MORE

Disney face abuz grosolan de DMCA

Din categoria „Motive pentru care DMCA nu ar trebui sa existe”, Disney a comis un act garantat sa torpileze in continuare reputatia companiei. Unul care implica doua lucruri foarte pertinente pentru internet la ora actuala, Star Wars si legi fundamental defecte de Copyright.

Pe la inceputul saptamanii, un cuplu care detine un site dedicat celebrei francize, Star Wars Action News, a gasit intr-un magazin din SUA o figurina nou lansata cu unul din personajele filmului The Force Awakens. Personajul era Rey, insa nu in tinuta in mod normal vazuta in trailere, ci una diferita care releva un detaliu interesant despre acel personaj.  Nu voi publica aici imaginea in cazul in care nu v-a picat fisa si vreti ca totul sa fie o surpriza.

Evident, era genul de figurina care poate ca nu ar fi trebuit sa se afle pe rafturi inainte de premiera noului Star Wars, dar era la vanzare zile intregi. Cuplul a publicat imagini cu acea figurina pe pagina de Facebook, trezindu-se instantaneu cu un DMCA de la Disney care a indepartat imaginea. Cei care au republicat acea poza s-au trezit si ei cu DMCA-uri similare, Disney sustinand ca este proprietatea lor intelectuala si ca nu are nimeni voie sa o publice… o poza a unei jucarii cumparate legal dintr-un magazin. Sigur, Robot Chicken a stabilit un precedent legal, dar ce conteaza astea pentru Copyright pe internet, realitatea nu are efect aici.

Dupa ce s-a facut un apel la bunavointa companiei, printr-o scrisoare politicoasa, Disney a indepartat DMCA-ul de pe contul de Facebook, permitand din nou publicarea imaginii… pentru 10 minute. Apoi, Disney a emis un nou DMCA, de data aceasta mergand pana la punctul la care Facebook a pus o interdictie pe acel cont timp de trei zile. Ar putea fi pentru ca Disney foloseste un sistem automatizat de DMCA, asa ca poate nu este direct vina companiei… care a construit, intretine, programeaza si controleaza sistemul acesta de abuz pe banda rulanta.

Partea si mai amuzanta din toata aceasta poveste este ca dezvaluirea pe care o face ambalajul acelei jucarii a fost facuta deja de Harrison Ford pe pagina oficiala de Twitter a Star Wars. Dar din moment ce legile de Copyright permit abuz fara consecinte din partea unei corporatii masive, atunci Disney nu are motiv sa se comporte altfel. La urma urmei, vorbim de compania care a scris legile internationale curente de Copyright pentru a se asigura ca nici una din proprietatile sale sa pice in domeniul public vreodata.

[Ars Technica]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close