Business

Deere a raportat vânzări de 16 miliarde de dolari în primul trimestru

Creșterea este de 33% față de acceași perioadă a anului trecut

Pentru Deere Company (DE), gigantul american de echipamente agricole, viitorul arată bine. Cum în ultimul timp este tot mai clară nevoia de tehnologie și în acest domeniu de activitate, Deere reușește să livreze produse înalt tehnologice care aduc o productivitate ridicată în agricultură. Iar asta se vede cel mai bine în rezultatele financiare ale companiei.

Recunosc că nu am avut pe radar această companie iar singurele cunoștințe pe care le aveam erau celebrele tractoare verzi cu tușe galbene. Atenția mi-a fost atrasă în urma întâlnirii Ford (F) cu investitorii și analiștii de luni 22 mai (urmăresc Ford în contextul în care dețin acțiuni la această companie), întâlnire în care Ford își exprima admirația pentru Deere și pentru modelul de dezvoltare reușit de aceasta.

Deere a raportat rezultate excelente pentru primul trimestru

Săptămâna trecută Deere (DE) a raportat rezultate excelente pentru primul trimestru al anului, rezultate mult peste așteptările pieței: vânzări de 16 miliarde de dolari și profit net per acțiune de 9,65 dolari versus 14,9 miliarde dolari și 8,58 dolari per acțiune estimările. Raportat la rezultatele aceluiași trimestru din 2022, creșterea este impresionantă de 33% la venituri și de 41% la profit. Singura divizie de business care a înregistrat scăderi este cea de asistență financiară ale cărei venituri s-au diminuat considerabil în urma scăderii împrumuturilor acordate.

Pentru întreg anul 2023, Deere se așteaptă la un profit net între 9,25 și 9,5 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă per acțiune între 31,2 și 32 de dolari. Compania se bazează pe condițiile favorabile ale pieței agricole deși încă sunt probleme în lanțul de aprovizionare.

Revenind la dorința Ford de a urma modelul Deere, haideți să vedem care este motivul. În urmă cu zece ani, cotația acțiunilor Deere era de 86 de dolari. În prezent, Deere se tranzacționează la 360 de dolari – o creștere medie anuală de 15% excluzând dividendele, creștere datorată unor venituri mai mari cu 57% și a unui profit cu 154% mai mare față de cel realizat în 2023.

Deere a implementat în această perioadă soluții software, senzori de înaltă precizie și echipamente video pe echipamentele sale agricole pentru o plantare de precizie, dar și pentru o conducere automată și o întreținere predictivă. Plantarea de precizie se referă la plantarea optimă a semințelor și la aplicarea țintită a inputurilor agricole – îngrășăminte, pesticide, erbicide, fungicide pentru a aduce un plus de productivitate dar și o scădere a cheltuielilor fermierilor. Și cam așa arată interiorul unui tractor:

La nivelul indicatorilor, marja de  profit net este de 15%, Return on Equity (ROE) este de 43,10%, avem un PER de 13,51x iar cash-flow-ul este pozitiv. Compania este un bun plătitor de dividende deși randamentul este destul de mic – se învârte în jurul a 1,4% anual.

Cotația acțiunilor Deere (DE) a fost destul de stabilă o perioadă îndelungată. Dar de la minimul de 110 de dolari per acțiune atins în martie 2020 la începutul pandemiei, acțiunea a crescut de patru ori la maximul de 450 de dolari la finalul anului trecut. De atunci avem o scădere sub 360 de dolari, chiar dacă rezultatele financiare au fost excelente iar prețul se află acum la suportul multianual care ar trebui să reziste fără nicio problemă iar de aici ar trebui să avem o revenire a cursului spre maximul anterior de 450 de dolari.

Așadar, acțiunea Deere merită atenția și banii noștri.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button