PC

Detalii de performanță pentru Intel Optane

XPoint este o tehnologie foarte interesantă dezvoltată de Intel și Micron, care în teorie permite realizarea unui tip de memorie de stocare cu o viteză care se apropie mai mult de RAM decât de NAND Flash.

Primele detalii despre implementări nu arătau viteze de vreo sută de ori mai mari, în mare parte pentru că nu prea există încă un controller de memorie făcut pentru așa ceva, iar acum sosesc informații noi foarte interesante.

Intel Optane, numele folosit de implementarea tehnologiei Xpoint, va avea capacitatea o capacitate de scriere/citire secvențială de 1400MB/s și 300MB/s pentru o capacitate e 16GB.

intel-optane-memory-8000p

Poate că nu pare mult, comparat cu noua generație Samsung 960 Pro, dar trebuie luat în considerare un lucru. Acea viteză de scriere/citire este valabilă pentru un singur chip de memorie. SSD-urile construite din chip-uri multiple de acest fel care funcționează în paralel. Așa că practic Xpoint poate face cu un chip ceea ce în mod normal necesită patru sau opt chip-uri.

Apare acum o altă problemă. Soluția Optane care folosește acest chip de memorie are o interfață PCI-Express 3.0 x2, ceea ce înseamnă că nu prea  are cum să suportă o lățime de bandă mai mare de 1.6GB/s decât dacă s-ar trece la X4 sau x8.

Puse la un loc, mai multe astfel de chip-uri vor genera motiv amplu pentru dezvoltarea lui PCI-Express 4.0. Mai merită menționat că Xpoint este o tehnologie scumpă, prețul său fiind la fel ca performanța, mai aproape de RAM decât de NAND Flash.

[PC Per]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close
Close