Tech&ITPCTECH

Dell va folosi un format proprietar de memorie DDR5 pentru laptopurile sale

Un utilizator de Twitter a publicat primele imagini cu un laptop Dell Precision 7670. Acestea ne prezintă în premieră noul format de memorie DDR5 pe care producătorul îl va folosi în laptopurile sale. Este vorba despre Compression Attached Memory Module (CAMM), un nou standard care va facilita instalarea de memorie într-un format și mai compact decât SO-DIMM. Singura problemă este că upgrade-urile vor putea fi făcute doar de către producător.

Ideea în sine nu este rea, mai ales că noile module CAMM de la Dell includ și configurații cu 16 circuite integrate pe o singură față. Această față este împărțită în două zone cu câte 8 circuite, astfel funcționează practic în mod dual-channel. Iar cum noul modul înlocuiește două module standard, acesta suportă până la 128GB de memorie DDR5-4800.

Motivația producătorului este că noile module CAMM ajută la păstrarea unui format subțire și ușor. Dar aici apare și singura mare problemă a acestor module: singurul mod de a le înlocui este direct prin Dell, iar asta ar putea duce la niște prețuri demne de Apple. Până la urmă, laptopurile din serie XPS nu sunt mai prejos decât MacBook-ul când vine vorba despre suma pe care trebuie s-o scoți din buzunar pentru a pune mâna pe unul.

Personal nu văd mișcarea asta cu ochi buni, însă nici nu cred că am vreun cuvânt de spus în toată povestea asta. Rămâne doar să vedem când și unde va implementa Dell noile module CAMM și mai important de atât, cât vor costa acestea și cât de greu va fi procesul de upgrade. Dacă vor avea succes, am putea vedea o abordare la scară largă și din partea altor producători, dar rămâne de văzut ce răspuns va avea publicul.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button