă e de fapt rău? Că 30 e mai bun, că e mai cinematic, că mai aproape de un film de 24 de cadre pe secundă, dar, vedeți voi, nu le puteau face să meargă la 24 de cadre pe secundă, fiindcă atunci nu ar fi fluid? De ce nu ar fi fluid? A, da, pentru că un joc nu este o succesiune de imagini capturate de o cameră reală și redate pe ecran, sunt redate în timp real fără motion blur, fără efectele normale de curgere a imaginii pe care le avem până și la filmele mute care funcționau la 12 cadre pe secundă. Ca să nu mai spun de latența sporită sesizabilă la un număr mai mic de cadre pe secundă.

Evident, noua generație de console nu are problema asta, pentru că iar am avea parte de minunate declarații precum „rezoluția e doar o cifră fără sens” sau „ochiul uman nu poate vedea campanii mai lungi de 3 ore” și „nu există multiplayer gratuit, e o minciună comunistă”.

[PC Gamer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button