ReviewsGamingPCTECH

PC Garage se dă mare Zmeu cu un sistem de gaming puternic și accesibil (review)

Era o vreme, când pentru 1.000 de euro primeai destul de mult calculator, iar o configurație de top nu costa mai mult de 2 – 3.000 de bănuți europeni. Însă vremurile s-au schimbat, iar pandemia și criza de semiconductori ne-au arătat cum banii își pot pierde valoarea, iar componentele de PC pot deveni rarități extrem de scumpe. Iar acum nu este un motiv de mirare să vezi plăci video care costă câte 1.500 – 2.000 de euro… gen, doar placa. Și te întrebi, oare cât mai costă un PC de gaming decent, pe care să te poți juca circa tot ce este nou?

Aici intervin în discuție cei de la PC Garage cu ale lor sisteme pre-built; doar că nu sunt sistemele alea clasice pe care le cumpărai acum ceva ani din magazinele de profil. Știți voi, cutiile alea din tablă ieftină, sursă care dublează ca și dătător de foc la casă și configurații atât de dezechilibrate și slabe încât zici că se băteau pe un premiu de mediocritate. Nu, nu, este vorba despre sisteme pre-asamblate cu cap, făurite de echipa de la PC Garage, iar astăzi vorbim despre Zmeu, cel mai nou PC din oferta comerciantului. Nu e cel mai scump, nici cel mai puternic, dar tre’ să recunosc un lucru: este un sistem de gaming cu o configurație a naibii de corectă, un preț la fel de fair și dovada că în sfârșit putem cumpăra PC-uri la prețuri decente după… știți voi… criză, pandemie, d-astea.

Și ca la orice petrecere cu instalare de Windows, trebuie să știm cu ce-avem de-a face. Așadar, desfăcut-am sticla securizată de pe-a lui margine și mi-am vârât nasul curios înăuntru. Iar printre firele trase frumos prin spațiile de wire management și atenția la detaliu de care au dat dovadă cei de la Garaj, am găsit o configurație… interesantă, ca să îi zic așa. Primul 11 cu care defilează sistemul PC Garage Zmeu arată cam așa.

Componentă Model
Procesor Intel Core i3-12100F
Cooler Intel Luminar RM1
Placă de Bază Gigabyte B660M DS3H
Memorie RAM Exceleram Dark 16GB 3200MHz CL16 Dual-Channel
Stocare Intenso Premium 500GB PCI 3.0 x4 NVMe
Placă Video Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC 8G
Sursă Inaza Odyssey 80+ Bronze 600W
Carcasă Aerocool Trinity V3

Despre alegerea componentelor

Despre alegerile de componente nu prea am multe chestii de comentat în categoria asta de preț. Procesorul este un quad-core cu tehnologia Hyper-Threading, ceea ce înseamnă că oferă o configurație 4c/8t cu o frecvență care ajunge până la 4.3GHz în modul Turbo. De răcirea procesorului se ocupă cooler-ul stock, adică un Intel Luminar RM1. Alături de acesta avem un set de memorii RAM în configurație dual-channel, cu capacitate de 16GB și o configurație 3200MHz CL16. Astea din urmă nu contează atât de mult pe platforma Intel, deci sunt un compromis bun.

Review PC Garage Zmeu

Și după ce-am văzut memoriile, este clar că avem de-a face cu o placă de bază cu chipset pentru Alder Lake, dar cu suport de memorie DDR4. Este vorba despre Gigabyte B660M DS3H, o placă mid-range care-ți oferă cam tot ce-ai putea avea nevoie pe o platformă modernă în 2022: placă de rețea 2.5GB, USB 3.2, mizilicuri d-astea. Pentru stocare primim un SSD Intenso Premium în format M.2, cu suport NVMe și conectivitate PCIe 3.0 x4. Nu este high-end și nici nu îți oferă viteze demne de PCIe 5.0, dar nici SATA nu-i, deci primește undă verde din partea mea. Și mai are și radiator, ceea ce-ar trebui să țină temperaturile într-o zonă sigură.

Bijuteria coroanei este însă placa video: Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC 8G. Cei de la PC Garage au încercat să înghesuie cea mai bună placă video pe care bugetul o permite în carcasa lui Zmeu, iar 3050-ul este o alegere decentă. Chiar dacă nu este cea mai reușită placă video a producătorului din perspectiva valorii, oferă suport pentru Ray-Tracing, DLSS și toate tehnologiile NVIDIA. Asta înseamnă că va reuși să ruleze cele mai tari jocuri fără prea mari probleme, iar dacă te împotmolești, DLSS te va scoate la mal.

Ajungem și la ultima parte a acestei configurații, anume ansamblul de carcasă și sursă. Pentru mine sunt aspecte importante, mai ales că ocupația mea include să asamblez PC-uri destul de des. Așadar, am tendința să fiu ceva mai critic aici. Dar la așa configurație, sursa Inaza Odyssey de 600W este ok. Mă încântă certificarea aia 80+ Bronze pe care o consider un bare-minimum pentru un sistem în 2022 și are cablurile negre, deci arată cât de cât modern. Sticker-ul ăla alb este enervant, dar se poate trăi cu el… ori fără, dacă ai un uscător de par și răbdare.

Review PC Garage Zmeu

Carcasa care adăpostește toate aceste componente este Aerocool Trinity V3. Adică o tablă destul de calitativă, fără margini tăioase, aerisită bine și dotată din fabrică cu trei ventilatoare RGB. Dintre acestea, cele două montate frontal sunt de 140mm, iar cel de pe spate este de 120mm. Panoul frontal perforat asigură un airflow decent și în utilizare, PC-ul este neașteptat de silențios. Nu este cea mai robustă carcasă pe care am pus mâna, dar e ok. Și oferă și un I/O destul de bogat, format din cele două butoane de Power și Reset, jack-uri pentru căști și microfon, un USB 2.0 și două USB 3.0. Nu am găsit un mod pentru a controla iluminarea RGB, însă default vine setată pe un mod Rainbow destul de plăcut la ochi, așa că nu am plângeri aici; nu la banii ăștia!

PC Garage Zmeu îți ridică fepeseu’

Trebuie să recunosc că am ras binișor când am văzut cum se numește PC-ul ăsta și ce slogan are. Auzi la ei, cică îți ridică FPSU’. Englezisme d-astea traduse mot-a-mot, dar nu mă bag eu pe deciziile lor de marketing, mai ales când în contextul performanței oferite, chiar este un slogan potrivit. Poate că nu sună bine, dar îți dă fix ce-ți promite, iar în sesiunea de testare a lui PC Garage Zmeu, am folosit șapte jocuri. Lista arată cam așa: Apex Legends, Call of Duty Warzone, Counter-Strike: Global Offensive, Cyberpunk 2077, Fortnite, Grand Theft Auto V și Horizon Zero Dawn.

Rezoluția nici nu m-am obosit s-o urc peste FullHD, mai ales că ăsta este target-ul setat de producător. Setările grafice au fost în zona High și Very High, deci nu am făcut compromisuri și rezultatele arată destul de bine. Mai ales că un astfel de sistem merge în combinație cu un monitor 1080p la 144Hz la fel de bine cum merg roșiile cu castraveții în salată.

Review PC Garage Zmeu

Cu excepția lui Cyberpunk 2077, care este un joc al naibii de greu de rulat, toate celelalte titluri au rulat excelent la rezoluția dată. Și chiar și-n abominația mea preferată de la CDPR, Zmeu a obținut 42FPS fără DLSS. Deci clar poate rula cu peste 60 de cadre pe secundă odată ce-ai activat tehnologia de super-sampling de la NVIDIA. În Apex Legends avem o medie de 92FPS la setări High, Warzone este la distanță mică cu 95FPS, tot la High, iar CSGO merge cu peste 240FPS la setările maxime, așa că e destul și pentru gaming competitiv.

Rămânem în teritoriul jocurilor multiplayer, că ăsta este publicul cel mai numeros și avem Fortnite rulat la preset High cu o medie de 184 cadre pe secundă. GTA V este vechi și rulează și pe-un cartof, așadar nu mă miră că vedem peste 100FPS la Very High. Și la final, am ales Horizon Zero Dawn pentru că este un joc foarte bine optimizat, iar la setări Ultra atingem un sweet-spot de 61FPS. De menționat că niciunul dintre jocurile rulate nu a înregistrat scăderi însemnate de FPS, deci fără stuttering și alte probleme d-astea.

PC Garage Zmeu este protagonistul poveștii de azi

În cultura tradițională, zmeul este adesea antagonistul care vrea să îi pună bețe-n roate eroului; doar că povestea de astăzi este diferită. Bine, zmeul din basme este văru’ mai mare al lui PC Garage Zmeu, iar ăsta micu’ nu este la fel de supărat. Ba chiar dimpotrivă, a coborât printre muritorii de rând ca să îi ajute să obțină cât mai multe cadre pe secundă în jocurile preferate. Și face asta fără să consume prea mult și fără să fie un cuptor cu microunde luminos. Așadar avem niște temperaturi mai mult decât decente. PC Garage susține că în gaming, procesorul și placa video înregistrează vreo 60 de grade de băiat. În testele realizate de mine, valorile au fost tot pe acolo, cu o maximă de 64 de grade pe Core i3-ul din dotare și fix 61 pe placa video.

Construcția este și ea ok, cu toate firele ascunse frumos și fără elemente lăsate în voia sorții. Ba chiar ăștia de la Garaj au făcut și ceva ce eu uit, adică au pus toate șuruburile, fie ele necesare sau nu. Lăsând gluma la o parte, am văzut sisteme pre-asamblate de mi s-a luat de ele: unele mai aranjate, altele mai dezordonate, iar PC Garage Zmeu punctează super bine în clasamentul ăsta, iar din punctul meu de vedere este imediat sub sistemele asamblate de IT Direct ca și calitate. Iar ăsta este un compliment mare de la un OCD-ist ca mine.

Dar haideți să vorbim despre subiectul sensibil de astăzi, adică prețul. De cele mai multe ori, sistemele pre-asamblate au probleme atunci când vorbim despre raportul calitate/preț. Nu este și cazul lui Zmeu de la Garaj, care vine cu un price-tag de 4.500 lei. Dacă vrei să-l cumperi pe bucăți, odată adăugate în coș, piesele te vor costa 4.492 lei. Asta înseamnă nu doar că PC Garage nu te arde la preț, dar îți oferă asamblare și garanția că toate piesele sunt funcționale pentru puțin sub 10 lei. Iar dacă asta nu-i o ofertă bună, atunci nu știu care mai e!

Review PC Garage Zmeu

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Back to top button