HiFi-TVȘtiri ITTECH

DisplayPort se pregătește pentru o nouă generație

VESA, asociația de standarde video electronice, anunță că a început dezvoltarea pentru un nou standard de DisplayPort, unul care va depăși cu mult capacitățile variantei curente ale standardului.

Noul DisplayPort încă nu pare să aibă un nume efectiv, fiind definit deocamdată după protocolul de transfer de care se va folosi. Acesta este High Bit Rate 4. Asta înseamnă că noul standard poate să atingă o viteză de transfer de 64.8Gbs, dublu față de generația curentă. Efectiv, noul standard poate depăși rezoluția de 8K la 60 de cadre pe secundă la care sunt limitate acum dispozitivele ce folosesc standardul DisplayPort 1.4, bazat pe HBR3.

Nu ar trebui să vă așteptați ca standardul să apară de îndată. Prin 2019 are să fie finalizat, iar implementarea hardware va avea loc abia în 2020. La urma urmei, nu prea sunt nici măcar ecrane 8K la îndemâna publicului general, iar VESA abia săptămâna trecută a lansat standardul pentru cablurile de DisplayPort care să fie capabile să redea rezoluția 8K la 60 de cadre pe secundă, sau rezoluții ceva mai atipice, precum 3840×1080 la 144Hz cu HDR.

Totuși, în 2020 Japonia dorește să transmită în 8K Jocurile Olimpice, așa că pe atunci am putea vedea o răspândire ceva mai largă a ecranelor de acest tip. Cât despre cele care chiar se vor putea folosi cum trebuie de DisplayPort-ul anunțat astăzi, probabil va trebui să așteptăm până prin 2030. De ce? Hardware!

Contrar a ceea ce v-ar da impresia numele, și ce aberații ar debita unii despre „rezoluții liniare” fictive, 8K este de 4 ori mai mare ca 4K. Numărul de pixeli care trebuiesc să fie redați este masiv. Iar mergând dincolo de asta, la 16K, avem nevoie de hardware care face ce avem acum să semene cu un GeForce 2… sau de configurații SLI extreme. Ca să nu mai spun de ce camere am avea nevoie pentru a filma dincolo de 8K.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button