PC

Despre Brexit si piata IT din Europa – Estul Europei va avea cel mai mult de suferit

Orice discutie pe baza Brexit-ului in acest moment este de prisos. Noi, ca cetateni europeni in acest moment nu avem, si probabil nici nu am avut drept de veto cand vine vorba de iesirea Regatelor Unite.

Bucataria interna prevaleaza, iar iesirea UK-ului din Europa marcheaza o data istorica, una destul de sumbra pentru Estul Europei, care la drept vorbind se balaceste in taxe si impozite, unele dintre ele abuzive.

Cu toate astea, referendumul pentru Brexit-ul a avut loc, UK va iesi din Uniunea Europeana, iar publicul are o groaza de intrebari referitoare la impactul pe care aceasta scindare il va avea asupra industriei IT.

O scindare nedorita de mai bine de 70 la suta din companiile de tech din UK , un procent de 78 la suta din acestea subliniind si faptul ca aceasta plecare va afecta intr-un mod negativ Regatul unit, Londra in speta, riscand sa nu mai fie vazut ca un hub tehnologic important.

Local, majoritatea analistilor sunt de parere ca in urma Brexit-ului, potentialii investitori vor fi mai reticenti in a investi in Londra sau in UK, rezultatul fiind o depreciere a pietii tehnologice engleze in urmatorii cinci ani. Probabil din acest motiv, Microsoft sau Intel au militat impotriva acestei iesiri.

brexit-hotair

Pana la Brexit, Londra fost cel mai puternic centru financiar din UE, urmat evident de Frankfurt, dar din punct de vedere al tranzactiilor realizate anual, Londra este cel mai mare. Sau cel putin este in acest moment.

Nici nu este de mirare ca Nvidia, Intel sau altii au dorit sa spună un NU raspicat.

Din pacate UK in acest moment este in haos. Firmele doresc o reactie ferma din partea Primului Ministru, iar aceasta se pare ca inca nu s-a materializat, David Cameron depunandu-si demisia din functia de Prim Ministru pe data de 24 iunie, ceea ce face prabusirea lirei si a bursei de valori mult mai relevanta, cu toate ca FTSE100 s-a inchis cu 2,4% peste vinerea trecuta. Lira este in scadere. 

Mai trebuie subliniat si faptul ca discutam de o comprimare a pietii Europene de munca, ceea ce inseamna ca multi muncitori, unii dintre ei prost platiti in raport cu restul cetatenilor englezi, isi vor indrepta privirea catre noi orizonturi. Astfel, mana de lucru in fabricile din UK crescand in pret, ergo preturile vor creste, si nu numai.

Industria IT nu inseamna numai fabrici si productie. Inseamna dezvoltare, cercetare si implementare, trei piloni ai IT-ului care au traditie in UK, iar acum acesti trei piloni sunt pe cale sa intampine o groaza de noi probleme. Iar cine nu isi inchipuie ca acestea nu vor impacta global piata de IT, are perfecta dreptate.

Brexit

Firma internationala de avocatura DLA Piper va renegocia un singur acord vamal intre cele 27 de state membre UE si UK, astfel asigurandu-se o oarecare armonie cand vine vorba de import-export. Dar asta nu face situatia mai putin sumbra. De ce? Pentru ca nu vedem UK in stare sa negocieze toate aceste acorduri in doar doi ani, chiar daca perioada de tratative se poate extinde peste acesti doi ani. Pana si firma de avocatura care mediaza procedurile a mentionat ca este posibil ca aceste tratative sa esueze.

Revenind la firme, discutam aici de multin-ationale, firme extrem de complexe cu multiple fatete si mai ales care au ales UK in defavoarea altor membri UE tocmai pentru ca Londra prezenta oportunitati atractive de investitie, asta ca sa nu discutam de conditiile avantajoase. Este foarte posibil ca multe din aceste firme, din cauza absentei acestor termeni avantajosi sa isi faca bocceluta si sa se mute pe alte taramuri. Posibil undeva unde gasesc un carnacior si berica la rece.

Flag_of_the_United_Kingdom_and_Germany

Daca o sa asistam la un exod al companiilor tech din UK , este foarte posibil ca acesta sa destabilizeze piata la nivel mondial pe o perioada de cel putin cinci ani. Astfel, acest drum al matasii IT urmeaza sa isi schimbe destinatia catre Germania, Franta sau Suedia. Cine stie, daca se intampla asta, poate si Bucurestiul are o sansa sa devina un Tech Hub important in cadrul Uniunii Europene, dar pentru asta trebuie sa lucram mult mai atent. Atat cand vine vorba de imagine internationala, cat si interna.

Cat despre UK … sa zicem ca s-au impuscat singuri in genunchi cu acest Brexit. Cel putin din punct de vedere al fortei de munca disponibile. Pana acum lucratorii din intreaga Europa alegeau UK in defavoarea multor altor tari. Iesirea inseamna ca acesti oameni se vor orienta catre alte tari, astfel UK va fi nevoit sa investeasca in proprii cetateni, poate chiar intr-un sistem de invatamant care nu ii invata ca matematica si taxele sunt abuzuri ale capitalismului… cine stie.

2205172655_5860304720_b

In acest moment, compatriotii nostri din UK sunt usor dezorientati, statul lor fiind zguduit din temelie. Sigur, incertitudinea si grija zilei de maine poate naste monstrii. Totusi, Uniunea Europeana este mare, iar Romania si romanii nostri mioritici au indurat mult mai multe. Incepand de la taxa pe „orn”, pana la … cativa ani mai multi de comunism.

Un Brexit nu o sa ne afecteze atat de mult. Cel mai probabil, o sa vedem o mutare a cazematei din Londra in Frankfurt, pronosticul meu, cel putin, Dublin, sau Amsterdam, dar asta nu o sa scuteasca Estul Europei de o crestere a preturilor, cel putin pana cand noi rute de distributie nu vor fi dezvoltate.

UK-Trade-exports-graphic-001

Urmeaza un minim de doi ani foarte grei de acomodare economica pentru aceasta regiune. Pana in momentul aparitiei noului hub tech in Europa.

Daca vineri am asistat la o cadere initiala la bursa, aceasta este doar o simptoma a unui pacient care, fara sa isi dea seama, afecteaza fara rusine restul Europei. Sa il numim egoism, ultra-nationalism, prostie, oricum ii spunem, Brexit-ul afecteaza tari precum Romania, Ungaria, Republica Ceha, Polonia, Lituania si multe altele, in unele dintre tarile amintite mai devreme UK avand tratate de export in valoare de 5 la suta din produsul intern brut. Tratate care trebuie renegociate, iar UK nu credem ca o sa doreasca aceleasi conditii impuse de Uniunea Europeana.

Cele mai afectate tari nu suntem nici noi, nici Bulgaria, nici Ungaria. Turcia si Polonia pierd cel mai mult din acest Brexit, asta pentru ca ambele tari exporta catre UK din produsul intern brut 7.1 la suta. Romania, pe de alta parte, are in acest moment peste 4700 de companii engleze care activează pe teritoriul tari noastre. Toate aceste companii vor trebuii sa renegocieze anumite aspecte cu guvernul nostru. Asta ca sa nu mai discutam ca Romania este o poarta de desfacere catre Balcani, poarta pe care UK o inchide cu buna stiinta, rezultatul fiind acorduri dezavantajoase de desfacere si distributie, nu numai pentru companiile tech, care acum fie vor importa pe cale maritima prin Rotterdam, fie prin Hamburg.

Ce inseamna asta? Ei bine produse mai … scumpe pentru ca taxe si accize de ambele parti ale tratativelor, UK fiind acum intr-o postura unica de a renegocia tot ceea ce inseamna acorduri de comert cu UE. Astfel este posibil sa vedem o crestere a pretului anumitor produse. Este o simpla speculatie, dar este indicat sa ne pregatim pentru ceea ce este mai rau.

Dupa decizia de a parasi Uniunea Europeana, conform tratatului de la Lisabona, articolul 50, UK are timp doi ani pentru a renegocia un nou acord de comert intre cele doua parti. Acest articol 50 se pare ca este si unul dintre motivele pentru care Cameron si-a inaintat demisia, fostul Prim Ministru numind articolu netestat, spalandu-se pe maini de toata afacerea si aratand catre succesorul sau ca omul care va schimba lucrurile.

Industria IT va avea si ea de suferit, aceste acorduri de comert devenind o obligatie intre stat si companie, negocierile intre cele doua parti avand ca subiect imperativ, procedurile de import export, vama, pasapoarte, noi reglementari si lista este destul de lunga. Astfel de tratative pot dura foarte mult, iar unele companii s-ar putea sa plece cu totul din Londra cu destinatia Frankfurt, unde s-ar putea sa gaseasca mai multa relaxare legala.

Reversul medaliei exista si ei. Daca britanicii aleg sa nu impuna tarife si cu o lira mai mica intr-o piata zguduita, asta s-ar putea sa favorizeze exporturile si importurile. Dar, dupa cum am mentiont mai sus, sunt simple speculatii. De departe cel mai bun pronostic se poate da peste cateva luni, cand deja lucrurile s-au asezat si deja se cunosc toate problemele in aceasta tranzitie. Ramane totusi de vazut. Situatia roza nu este.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button