PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

Detalii despre Zen 3 și Zen 4

Ce ne aduce AMD în anii următori

Știu că procesoarele bazate pe arhitectura Zen 2 doar ce au fost lansate (mai puțin APU-urile), dar timpul nu stă pe loc. Așa că AMD a început să anunțe deja detalii despre următoarele generații de arhitecturi pe care le vom vedea.

Dezvăluirile au fost făcute în cadrul conferinței HPC AI Advisory Council 2019, și se referă strict la implementarea pentru servere, în speță procesoarele Epyc, a noilor arhitecturi. Cu toate acestea, ne putem aștepta să Zen 3, disponibil de anul viitor, aduc un nou design pentru cache, posibil implementând o structură de 8 nuclee per CCX, față de cele 4 pe care le avem în acest moment.

Ce va însemna asta? Latență și mai mică pentru procesoarele cu 8 nuclee, toate „trăind” sub același acoperiș, nu în „căsuțe” alăturate. Aceasta ar fi cea mai mare schimbare anunțată despre Zen 3, arhitectura urmând să nu prezinte alte surprize sau schimbări neașteptate. Va avea tot suport pentru DDR 4 și PCI-Express 4, la fel ca Zen 2, și procesoarele se vor folosi de același socket ca primele generații de Epyc, Ryzen și Threadripper. Noile modele se vor ivi spre sfârșitul verii anului viitor, arhitectura fiind în acest moment trecută de faza de design și ajungând la fazele preliminarii ale testării.

Pe partea de Zen 4 vom avea ceva mai mult de așteptat, dar chiar vom avea parte de schimbări însemnate. În primul rând, avem un socket nou, numit pe partea de servere SP5, iar DDR4 pare că va fi înlocuit cu DDR5. Zen 4 încă se află la faza de proiectare, urmând ca produse bazate pe această arhitectură să își facă apariția spre sfârșitul anului 2021.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button