PCRSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

DisplayPort 2.0 a fost anunțat și este foarte rapid

Următoarea generație a standardului DisplayPort a fost dezvăluită. Varianta 2.0 aduce un salt însemnat în ceea ce privește lățimea de bandă, sărând de la un teoretic 32.4Gb/s la 80 Gb/s.

Și cum face asta? Foarte simplu. VESA s-a folosit drept fundație pentru DisplayPort 2.0 de Thunderbolt 3. Același Thunderbolt 3 care stă la baza lui USB 4.0. Ca urmare, moștenește câteva trăsături de la tehnologia celor de la Intel, precum cablurile ce deja sunt la limita a ceea ce poți face prin cupru, ce nu pot fi prea lungi, fiindcă nu vor mai funcționa.

Totuși, pe distanțe scurte, DisplayPort 2.0 vă permite să afișați conținut la rezoluția 8K, în format HDR, la 60 de Hz. Și nu este vorba de orice HDR, ci culoare pe 30 de biți. În cazul în care erați curioși, monitorul vostru probabil are culoare pe 8 biți, plus ceva magie electronică pentru a reda aproape 10 biți. Fără HDR poate chiar sări de 8K, oferind 10K fără compresie, pe 24 biți, sau 16K, dar folosind ceva compresie video.

Alternativ, puteți înlănțui pe un cablu două monitoare 5K, sau puteți reda conținut 4K, în format HDR, la 144Hz. Desigur, deocamdată nu veți găsi pe fiecare gard un astfel de monitor, decât dacă locuiți într-un loc în care gardurile sunt decorate adesea cu monitoare ce costă peste 2000 de dolari. În cazul în care erați curioși, va exista suport pentru porturi USB Type-C.

Noul standard DisplayPort 2.0 va fi disponibil abia de anul viitor, și probabil nu va mai trebui să îl schimbăm pentru o bună bucată de vreme. Nu de alta, dar la cât de multă lățime de bandă oferă, începem deja să ne lovim de limitări de natură fizică pentru materialele curente.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button