A meritat așteptarea de peste 11 ani pentru Diablo IV? Răspunsul este: DA! (review)

În ultimii ani, studioul Blizzard Entertainment a traversat o perioadă cruntă. Câteva lansări proaste și neinspirate (la tine mă uit, Warcraft 3 Reforged) au fost umbrite de un scandal monstru plin de acuzații de harassment și plecări din companie, iar pentru o vreme, viitorul unuia dintre cei mai proeminenți dezvoltatori de jocuri video era incert.
Dar se pare că Blizzard este din nou pe drumul cel bun, iar Diablo IV este cel mai nou titlu care a ieșit pe porțile studioului. Diablo IV reprezintă întoarcerea seriei la originile mai întunecate și promite să îmbunătățească fiecare aspect al jocurilor precedente. Este oare așa? Merită Diablo IV jucat sau este doar o altă încercare a celor de la Blizzard de a face bani, asemenea Diablo Immortal? Toate răspunsurile în continuare.
Poveste
Și hai să începem cu povestea, un capitol la care jocurile precedente au stat bine. Mă bucur să spun că așa este și în cazul lui Diablo IV, iar firul narativ este structurat bine și are un pacing corect. Personajele sunt foarte plăcute, interacțiunile sunt mai detaliate și pline de informații și mi-a plăcut să văd mai multe cinematic-uri și cutscene-uri presărate pe tot parcursul jocului.
Antagonistul din Diablo IV își face rapid simțită prezența încă de la început. Afli cine e Lilith și ce vrea ea să facă rău omenirii imediat și nu trebuie să fii un veteran al seriei ca să înțelegi ce se întâmplă. Și fix ăsta este unul dintre lucrurile pe care Diablo IV le face cel mai bine. Este foarte prietenos cu jucătorii noi, cu cei care poate au mai auzit de Diablo dar nu au încercat un joc din serie niciodată.
La capitolul narațiune, Diablo IV se ia mai în serios decât Diablo III. Personajele sunt mai bine conturate, quest-ul principal este plin de conversații interesante care iau la disecat natura umană și care te fac să ții la fiecare NPC nou care îți apare în cale. Este o poveste despre moarte și răzbunare foarte bine pusă la punct, care m-a făcut să stau lipit de monitor.
Nu o să intru în detalii despre lucrurile care se întâmplă în poveste, cel mai bine zic că ar fi să descoperiți singuri tot ce are acest joc de arătat. Pe lângă quest-ul principal, natura open-world a lui Diablo IV atrage de la sine și niște activități secundare presărate pe hartă, despre care vom discuta ceva mai târziu. Până atunci, vreau să ating subiectul quest-urilor secundare.
Trebuie să recunosc că nu sunt cine știe ce. Majoritatea dintre ele sunt task-uri banale cum ar fi să te duci să omori un boss, iei nu știu ce item și îl aduci înapoi. Conversațiile cu personajele care îți dau aceste obiective secundare adaugă detaliu lumii, sunt de acord. Dar am văzut destul de puține care chiar au substanță și la un moment dat te saturi să auzi cum nu știu ce paznic din fort a pierdut un pandantiv de-al nevesti-sii pe care îl vrea înapoi.
Gameplay
Acum ajungem la capitolul gameplay, și am să spun din capul locului că Diablo IV este poate cel mai bun joc din serie. Am jucat toate generațiile, inclusiv remake-ul lui Diablo II, și declar aici pe video că niciunul nu se simte la fel de bine ca 4. Magiile au o anumită greutate, cooldown-urile sunt mici și m-am distrat de fiecare dată când era de bătaie.
Spre deosebire de alte jocuri din acest gen, lui Diablo IV nu îi e frică să îți dea multe abilități cu care să te joci. Deși ai doar 6 slot-uri libere pe bară, unele iteme legendare pot debloca spell-uri noi. Asta înseamnă că bara aia se umple foarte repede și multe abilități vor rămâne pe dinafară, dar asta îți oferă multă libertate de experimentare.
Și dacă tot am zis de asta, meniul de skill-uri este complet schimbat față de jocul cu 3 în coadă. Ai mai multe opțiuni și mai multe combinații de făcut, pe lângă o grămadă de pasive și modificatoare pentru spell-urile de bază. Nu este același grad de complexitate ca în Path of Exile spre exemplu, dar sistemul ăsta îți oferă suficiente variante cât să nu te plictisești și nici nu e de speriat. Dezvoltatorii au nimerit un balans bun, lucru pentru care trebuie să îi felicit.
Dacă te răzgândești în legătură cu build-ul pe care ți l-ai făcut, o resetare completă a meniului de talente nu costă mult la început, dar prețul crește odată cu nivelul și cu numărul de resetări anterioare. Cu toate astea, niciodată nu am simțit că plătesc prea mult pentru un respec, fapt care m-a împins să încerc tot felul de build-uri dubioase care au funcționat și nu prea.
Acum vreau să vorbim puțin despre open-world, pentru că ăsta e un subiect extrem de dezbătut de comunitatea de fani a jocului. Aduce o lume deschisă un plus pentru un joc ca Diablo sau doar complică lucrurile degeaba și strică din fluiditate? Well, mă bucur să spun că Blizzard chiar au dat lovitura aici. Întreaga hartă este plină de peșteri, ascunzători de inamici, case părăsite și de evenimente online. Despre astea din urmă vorbim mai multe imediat.
Până atunci, mai vreau să vă spun că lumea este imensă. O să petreci destul de mult timp fugind pe jos, cel puțin până deblochezi calul. Dar mărimea nici nu contează atunci când, în drumul tău până la quest-ul principal dai de un side quest-uri și un event-uri care îți dau gear. Mereu am avut câte ceva de făcut la tot pasul și experiența de leveling nu a fost plictisitoare deloc.
La asta ajută și chestiunea loot-ului. De obicei, ăsta este unul dintre punctele forte ale unui joc Diablo și trebuie să raportez că lucrurile nu s-au schimbat nici aici. La începutul jocului, legendarele nu pică prea des și fiecare drop se simte incredibil. Până la finalul campaniei eram deja echipat bine în piese legendare și am avut ocazia să fac cunoștință cu niște efecte foarte interesante și am aflat că o piesă îți poate schimba întreg stilul de joc.
Celălalt hot topic, pe lângă open-world, este componenta online a jocului. Mulți s-au plâns că Diablo IV nu o să fie o experiență singleplayer și nu o să fie autentic seriei. Ei bine, asta e adevărat, dar nu aș zice că e neapărat de rău. Orașele sunt pline de alți jucători care își văd de treaba lor în fundal, dar care face jocul să se simtă viu. Totuși, nu am dat de prea mulți jucători în timpul în care omoram chestii pe hartă, cu excepția event-urilor specifice.
Mai exact, astea sunt niște obiective la care oricine poate să participe și care oferă loot decent. Merită făcute și multe dintre ele sunt chiar interesante. Ca un jucător de MMO-uri cum ar fi World of Warcraft, spiritul ăsta de colaborare cu alți jucători este pe placul meu, dar îi înțeleg și pe cei care ar fi preferat o experiență mai singuratică. Și nu ar fi fost așa mare tam-tam dacă puteai să alegi cum vrei să te joci. În realitate, problema este că Diablo IV este un joc always online, pe care nu îl poți juca fără o conexiune la internet.
Partea bună este că Blizzard a lucrat serios la componenta co-op a lui Diablo IV. Au rafinat sistemul introdus în Diablo III și trebuie să recunosc că au făcut o treabă bună. Tot ce trebuie să faci ca să te joci cu oricine este să vă fiți prieteni pe Battle.net. Ah, am uitat să menționez că jocul merge și cross-platform, deci poți să ieși la omorât demoni împreună cu prietenul tău cu altă consolă sau PC.
La un joc Diablo, poate mai important decât povestea sau experiența de leveling este endgame-ul. Și avem multe îmbunătățiri binevenite. Sistemul de Paragon a fost regândit și este acum mai interesant și folositor, la nivel maxim ai mai multe evenimente la care să participi și deblochezi niște dungeon-uri mai grele din care primești echipament mai puternic.
Dacă e să ne luăm după istorie, sunt optimist pentru viitorul lui Diablo IV. Blizzard a arătat cu jocul precedent că pot susține un astfel de titlu cu actualizări, și cred că cel puțin un expansion este garantat. Primul sezon încă nu a ieșit, echipa are timp să îmbunătățească jocul de bază. Un plus pe care Diablo IV îl are este că lansarea sa nu a fost umbrită de controverse legate de casa de licitații pe bani reali sau alte prostii de genul.
Totuși, trebuie să comentez și eu despre ceva, problema e că Diablo IV nu prea mi-a dat motive până acum. Dar vreau să vorbim rapid despre perspectiva camerei. Pe scurt: e prea apropiată și poate crea un sentiment de claustrofobie, în special în orașe. După vreo oră de joacă m-am obișnuit cu asta și nu mi se mai pare o problemă așa mare. Probabil au făcut lucrurile așa din considerente de performanță, dar mi-ar fi plăcut să văd un slider cu care să modific chestia asta.
Grafică și sunet
În contrast cu jocul precedent, Diablo IV adoptă o atmosferă mai întunecată și mai scary. Arhitectura este mult mai grotească, inamicii sunt urâți cu patimă și este mult mai întuneric în general. Am avut un sentiment de neliniște de fiecare dată când traversam o catedrală abandonată sau o peșteră plină de păianjeni, și îi acord o bilă albă lui Diablo IV pentru asta. Mi-a plăcut și estetica mai colorată din Diablo III, dar recunosc faptul că prefer ce văd aici.
Și la capitolul sunet am lucruri bune de spus. Zgomotele pe care le fac inamicii sunt oribile în cel mai frumos mod posibil iar muzica este aleasă cu atenție și complimentează bine atmosfera ușor creepy. Feedback-ul auditiv pe care îl primești atunci când dai o abilitate este foarte satisfăcător și nu am nimic rău de comentat aici, well done Blizzard!
Diablo IV arată senzațional. Pe PC, texturile sunt foarte sharp, efectele m-au lăsat cu gura căscată câteodată și rulează și bine pe deasupra. Totuși, am întâlnit câteva bug-uri și probleme minore, dar care m-au iritat puțin. Ba nu puteam să intru într-un oraș sau să ies din el, ba treceam printr-un perete și ieșeam pe partea cealaltă. Totuși, lucrurile astea nu s-au întâmplat suficient de des încât să devină o problemă mare și mă aștept ca Blizzard să rezolve din bug-uri curând, dar merită menționat.
Cum este vorba despre versiunea de PC a lui Diablo 4, va trebui să întrăm în discuția aia ceva mai sensibilă, aia despre optimizare și performanță. Și contrar trendului în care se încadrează mai toate noile lansări, jocul asta merge de rupe pe orice configurație îl pui. Dovadă este performanță pe care o vedem pe Steam Deck, consola portabilă de la Valve. Așa că putem spune cu ușurință că Diablo 4 este optimizat bine și merge pe orice fel de PC.
Doar că nu orice configurație va beneficia de îmbunătățirile introduse de NVIDIA în Diablo IV. Chestii precum DLSS 3, DLAA, Frame Generation și NVIDIA Reflex sunt rezervate pentru anumite plăci video ale producătorului. De menționat că am jucat Diablo 4 pe nouă NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti, iar la rezoluție 1440p cu detaliile la Ultra prinde vreo 80 FPS. Pentru majoritatea gamerilor asta e mai mult decât suficient, dar eu, cu monitor la 144Hz, tind să nu fiu de acord cu asta. Așa că am activat DLSS 3 cu funcția Frame Generation, iar media de cadre pe secundă a urcat pe la 130-140.
Asta în timp ce preset-ul pentru DLSS 3 pe care l-am ales a fost “Quality”, adică ăla care păstrează cât mai mult din calitatea grafică. Îmi place tehnologia ăstora de la NVIDIA, dar câteodată face jocurile să arate ne-natural, dacă le pot numi așa; fenomen care este vizibil cel mai mult la Performance, dar câteodată și când setezi tehnologia pe nivelul Balanced. Am observat însă și câteva chestii mai ciudate, precum faptul că DLSS-ul se comportă destul de ciudat atunci când placa video nu este atât de solicitată.
Dar principala motivație a celor de la Blizzard în cazul de față, a fost să integreze de-acum tehnologia de super-sampling și NVIDIA Reflex-ul care luptă cu latența, în anticiparea update-ului care va introduce și Ray Tracing în joc. Iar odată ce se va întâmpla asta, situația se va schimba dramatic pentru unii gameri. Diablo 4 se va bucura de reflexii cu ray tracing, ceea ce va schimba destul de mult modul în care arată locațiile din joc.
Și hai că FPS-ul să zicem că nu era o problema atât de mare, mai ales dacă ai un monitor cu G-Sync care știe să se sincronizeze cu placă video. Dar într-un titlu precum Diablo 4, răspunsul mouseului este vital, mai ales în scenarii PvP sau atunci când joci pe modul Hardcore care are permadeath și orice greșeală te poate costă zeci de ore de progres.
NVIDIA Reflex a ajutat cu partea asta și îmbunătățirile au fost destul de evidente. Rulat fără nici un fel de assist, jocul mergea cu o latență de 45-50ms. Bine, nu uitați că placă video influențează mult treaba asta, așa că o RTX 4090 spre exemplu, nu va fi nici pe aproape de 4060 Ti-ul de aici. Odată ce-am activat NVIDIA Reflex, am înregistrat o scădere până la mai puțin de 40ms latență. Poate că nu pare mare lucru, dar țineți cont că 5FPS dintr-un total de 45 înseamnă peste 10%. Iar ăla este boost-ul de performanță pe care îl câștigi pe gratis, doar după activarea Reflex.
Poți să joci Diablo 4 fără o placă video NVIDIA de ultima generație? Da, normal că poți, dar tehnologiile oferite de tabăra verde fac experiență cu atât mai bună. Și dacă se întâmplă să ai o placă RTX 4000, ar fi păcat să nu profiți de toate bunătățile pe care ți le pune la dispoziție producătorul. Și nu uitați că NVIDIA face cadou o copie a jocului atunci când cumperi una dintre următoarele plăci video: RTX 4090, RTX 4080, RTX 4070 Ti sau RTX 4070.
Concluzie
În concluzie, merită Diablo IV timpul tău? Răspunsul meu e un clar și răspicat: DA! Acest joc aduce laolaltă toate chestiile bune din jocurile precedente și le rafinează la toate capitolele. Gameplay-ul e probabil cel mai bun din serie, firul narativ e mai bine structurat și e mult mai bogat iar lumea deschisă este reușită și părerea mea e că se pliază bine pe acest gen de joc, lăsând la o parte cerința de a fi conectat la internet.
Astea fiind zise, nota mea pentru Diablo IV este 9. Are câteva minusuri, în special la capitolul always online așa cum am zis înainte. În plus, mai are și câteva probleme tehnice mici care pot fi rezolvate rapid, dar asta nu descalifică din start Diablo IV. Este un ARPG veritabil, cu o grămadă de libertate de customizare, o componentă grafică superbă și e optimizat bine pe deasupra.
Poveste - 8.5
Gameplay - 9.5
Grafică și sunet - 9
9
Diablo IV arată tuturor că Blizzard au fost și rămân în continuare unul dintre cele mai bune studiouri de jocuri din lume. Chiar dacă are mici lipsuri și probleme, lumea imensă, povestea captivantă și gameplay-ul fantastic fac din Diablo IV un must-play, în special acum că a venit vara.