MORE

Discriminare sexuala la Yahoo: un fost angajat deschide proces juridic

Gregory Anderson a deschis proces fostului sau angajator, Yahoo, in urma a ceea ce el considera a fi o concediere pe nedrept. Procesul vorbeste despre discriminare sexuala impotriva barbatilor in cadrul fostului gigant.

Sub legea din statul California, angajatorii sunt solicitati sa prezinte o notificare cu 60 de zile inaintea concedierii a mai mult de 50 de angajati la o singura locatie intr-o perioada de mai putin de 30 de zile.

Procesul acuza ca Yahoo nu a oferit o asemenea notificare cand a concediat peste o mie de angajati in perioada dintre sfarsitul 2014 si inceputul 2015. Dincolo de faptul ca angajatii au fost concediati fara o notificare suficienta d.p.d.v legal, in proces se face si plangerea ca barbatii au fost vizati in mod deliberat pentru concediere.

Anderson descrie in detaliu evaluarea angajatilor intr-un sistem numeric intern, denumit QPR, ce separa angajatii Yahoo in grupuri in baza performantei lor. Desi scorurile initiale sunt acordate de superiorul imediat al unui angajat, exista si un stagiu secundar numit calibrare.

In acest stagiu, membrii managementului superior ce nu aveau nici un contact real cu angajatii evaluati, puteau modifica scorul.

Nu era solicitata nici o justificare pentru aceasta modificare, iar plangerea declara ca acest sistem „a permis si incurajat discriminarea bazata pe sex precum si orice alta prejudecata personala detinuta de conducere”.

In functie de gradul QPR, angajatii puteau fi concediati imediat, desi gradul exact in baza caruia aceste concedieri erau efectuate s-a tot schimbat in timp, in cele din urma fiind folosita o medie de clasamente trimestriale pentru a determina daca un angajat este concediat sau nu.

Anderson face acuzatia ca managerii au fost instruiti sa clasifice din ce in ce mai multi angajati in cel mai jos nivel de evaluare pentru a putea justifica concedierile in masa planificate de Yahoo, dand vina astfel pe performantele angajatilor in locul performantei financiare a Yahoo.

Pentru a argumenta acuzatia de discriminare sexuala sistemica impotriva barbatilor, plangerea mentioneaza un incident in care Yahoo a cautat sa umple pozitia de redactor-sef al revistei Autos cu o femeie, si a trecut cu vederea barbati calificati timp de 8 luni, cat a durat pentru a gasi o femeie pentru rol.

Mai acuza si ca Kathy Savitt, in functia de director de marketing, a angajat aproape in exclusivitate femeie in functii de conducere ale diviziei de media a Yahoo. Plangerea declara: „Cand Savitt a inceput activitatea la Yahoo, managerii de top ce ii raportau, inclusiv redactor-sefi ai celor 12 reviste, contineau mai putin de 20% femei. Trei ani mai tarziu, acesti manageri de top contineau mai mult de 80% femei”. Se acuza si ca barbatii erau concediati la grade de evaluare QPR la care femeilor li se permitea sa isi pastreze locul de munca.

Detectam asemanari substantiale cu cazurile de discriminare sexuala aduse de femei, precum cel impotriva Microsoft de anul trecut. Anderson aduce chiar comparatii intre sistemul numeric de evaluare a angajatilor folosit de Microsoft, si cel de la Yahoo.

[techraptor]
Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close
Close