Dell XPS 13 – Cum a evoluat brandul de laptopuri cu care am crescut?
Pasionat de tehnologie am fost de mic și țin minte prea bine de câte ori săream peste teme sau le făceam de mântuială, numai ca să prind și vreo oră-două de joacă pe calculator până la somn. Dar copilăria mea a fost marcată de turnurile metalice care la vremea aia erau cât jumătate de Marinake și credeam că ăla este „the one to end them all„. Bine, până prin 2000 și ceva când a apărut prin casă un Dell Latitude D630, un laptop lansat prin vara lui 2007 care a fost ceva cu totul nou pentru mine: „Cum adică este un calculator micuț cu ecran atașat care se închide și merge băgat în ghiozdan? Staaaai așa!”
Iar de aici a început cumva capitolul doi al interesului meu pentru tehnologie. Vedeți voi, ăsta a fost primul contact cu ceva peste puterea mea de înțelegere. Știam până la punctul ăla că PC-ul este mare, greu, alb și are televizorul ăla ciudat agățat de el. Când am dat de laptop, cumva mi s-a dat și lumea peste cap și cum curiozitatea a omorât pisica, tot curiozitatea m-a împins să aflu ce e chestia cu clapetă din fața mea. Și pe laptopul ăsta de la Dell am început să aflu pentru prima data de procesoare, de plăci video, de faptul că fix laptopul pe care citeam mergea îmbunătățit. Și îmbunătățit a fost: ba procesor mai puternic, ba niște RAM în plus. Fast forward în 2021, încă este într-o geantă de laptop sus pe dulapul alor mei și merge; drăcovenia încă merge la 14 ani de la apariție. Tre’ să îi schimb o balama, dar aia e partea a doua.
Și tot în 2021 aruncăm o privire peste Dell XPS 13, pentru că oricât de mult m-aș fi îndepărtat de laptopuri, pe atât de curios sunt să văd cum a evoluat producătorul al cărui model m-a lansat la apă în lumea asta a tehnologiei.
Dell XPS 13 – Cel mai cool din curtea școlii
Am învățat odată cu trecerea timpului că un produs hardware bun nu se caracterizează doar prin performanța oferită la momentul achiziției, dar și prin longevitatea pe care ți-o asigură. Bine, despre calculatoare nu știu să zic prea bine, pentru că am schimbat vreo șapte sau opt (sau nouă) în ultimii cinci ani, dar pe măsură ce eu tot urcam în framerate și rezoluții, vechiul laptop Dell încă stătea pe dulap așteptând să-l mai bag în seamă. Și mi-am dat seama târziu că e de apreciat că bucata aia de aluminiu argintiu a trecut de 10 ani și încă merge decent. În ani de laptop e bătrân deja, trecut de anii tinereții și are și copii. Unul dintre ei este Dell XPS 13. E mai mic de statură, dar a luat ce era mai bun la tată-său și l-a dus mai departe. Și ca să vezi, a fost și premiant ăsta micu’, împușcând de mai multe ori premiul „Best in Show„, ori al’ mai cool copchil din curtea școlii.
Dar Dell XPS 13 este orice, numai nu o joacă de copii. Laptopurile din această serie sunt destinate creatorilor de conținut, oamenilor de business și în general celor care au nevoie de o mașinărie de lucru portabilă. Întreaga serie este bazată pe o platformă hardware puternică care oferă o mulțime de funcții utile.
- Dell Mobile Connect: Această funcție îți permite să îți conectezi telefonul (iOS, Android) și să-ți folosești laptopul pentru apeluri și mesaje, astfel nu trebuie să îți mai îndrepți atenția spre alt ecran în timp ce lucrezi.
- Dell Premium Active Pen 579x: Un stilou care îți oferă și mai multe opțiuni de interacțiune cu laptopul tău și le oferă un avantaj creatorilor de conținut.
- Dell Cinema & Dell Audio: Două aplicații care îți vor îmbunătăți experiența de consum de materiale multimedia precum streaming video, filme Blu-Ray sau albumele preferate de muzică.
- Windows 10 Home si integrarea cu suita software de la Microsoft: Noul Dell XPS 13 este compatibil cu toate funcțiile avansate din Windows 10 Home, precum metoda de logare prin intermediul recunoașterii faciale sau a amprentei, Microsoft Hello, cât și asistentul personal Cortana.
Platforma hardware pe care rulează Dell XPS 13 este formată din procesoare Intel Core de ultimă generație, grafică integrată Iris Plus și configurații de memorie între 8GB și 32GB. Pe partea de stocare, Dell a ales să includă doar SSD-uri rapide cu capacități între 256GB și 1TB. Într-un format de 13″ cu un design minimalist, o configurație de genul este optimă.
Va rezista în testul timpului?
Un lucru pe care l-am apreciat la vechiul D630 al familiei este construcția sa metalică, greutatea care arata calitate și cât de robustă este carcasa care se ține bine și arată bine chiar și la 14 ani de la apariție. Odată cu evoluția tehnologiei însă, materialele au început să se mai schimbe, iar Dell XPS 13 a ales o abordare ecologică, în scopul de a proteja mediul înconjurător. În acest fel, carcasele modelelor din noua serie sunt fabricate în proporție de 25% din materiale plastice colectate din mări și oceane, în timp ce 75% este alcătuit din alte materiale plastice reciclate.
Construcția laptopurilor este cât mai sigură, astfel acestea nu includ în componență elemente precum cadmiu, plumb sau mercur. Asta înseamnă că 90% din componentele laptopului pot fi reciclate, alături de ambalajul acestuia care este realizat din bambus alb. În plus, Dell XPS 13 2-in-1 este certificat Energy Star, astfel laptopul bifează cât mai multe categorii când vine vorba de protecția mediului și materiale reciclate și reciclabile. Iar acesta este un aspect pe care întreaga industrie IT a început să-l ia în serios în ultimii ani, pe măsură ce tehnologia a devenit mult mai răspândită în toată lumea.
Chiar dacă nu mai avem parte de aceeași construcție metalică și nici greu nu mai este, Dell XPS 13 reușește să rămână robust. Întreținut și fără să suporte abuzuri fizice, sunt sigur că laptopul va reuși să reziste mulți ani; iar când viața sa este gata, poate fi reciclat aproape complet, deci este o situație win-win.
Dell a evoluat, dar și-a păstrat valorile
Well, a trecut ceva timp de când am mai deschis vechiul laptop de pe dulap și cu siguranță va trece ceva timp până când un Dell XPS 13 îmi va face cu ochiul destul de mult cât să renunț la 20 de kilograme de PC în favoarea sa. Îmi place totuși că deși produsele s-au schimbat, esența brandului a rămas aceeași, iar laptopurile sunt în continuare calitative, producătorul urmărind să-ți vândă un partener de nădejde, nu doar un produs din plastic.
Tocmai din motivul ăsta Dell va fi unul dintre numele spre care mă voi uita prima oară când mă voi hotărî că în viața mea tech are loc și un laptop. Până atunci, câteva vorbe din partea producătorului vis-a-vis de campania din care face parte acest articol.
Articolul face parte din campania „XPS – Best in Show” susținută de Dell.
XPS a fost catalogat în cadrul CES 2020 drept „Best in Show” – cel mai bun laptop de 13″ în categoria sa. XPS susține performanța, provocarea status quo-ului și depășirea limitelor, pentru a livra cea mai bună calitate în afaceri, dar și în viața de zi cu zi.