MOREReviews

Dell Latitude 9510 – business serios, nu glumă! (Review)

Dell Latitude 9510 face parte din gama nouă 2020 Latitude 9000, ce se adresează în exclusivitate mediului de business. Deși pare a fi un 2-în-1 obișnuit, ce poate fi utilizat ca și tabletă de cei pasionați de artă (mai ales dacă veți achiziționa și un creionul activ Dell Premium, precum PN579X, cu 4096 de nivele de presiune și tehnologie Wacom AES 2.0), dacă ne uităm la specificațiile ascunse în fișa tehnică, vom vedea că avem un gadget business pur-sânge.

Dell Latitude 9510: Design și ergonomie

Dell Latitude 9510 - șasiu extrem de solid, aluminiu masiv, evacuari mari
Dell Latitude 9510 – șasiu extrem de solid, aluminiu masiv, evacuari mari

Este un produs destul de mare și greu (atenție, pentru clasa sa, nu în general!): 1,5kg varianta 2-în-1 (există și o variantă normală, fără ecran rabatabil 360 grade, puțin mai ușoară). Dell a încercat să-l facă cât mai mic și mai robust, drept urmare găsim un ecran atipic, de 15”, nu de 15,6” cum e standardul laptop-urilor din clasa asta. Există și o versiune mai mică, pentru cei ce își doresc portabilitate mai mare, fratele mai mic, Latitude 9410 cu ecran de 14”.

De ce este atât de greu pentru un convertibil ultimul răcnet? În primul rând, șasiul este din aluminiu destul de masiv (capacul și zona din jurul tastaturii). Același Diamond Cut ca și la XPS, margini ce ies în evidență. 

Ecranul touch, Full-HD este acoperit cu un strat de este sticlă Corning Gorilla Glass 6 DX, ceea ce mai adaugă un pic la greutatea totală.

Dell Latitude 9510 - un 2-1 de business elegant și robust
Dell Latitude 9510 – un 2-1 de business elegant și robust

Chiar și bateria este un factor ce contribuie la greutatea mai mare: deși nu pare, dar capacitatea de 52Whr într-un șasiu atât de mic (grosime de doar 13,9mm cu tot cu ecranul cu sticlă Gorilla), însă, după cum veți vedea mai încolo, această baterie face ca Latitude 9510 să fie recordmanul nostru la autonomie. Și asta, în business, este un mate atuu.

Și pentru că suntem la capitolul design, aluminiul din jurul tastaturii nu adună amprentele la fel de mult precum XPS-ul cu stratul său fițos de carbon. 

Dell Latitude 9510 - suprafața din jurul tastaturii nu adună foarte ușor amprente.
Dell Latitude 9510 – suprafața din jurul tastaturii nu adună foarte ușor amprente.

Dell Latitude 9510: Ecran

Pentru că vorbim de un 2-în-1, ecranul este foarte important. Și este de bună calitate. Full HD, 16:9, produs de AU Optronics, acoperă spațiul SRGB 100% conform producătorului. Măsurătorile noastre complete susțin aceste specificații: 99,1% of sRGB, 73% of AdobeRGB, 80% DCI-P3. Ecranul este surprinzător de luminos, valori înregistrare de Spyder X-ul nostru au fost: 405cd/m2 luminozitate maximă, 0,23cd/m2 black level, contrast 1748:1. Bun.

Conectică

Pe partea de conectică, m-am bucurat să regăsesc un port Type-A (adaptorul precum la XPS poate fi o bătaie de cap în plus în zona de business, să-l ai mereu la tine), dar și două porturi Type-C (cu Power Delivery și Thunderbolt 3), ce pot servi și ca alimentare. Evident, dacă unul din cele două porturi Type-C era pe latura opusă, era mai prietenos cu cablul de încărcare, în funcție de unde încărcăm. Dar asta e un detaliu minuscul. 

Dell Latitude 9510 - conectică orientată către business entreprise (Smart Card, etc)
Dell Latitude 9510 – conectică orientată către business entreprise (Smart Card, etc)

Pentru zona de business, există un slot pentru Smart Card-uri, un port HDMI și un slot SD standard. 

Securitate

Și pentru aminteam de Smart card, o cerință obligatorie în anumite zone de business enterprise, voi aminti și celelalte funcții de business ce intră în dotarea standard al laptop-ului: cititorul de amprentă, TPM, vPro, cameră web cu IR (infraroșu pentru detecție față sigură), senzor de proximitate, etc.  

Tastatura 

Tastatura este clasică, întâlnită și la modele anterioare, butoane mari și cursă lungă, foarte lungă, chiar, feeling-ul acela de familiar și plăcut de taste spongy, cu care sunt obișnuit de la tastatura mea Logitech MX Keys.  

Dell Latitude 9510: Performanță, zgomot, temperaturi

Procesorul Core i7-10810U la prima vedere nu a făcut nicio problemă laptop-ului convertibil, sistemul de răcire format din 2 heatpipe-uri și un ventilator au făcut față cu brio în testele din suita PCMark10. 

Adică temperaturile au rămas sub 40C, zgomotul sub 36-40dB, de cele mai multe ori sub 33dB, adică inaudibil.

La prima vedere. 

Pentru că e momentul să punctăm, graficul de frecvență ne arată că avem niște asemănări cu comportamentul procesorului din Huawei MateBook X 2020, răcit pasiv.

Dell Latitude 9510 - frecvențe cam palide în taskurile grele, procesorul frânează cam tare.
Dell Latitude 9510 – frecvențe cam palide în taskurile grele, procesorul frânează cam tare.

Adică, mai precis, la un stress mai mare, frecvența procesorului scade imediat, chiar și sub jumătate, deci procesorul se va comporta ideal în task-uri rapide, gen office, nu încărcări mari, de lungă durată (dezarhivări, randări, și astfel de task-uri mai grele).

În imaginea de mai sus, se vede în zonele încercuite, în editare foto video, cum frecvența a scăzut foarte mult. Și rămîne acolo o bucată bună de timp. 

Dar după cum spuneam și la MateBook X 2020, laptop-ul de față 2-în-1 Dell Latitude 9510 nu e destinat unor task-uri grele, ci mediului office, unde va funcționa fără probleme așa cum a fost gândit.

Dell Latitude 9510: Bateria – micul maratonist!

Bateria de 52W ne-a ținut în Modern Office aproape 13 ore, un nou record PCMark 10. 

Dell Latitude 9510 - atuu-un din mânecă: autonomia cât o zi de post. Foarte util nu doar în zona de business, ci oriunde, pentru un ultraportabil.
Dell Latitude 9510 – atuu-un din mânecă: autonomia cât o zi de post. Foarte util nu doar în zona de business, ci oriunde, pentru un ultraportabil.

Concluzie

Poate nu e cel mai atractiv laptop, nu concurează la titlul de cel mai cool design al anului, nu cred că ar câștiga un design award în acest deceniu. Cu siguranță, nu e nici cel mai ușor din parcare, sunt modele mult mai portabile.

Dar cu siguranță că punctele forte ale acestui laptop vor fi apreciate de cei din mediul business, unde securitatea, tehnologiile precum Intel VPro, opțional chiar și conectivitatea 5G, conexiunea de ultimă oră Wi-Fi 6, sau întregul sistem de securizare, gestionare, asistență PRO, reunite sub umbrela Dell Technologies Unified Workspace sunt realele motive pentru achiziționarea acestuia. Serios, chiar sunt o mulțime de elemente cheie, cerute de mediul entreprise, vă las să le parcurgeți pe pagina producătorului.

Dacă v-a plăcut noul Dell Latitude 9510, și nu o să vă fie frică să descoperiți prețul halatului, vă invit să descoperiți întreaga gamă Latitude, aici.

Ca întotdeauna, ne ajută opiniile voastre. Puteți să ne lăsați un comentariu aici, chiar după articol. Mulțumim!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button