PC

Detalii despre Radeon Vega

AMD a dezvăluit un număr foarte mare de detalii tehnice despre noua sa generație de procesoare grafice, cea intitulată Vega.

Din start vă anunț că nu s-au oferit informații despre plăci video efective, despre performanța acestora exactă sau când veți putea vedea pe piață un Radeon cu Vega 10. Informațiile se leagă direct de îmbunătățirile care au fost efectuate la sistemul de memorie și la componentele programabile de shadere și geometrie. Unitățile de procesare în sine vor avea cam aceeași configurație ca Polaris, doar că se vor comporta foarte diferit din cauza celorlalte îmbunătățiri.

Spre exemplu, Vega aduce un mod nou prin care memoria este gestionată. Noul controller permite accesarea a unui spațiu virtual de adresare de 512TB, încărcarea datelor necesare în memorie fiind astfel mai eficientă și chiar mai rapidă, mulțumită suportului pentru HBM2. Prelucrarea datelor din memorie este și ea mai eficientă, în special când vine vorba de texturi care pot fi citite direct din cache atunci când trebuiesc prelucrate de ceva ca un Oculus Rift, fără a mai trebui ca memoria efectivă unde era stocată textura să fie accesată iar.

AMD mai propune un nou mod de-a gestiona redarea grafică, folosind shadere bazate pe forme primitive, în locul celor vertex și geometrice de până acum. Asta permite îmbinarea la un loc a tuturor sarcinilor de lucru și oferă îmbunătățiri pe partea de eliminarea a segmentelor dintr-o scenă care nu sunt vizibile. Această funcție trebuie implementată de fiecare dezvoltator în parte, fiind tehnologie care nu se regăsește în DirectX sau Vulkan la ora actuală. Dar având în vedere că atât DX12 cât și Vulkan sunt momentan bazate pe foarte multă tehnologie AMD, implementarea shaderelor bazate pe forme primitive în iterațiile viitoare ale acestor API-uri nu este exclusă.

Ce înseamnă toate astea pentru jocuri video? Performanță mai bună și posibilitatea de-a îngrămădi lumi mai mari pe ecran. Plăcile video bazate pe Vega 10 vor sosi în următoarele luni, nu sunt date exacte pentru lansarea lor.

[PC Per]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button