Business

Despre răscumpărări de acțiuni și beneficiile aduse de acestea

Am tot menționat despre răscumpărări de acțiuni făcute de diverse companii dar mulți dintre investitori nu cunosc importanța și beneficiile lor și, de aceea, mi-am propus astăzi să vă prezint acest tip de operațiune de piață.

Multe companii utilizează aceste răscumpărări de acțiuni ca o modalitate de recompensare a acționarilor pe lângă dividende. Atunci când o companie își răscumpără propriile acțiuni o face prin intermediul unui program anunțat public în prealabil, cumpărând acțiuni direct din piață apoi acestea sunt anulate iar capitalul social este redus. Care sunt beneficiile în urma acestei proceduri?

În primul rând, crește valoarea profitului per acțiune și astfel și valoarea dividendului poate fi crescută – sau păstrată în cazul în care valoarea totală a profitului este în scădere, spre exemplu, în cazul unei recesiuni. Totodată, teama investitorilor că recesiunea va avea repercusiuni mai mari sau mai mici asupra profiturilor companiei poate duce la o presiune pe vânzare mai accentuată, dar tocmai aceste răscumpărări fac ca prețul să nu scadă atât de mult.

În al doilea rând și poate cel mai important, sunt companii care fac răscumpărări atunci când știu că prețul acțiunii este subevaluat din diverse motive: atunci când este un sentiment negativ mult prea pronunțat pe piață sau când investitorii sunt orbiți de diverse evenimente din trecut și nu pot vedea prospectele bune ale companiilor – este cazul anilor ce au urmat crizei financiare din 2008-2009 când piața era destul de jos evaluată iar o bună parte din creșterea pieței din acei ani se datorează acestor răscumpărări.

Warren Buffet este unul dintre cei mai vocali susținători ai acestor răscumpărări, având chiar o dispută de la distanță cu unii politicieni ce le-au criticat în ultimul timp în scrisoarea anuală către investitorii Berkshire Hathaway (BRK-B) de anul acesta. „When companies with outstanding businesses and comfortable financial positions see their shares selling well below their intrinsic value on the market, no other action can benefit shareholders as surely as buybacks.”

Alte motive pentru care se fac răscumpărări de acțiuni sunt: crește ponderea acționarilor existenți precum și puterea de vot a acestora, aceasta fiind văzută ca o modalitate de fidelizare a investitorilor; acțiunile pot rămâne la dispoziția companiei pentru a fi distribuite în cadrul unui program de motivare și fidelizare a angajaților; totodată, la distribuirea de dividende compania trebuie să rețină valoarea unui impozit pe când la reducerile de capital nu se plătește nimic către stat și deci sunt mult mai avantajoase pentru deținătorii de acțiuni.

Principalele critici aduse programelor de răscumpărări de acțiuni sunt legate de faptul că firmele care le practică ar trebui să își folosească banbii disponibili pentru a stimula creșterea pe termen lung prin investiții în active în timp ce răscumpărările nu fac decât să crească câștigul per acțiune și, deci, au un efect benefic doar pe termen scurt.

Cu toate criticile aduse, programele de răscumpărări de acțiuni sunt tot mai dese în ultimul timp iar beneficiile pentru investitori sunt evidente și se văd în cotațiile în creștere ale acțiunilor.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button