PC

Directorul Nvidia crede că în curând plăcile video vor înlocui procesoarele

În caz că nu erați conștienți, legea lui Moore nu mai este relevantă, din moment ce plăcile video avansează într-un ritm mult mai alert decât procesoarele. Acesta este mesajul transmis de Jensen Huang, directorul general Nvidia, care a afirmat în cadrul unei conferințe din Bejing că plăcile grafice urmează să înlocuiască procesoarele.

Legea lui Moore este numele unei observații făcute de co-fondatorul Gordon Moore în 1965. Moore a observat că numărul de tranzistori per inch pătrat de pe circuitele integrate s-a dublat în fiecare an, și a preconizat că va continua să fie astfel pentru următorii zece ani. Ulterior și-a revizuit previziunea și a spus că acest lucru se va întâmpla o dată la doi ani.

De obicei când lumea spune că legea lui Moore se apropie de sfârșit, se referă la limitele tehnice care stau în calea îngrămădirii a și mai multor tranzistori în spații din ce în ce mai mici, păstrând aceeași rată de progres a performanței. Huang aprobă parțial acest lucru, cel puțin partea care se referă la performanțele procesorului – el a spus că în timp ce numărul tranzistorilor de pe procesor a crescut cu o rată de 50% anual, performanța a crescut cu doar 10%.

Celălalt motiv pentru care Huang este de părere că legea lui Moore nu mai funcționează este deoarece nu poate ține pasul cu progresele plăcilor video. Huang a vorbit despre creșterea puterii de calcul a plăcilor video din ultimii ani, și cum sunt mai potrivite decât procesoarele pentru avansul tehnologic în domeniul inteligenței artificiale.

Huang a mai spus și că plăcile grafice vor înlocui procesoarele în curând, adăugând că în acest moment proiectanții cu greu pot lucra în arhitecturi de instrucțiuni paralele avansate pentru procesoare.

Intel bineînțeles că dezaprobă afirmațiile Nvidia, ba chiar au făcut-o și în mod public cu unele ocazii. Acum un an, Brian Krzanich, directorul general Intel a vorbit despre acest aspect.

În cei 34 ani ai mei din industria semiconductoare, am fost martor la declararea morții legii lui Moore nu mai puțin de patru ori. Pe măsură ce progresăm de la tehnologia de 14 nanometri la 10 nanometri, și planificăm trecerea la 7 nanometri și 5 nanometri și mai departe, planurile noastre dovedesc că legea lui Moore este valabilă.

Și mai recent, Intel a mai menționat legea lui Moore atunci când au prezentat pentru prima oară Cannon Lake de 10 nm cu ocazia Zilei Tehnologiei și a Producției din Beijing. Cu acea ocazie, Stacy Smith, președintele grupului de producție, operațiuni și vânzări Intel, a afirmat:

Procesele de fabricație Intel avansează conform legii lui Moore, oferind și mai multă funcționalitate și performanță, o eficiență sporită a energiei, și costuri per tranzistor mai reduse cu fiecare nouă generație. Ne face plăcere să anunțăm în China pentru prima oară progrese importante în procesul nostru tehnologic care demonstrează beneficiile continue de a urma calea trasată de curba legii lui Moore.

Cam toatea acestea nu sună a altceva decât bătut cu pumnul în piept de ambele tabere, deși miza este mai mare decât doar dreptul la laudă. În timp ce Huang nu afirmă neapărat că plăcile video vor oferi toată puterea de calcul dintr-un calculator în timp ce procesoarele vor fi date la o parte, el anticipează totuși că plăcile video vor juca un rol mai important în domeniul supercalculatoarelor și a domeniilor specializate, cum ar fi inteligența artificială, machine learning, tehnica de calcul din cloud, și așa mai departe.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button