Dell XPS 15 9550 review – portabilitate si performanta intr-un superb 4k
In completarea liniei XPS, si in mod special ca alternativa mai mare a modelului de succes Infinity Edge XPS 13, Dell au lansat pe piata modelul Dell XPS 15 9550.
https://youtu.be/WN2xJpsgFXo?t=11m19s
Aceeasi directie stilistica ca la XPS 13, un ecran de inalta rezolutie cu rame mici familiar si o constructie de inalta calitate. Carcasa este subtirica, dar nu intr-atat incat sa sacrifice prea mult din performanta. Sistemul de test vine echipat cu un procesor i7 quad-core Skylake si o placa video dedicata GeForce GTX.
Exemplarul de review XPS 15 9550 reprezinta varful de gama actualizat al seriei XPS 15 pentru anul 2016, si vine echipat standard cu procesorul i7-6700HQ, 16GB de memorie DDR4 2133, ecranul 4K Infinity Edge si un SSD PCIe de 1TB.
Ca sa incepem cu inceputul, putem spune din start: sistemul are si plusuri si minusuri.
O mare parte din minusuri sunt pe partea de software, si speram ca Dell sa le adreseze cat mai curand. Aici este vorba despre un sistem de power management glitch-uit, rezultand in probleme precum blocarea procesorului la frecventa minima dupa ce este scos din priza si bagat la loc. Unele review-uri de pe piata germana au raportat viteze mici ale hard-disk-ului, viata bateriei scurta si throttling, impreuna cu probleme de flicker la display.
In ceea ce ne priveste, intr-adevar unele dintre neajunsuri inca se reflecta.
Flicker al ecranului poate fi observat la cel mai jos nivel de intensitate luminoasa, dar doar la acel nivel. Nu ne este clar daca e vorba de o problema de hardware sau de software. Parerile in privinta acestui flicker, depind de sensibilitatea oculara a posesorului. Dell foloseste probabil tehnologia PWM pentru display – se observa o frecventa de refresh
Pe de alt parte, ecranul este excelent, iar pentru utilizatorii cu acuitate vizuala ridicata, recomandam scalarea elementelor de pe ecran la o valoare cat mai mica pentru a putea folosi spatiul virtual amplu oferit de rezolutia 4K.
Specificatiile tehnice ale Dell XPS 15 9550 sunt dupa cum urmeaza:
Puterea de procesare a XPS 15 9550 este asigurata de cipurile Intel din gama Skylake. Cumparatorii au de ales intre trei procesoare:
- Intel Core i3-6100H – un CPU entry-level cu doua nuclee, 3MB memorie cache si o frecventa de pana la 2.7GHz;
- Intel Core i5-6300HQ – un CPU mid-range cu patru nuclee, 6MB memorie cache si o frecventa de pana la 3.2GHz;
- Intel Core i7-6700HQ – un CPU high-end cu patru nuclee, 6MB memorie cache si o frecventa de pana la 3.5GHz;
Accelerarea grafica a XPS 15 9550 este oferita printr-un aranjament nVidia Optimus, folosind cipul grafic integrat in procesorul Skylake, si anume Intel HD Graphics 530, impreuna cu placa video dedicata nVidia GeForce GTX 960M pe tehnologie Maxwell. Mentionam ca acest scenariu nu se aplica in cazul selectiei sistemului cu procesor Core i3-6100H, cea mai ieftina optiune – in acest caz este disponibil doar cipul grafic integrat.
Memoria oferita cu XPS 15 9550 este de tip DDR4.
Din cele patru configuratii oferite de catre Dell, doar cea mai scumpa (cea de 1780$) este echipata cu 16GB, restul fiind echipate cu 8GB. Toate configuratiile ruleaza la frecventa de 2133MHz, iar capacitatea maxima de memorie suportata pentru toate este de 32GB.
Optiunile de ecran oferite pentru XPS 15 9550 sunt doua, unul FullHD si altul 4K, cu optiunea touch sau non-touch pentru fiecare.
Mai intai este vorba de un panou produs de Sharp cu numele de cod SHP1453 LQ156M1, fiind vorba de un ecran FullHD excelent, ce se remarca prin o luminozitate foarte ridicata, de 420 lumeni maxim, 400 in medie si un contrast excelent de pana la 1663:1. Ecranul ofera deasemenea si o acoperire de aproape 100% a gamei de culoare sRGB, rezultand intr-o fidelitate exceptionala de culoare pentru utilizari fara destinatie profesionala. Din pacate ecranul acopera doar cam 64% din gama AdobeRGB, asa ca utilizatorii pasionati de fotografie si video sunt sfatuiti sa astepte un review detaliat al modelului cu ecran 4K.
Dell ofera ecranul 4K cu tehnologie InfinityEdge touch la un pret suplimentar de 350$, ridicand costul total al configuratiei de top la 2130$. Cat despre ecranul acesta, timpul nu ne permite un review detaliat, dar putem face cateva observatii. Contrastul este foarte bun, permitandu-ne sa vedem diferentele dintre culori la diferite trepte de intensitate. Nu exista fenomenul de banding in gradientele de culoare. La cea mai scazuta treapta de intensitate luminoasa se poate observa un foarte subtil flicker, suspectam din cauza variatiilor de voltaj.
Placa de baza foloseste un chipset Intel HM170.
Optiunile de stocare oferite pentru XPS 15 9550 depind de care dintre cele patru configuratii de sistem este selectata.
Mentionam ca modelul din review nu este inca oferit oficial pe piata pe niciunul din site-urile Dell la ora actuala:
- Un HDD traditional de 500GB impreuna cu un SSD de 32GB in modelul cu CPU i3-6100H;
- Un HDD traditional de 1TB impreuna cu un SSD de 32GB in modelul cu CPU i5-6300HQ;
- Un SSD de 256GB PCIe in modelul cu CPU i7-6700HQ si 8GB de memorie;
- Un SSD de 512GB PCIe in modelul cu CPU i7-6700HQ si 16GB de memorie;
- Un SSD de 1TB PCIe in modelul de review.
Bateria oferita de catre Dell pentru XPS 15 9550 este de 3 celule cu o capacitate de 56Whr sau de 6 celule cu o capacitate de 84Whr, depinzand de configuratia aleasa.
Cumparatorii ce folosesc magazinul online au optiunea bateriei de inalta capacitate doar la modelul de top. Aceasta baterie de 84Whr este laudata de Dell ca ar tine cam 10 ore de activitate. Posesorii au raportat altceva pentru modelul 4K, cu rapoarte de 4-5 ore de baterie, ceea ce este in cel mai bun caz la jumatatea declaratiilor Dell.
In testele noastre, desi viata bateriei in momentul deschiderii sistemului nu e laudabila, inregistrand cifrele de maxim 4-5 ore de utilizare raportate si de altii, folosind o aplicatie de control a procesorului (ThrottleStop) si aplicand o reducere de voltaj de 70 miliVolti, consumul procesorului in timpul utilizarii a vreo 10 ferestre de Chrome deschise in mai multe ecrane simultan si scrierii acestui review cu Wi-Fi pornit si intensitatea ecranului la minim (este inca perfect citibil la nivelul nativ de scalare al rezolutiei 4k) – ei bine, la 80% capacitate a bateriei Windows estimeaza inca 6 ore de viata.
Consumul procesorului oscileaza intre 1.3W si 1.8W, ruland in jurul a 900MHz la un voltaj de 0.7v. Cand stau sa ma gandesc, e fix 1W. Pentru ca sistemul sa reziste 10 ore, ar rezulta un consum mediu de cam 8.4WHr. Extragand . Dar in realitate am avea cam 8. Cu toate radiourile oprite, 80% baterie ne ofera 7 ore, fara sincronizare activa de trafic de date. Deci cam 8:45. Nu-i rau. Daca inchid Chrome consumul scade pana la 0.7w. E excelent dar poate nu foarte fezabil.
Dar nu ne place sa ne multumim cu putin. Am vrut sa vedem daca sistemul merge pentru niste activitate de gaming, asa ca am instalat Starcraft 2, am trecut totul in detalii maxime si rezolutie glorioasa 4K, cu YouTube in background si setarile de putere ale sistemului setate pe performanta maxima.
In YouTube un playlist canta in background, Steam descarca cu 8MB/s, procesorul si placa video stau in circa 75 de grade Celsius. Ventilatoarele fac ca niste turbine, asa ca sugeram folosirea castilor in astfel de scenarii. Framerate-ul sta intre 30-50. E perfect jucabil. Sincer, e neasteptat si extraordinar de satisfacator.
Avem astfel de a face cu performanta excelenta si temperaturi excelente in aceasta clasa de performanta. E drept ca nu se compara cu un GTX-980, dar in 4k, exista cel putin un titlu popular la ora actuala pe care acest laptop il poate sustine. Bagam mana in foc ca CS:Go, Dota 2 si League of Legends nu stau mai prost, iar cu exceptia unor monstrozitati precum The Witcher 3, majoritatea titlurilor moderne pot fi abordate in 4k cel putin pe setari medii.
Am salvat un mic album cu screenshot-uri 4k dintr-un custom game de Starcraft 2. Am incercat si cateva benchmark-uri Futuremark, mai exact 3D Mark FireStrike si FireStrike Ultra.
Am batut tobele ecranului 4K si al costului ridicat, dar daca stam sa ne gandim un pic, ofertele prezentate de Dell includ configuratii extrem de interesante de gaming la un buget accesibil.
Pentru 1200$, poate mai ieftin daca aveti norocul unor cupoane de reduceri, o configuratie cu procesor i5 quad-core, SSD + HDD, 8GB de memorie si GPU 960m este o optiune care poate fi considerata serios, pentru un gamer care are nevoie de mobilitate. Dublat de carcasa solida, sistemul de racire bun, design-ul superb, o viata a bateriei respectabila cu un pic de tweaking si acceptarea faptului ca nivelul de performanta este totusi din gama middle. Exista si laptop-uri cu placi video mai puternice, dar pariem ca acelea nu cantaresc 1.8Kg, nu se compara la design si nu au suportul tehnic al ofertelor Dell (din experienta, imi aleg laptop-urile si dupa felul de garantie pe care il au, iar pentru mine Dell ProSupport intotdeauna e de dorit).
Fire Strike ne aduce cu picioarele pe pamant si ne reaminteste ca un sistem mid-range este totusi un sistem mid-range. Partea buna este ca acest sistem este echipat cu un conector Thunderbolt 3, cu ajutorul caruia un doritor isi poate atasa o placa video externa in toata puterea ei. Niste bani in plus, dar se poate.
In concluzie Dell XPS 15 9550 este un laptop foarte fain. Design-ul hardware e de nota 10. Din punct de vedere al soft-ului, Dell putea sta mai bine. Pentru un entuziast sau cineva care stie unde sa caute informatia necesara, cateva minute de optimizare duc catre un sistem care se descurca admirabil. Pentru un cumparator lipsit de informatie, surpriza vietii scurte de baterie ar putea fi un punct in minus. Daca aveti banii si cautati mobilitate cu ceva performanta pentru jocuri (si poate un ecran superb), atunci XPS 15 9550 ar putea fi pentru voi.