Business

Dell atinge cotația maximă istorică de 70 de dolari

Acțiunile Dell Technologies Inc (DELL) au crescut vineri în ședința americană cu 22,2% la nivelul record de peste 70 de dolari per acțiune după ce au crescut previziunile financiare pentru întregul an pe seama exploziei inteligenței artificiale și a stabilizării cererii de computere după luni întregi de scădere. Este una dintre cele mai mari aprecieri zilnice din istoria tranzacționării Dell ceea ce a dus o creștere a cotației de la începutul anului de peste 70%.

Dell a raportat joi după închiderea ședinței venituri și profituri peste estimările pieței: pentru trimestrul fiscal încheiat pe 4 august, veniturile au fost de 22,9 miliarde de dolari, în scădere cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut dar cu 2 miliarde mai mult decât așteptările.

Profitul înregistrat în date ajustate a fost de 1,74 dolari, mult peste estimările sale precedente de 1,1 dolari sau peste consensul pieței de 1,14 dolari. EBITDA ajustat a fost de 2,6 miliarde de dolari, cu mult peste prognoza media de 2 miliarde de dolari. Del și-a îmbunătățit profitabilitatea datorită costurilor mai mici ale componentelor odată cu terminarea crizelor de aprovizionare din trecut.

Flux de numerar pozitiv pentru Dell în ciuda așteptărilor negative

Și datele despre fluxul de numerar au fost excelente: cash-flow-ul din exploatare a fost de 3,2 miliarde de dolari în timp ce piața se aștepta la un flux de numerar negativ de 465 de milioane de dolari.

Divizia de clienți business „Client Solutions Group” a înregistrat venituri de 12,9 miliarde de dolari, în scădere cu 16% în timp ce divizia de servere și sisteme de stocare „Infrastructure Solutions Group” a avut venituri de 8,5 miliarde de dolari, în scădere cu 11%. Compania a precizat că aproximativ una din cinci comenzi de servere din prima jumătate a anului a fost legată de aplicații pentru inteligența artificială și că cererea a crescut în ultimele luni.

Compania nu stă rău din punct de vedere fundamental iar boom-ul asta cu inteligența artificială e clar că va ajuta. Dell va lansa un PC specific pentru inteligența artificială în 2024 care va include o mai multă memorie și capacitate de stocare dar și o putere de procesare sporită față de modelele actuale, capabile să gestioneze aplicațiile de AI. Din punct de vedere tehnic, chiar dacă la acest moment cotația este supraevaluată și probabil vor fi ceva marcări de profit pe termen scurt, volumele mari avute în ultimele zile indică o trend susținut de creștere pe termen mediu.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button