GamingPC&ConsolesTech&IT

De ce trebuie să fii la zi cu driverele pentru jocuri

Cu siguranță ați fost în situația asta. Ați cumpărat un joc nou, l-ați descărcat, l-ați instalat, iar în momentul în care ați întrat în el, dezastru.

Cauzele pot fi multiple, dar cel mai des se întâmplă de vină driver-ului plăcii video. Se poate întâmpla să nu pornească, se poate întâmpla să se întrerupă în mod spontan și să revină la desktop, sau se poate întâmpla ca jocul să funcționeze, dar totul arată foarte bizar și în nici un fel corect. Lumini inexistente, texturi transparente, ecrane negre, sunt câteva din artefactele care pot apărea dacă nu sunteți la zi cu driver-ul grafic. Și chiar în cazul în care jocul pare de parcă ar funcționa așa cum trebuie, sunt șanse bune că există câteva probleme de performanță care n-ar trebui să existe pe hardware-ul pe care îl aveți.

Probabil vă întrebați cum poate fi posibil așa ceva. La urma urmei, dezvoltatorii de jocuri folosesc același hardware și aceleași drivere ca voi, nu? Da, dar de obicei pe acolo mai este implicat un SDK ce include resurse software care permit folosirea în alte moduri a resurselor hardware, iar driver-ul trebuie actualizat pentru a ține cont de asta. Cel puțin asta este explicația care tot pune dezvoltatorii de jocuri într-o lumină bună.

Realitatea este că jocurile tind să fie livrate în stări pur și simplu nefuncționale. Unele sunt construite pentru a funcționa doar în cadrul mediului în care au fost construite și foarte prost testate în afara sa de către producător. Nu se mulează specificațiilor de DirectX, nu includ apeluri pentru desenarea de cadre, și în general sunt groaznic optimizate. Și cine repară asta? Ar trebui să le repare dezvoltatorul, dar nu se întâmplă mereu.

Așa că producătorii de plăci video preiau sarcina de-a repara la nivel de driver ceea ce jocurile trebuiau să aibă deja funcțional din start. Sunt departamente și studiouri dedicate doar încercării de-a face jocurile funcționale și pentru a se asigura că nivelul de performanță este la un nivel pe măsura hardware-ului folosit. Iar procesul nu este unul simplu, din moment ce acești oameni nu au acces la codul sursă pentru jocuri. Trebuie să se folosească de unelte de debugging și de inginerie inversă pentru a-și da seama exact de ce nu funcționează totul cum ar trebui.

După cum vă puteți imagina, este un procedeu greoi care nu poate fi realizat pentru fiecare joc în parte care apare pe piață. Totuși, pentru titlurile mai mari, mai populare, cele care garantat vor avea un număr mare de jucători care se vor întreba de ce totul se mișcă precum un melc anemic într-o salină, există drivere speciale. Aceste drivere, precum cele Game Ready dezvoltate de Nvidia, sunt menite să rezolve problemele de ordin tehnic încă din prima zi, fără să fie nevoie ca jucătorii să aștepte ca dezvoltatorii să își dea seama ce era în neregulă.

Mai mult de atât, aceste drivere includ și optimizare suplimentară. Chiar dacă jocul ar funcționa ca standard, sunt șanse că nu se folosește de cea mai eficientă metodă de redare a efectelor. Motiv pentru care ceva ca Game Ready Driver poate include instrucțiuni speciale pentru a dirija mai bine codul jocului spre folosirea din plin a hardware-ului. Desigur, asta vine cu propriul său dezavantaj, de ajungem să avem drivere din ce în ce mai mari. Ca să nu mai spun de implementarea suportului pentru SLI, pentru care Nvidia trebuie să creeze și să testeze profile dedicate de fiecare dată.

Tot exista speranța că DirectX 12 va repara asta, punând mai multe unelte în mâinile dezvoltatorilor… ceva ce nu sună a fi o idee chiar atât de grozavă, dacă stai să citești poveștile de groază ale celor care au stat să creeze drivere grafice optimizate pentru jocurile de PC.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Mdeaa, saracii dezvoltatori de drivere..se caznesc, pana iti prajesc placa video ,asa cum au facut iubitii mei AMD-isti (sunt fan) cand au scos Crimsonu’ si-au oprit ventilatoarele, norocul meu ca m-am uitat la temperaturi…altii n-au fost asa baftosi…
    Totusi un mic „blat” cred ca exista intre ei, unul asa din coada ochiului sau pardon din coada…..SDK-ului… neoptimizarea asta de care zici ne face sa dam fuga la magazin si sa cotizam asa cum am facut-o de atatea ori..:) ..cheers !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button