Telefoane

Disputa aprinsa in echipa Zon@ IT: Se va vinde sau nu Apple Watch?

In momentul asta o parte din echipa Zon@ se afla prinsa intr-o disputa aprinsa (facem si versuri 🙂 – Se va vinde sau nu Apple Watch? Subsemnatul si Mihai Andrei sustinem ca nu. Ene si Nanu sustin vehement ca da. (Mai avem putin si deschidem o sectiune de pariuri pe site si pe FB in care sa va implicam si pe voi :). Haideti sa vedem cateva argumente de o parte si de cealalta:

DA, se va vinde

-Numarul mare de „fani” loiali Apple, care nu vor chestiona critic produsul in sine, ci vor merge „pe mana companiei”

-Integrarea (previzibila) perfecta in ecosistemul Apple

-Marketingul agresiv

-Pretul competiv pentru un produs Apple (la varianta entry)

-Aplicatii numeroase si tool-uri bine puse la punct pentru dezvoltatori

-„Calitate Apple” a produsului cu privire la constructia efectiva, si functionalitate fara glitch-uri prin comparatie cu concurenta

NU, nu se va vinde

-Desi anuntat in Sepembrie, Watch a presupus o „relansare” in Martie si ajunge pe raft abia in Aprilie, adica aproape 8 luni mai tarziu. Poate ca nici Apple nu sunt atat de increzatori in succesul acestui produs, si cu siguranta detin studii de piata si pronosticuri de vanzari. Poate de aceea au asteptat.

-Concurenta acerba din partea altor marci (Moto 360, G Watch Urbane, Pebble etc), care ofera dispozitive „maturizate”. Acestea au castigat un avans de timp in care sa experimenteze si sa-si rafineze produsele. Daca la asta se va adauga un zvonit si posibil update Android Wear care sa le faca si compatibile cu iOS-ul, atunci soarta lui Watch ar putea deveni incerta.

-Produsul in sine nu este „fabulos”. Spre deosebire de alte produse Apple, acesta nu este „groundbreaking” nici macar pentru fani. Designul nu este grozav, durata de viata a bateriei lasa de dorit, dependenta excesiva de telefon etc.

-Neintelegerea surprinzatoare a conceptului de „ceas”, fie el si inteligent. „Less is more” in acest domeniu este solutia castigatoare, asa cum demonstreaza proiectele de pe Kickstarter ale lui Pebble sau ceasurile recente prezentate la MWC saptamana trecuta. Apple merge pe „varianta” invechita (si demonstrata ca fiind „falimentara”) a unui gadget stil Bond sau geek oriented, „care sa faca de toate”.

-Nivel ridicat de asteptare inainte de „prima vedere”. Conceptele care au circulat inainte de prezentarea din Septembrie aratau multe dintre ele mai bine decat produsul final. Overexpected and underdelivered.

Sunt utilizator de produse Apple din 2004. iMac, G4, MacPro, MacBook Pro, iPhone, Apple TV etc. Si purtator de ceas de cand ma stiu. Nu-mi voi cumpara Apple Watch. Este o optiune personala, si nu indemn pe nimeni s-o urmeze. Poate urmatorul model… Pretentiile mele de la un ceas sunt altele. Inca odata, „less is more”. Mai putine functii, autonomie mai ridicata (independenta fata de orice alt dispozitiv, baterie cu durata de viata mare) si… discretie! Hmmmm. Aceasta din urma este o chestie pe care unii producatori n-au inteles-o deloc. Ba mai mult, si aici am sa adresez o alta chestie dezbatuta intens, este cea a Apple Watch-ului de (h)aur, un dispozitiv de-a dreptul si explicit de „show off”. Ma deranjeaza pana si prezenta acestuia in line-up. Ma deranjeaza existenta lui, pretul „manelist”, „intentia” lui. Se asorteaza cu un ghiul. Tot din (h)aur. Apple au avut mereu reputatia gustului. Acest produs nu se incadreaza aici. Asa ca am zic pas (nu numai celui din aur 🙂 ci acestui produs in bloc).

Asteptam cu interes parerile voastre pe Facebook, cu rugamintea de a lasa „hate-areala” dar si imnurile de slava la intrare. O analiza serioasa si rece din partea unei comunitati cu care ne mandrim ne-ar interesa maxim, si cu siguranta ii va ajuta pe unii sa se decida.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button