MORE

Designul pentru AMD Zen a fost finalizat

In ultimele zile au fost numai vesti neplacute de la AMD, profitul companiei fiind in continuare pe rosu, iar divizia sa de testare si asamblare devenind acum o entitate independenta. Dar exista si o veste buna, designul pentru procesoarele Zen si K12 a fost finalizat, iar matrita a fost creata.

Conform CV-ului de pe LinkedIn al unui angajat AMD, atat arhitectura pentru procesoarele Zen, cat si pentru urmatoarele procesoare ARM din seria K12 au fost finalizate, la fel si matritele. Asta nu inseamna ca procesoarele sunt gata de productie in masa, inca mai sunt procese de testare, verificare, si stabilirea criteriilor pentru duplicarea lor. Dar inseamna ca partea grea, dezvoltarea tehnologiei, s-a incheiat.

ZenK12_tapeout_snippet

Mai important, acest CV arata ca AMD lucreaza nu cu unul, ci cu doua procese de productie, atat cel de 16 nanometri, cat si cel de 14 nanometri, insemnand ca de data aceasta AMD nu s-a limitat un singur partener de productie. Avand in vedere ca TSMC foloseste procesul de 16 nanometri, iar GlobalFoundries pe cel de 14 nanometri, AMD s-ar putea folosi de ambele, si poate de mai multe, cum ar fi Samsung.

Important pentru utilizatorul de rand este ca procesorul Zen este pe drum, chiar daca va ajunge abia pe la finalul anului viitor pe piata. Ca un sumar, seria de procesoare Zen va aduce un bonus de performanta de 40% fata de generatia curenta de procesoare AMD, un consum mai bun de energie, si un design mai apropiat de cel al Intel, avand chiar propria implementare de Hyperthreading. Procesoarele K12 sunt bazate pe ARM, si sunt destintate predominant serverelor.

Mai important, AMD in sfarsit va abandona platforma AM3+, care cred ca a stabilit un fel de record la cat de mult a stat pe piata. Din 2011 si pana cand platforma AM4 va fi lansata, AM3+ a fost, este, si va fi singura solutie pentru cei care doreau un procesor AMD care sa nu fie un APU. Platforma nu a primit nici o revizie care sa adauge suport pentru lucruri precum PCI-Express 3.0, in mare parte pentru ca procesoarele nu suportau asta, iar implementarea sa din placa de baza ar fi fost costisitoare. AM4, in schimb, va fi o platforma moderna, cu suport pentru DDR4, si multe alte noutati.

[WCCFTech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button