GamingRSS PaginaDeMediaTech&IT

De ce pierde GeForce Now atatea jocuri si cum va afecta viitorul gaming-ului in cloud?

Nvidia a mai suferit o pierdere legata de platforma GeForce Now in acest weekend. Un nou publisher a ales sa-si retraga jocurile si a pus proiectul intr-o situatie delicata. Asta se datoreaza chiar originalitatii serviciului. In comparatie cu Google Stadia si alte servicii asemanatoare, GeForce Now nu incearca sa iti vanda jocurile. Ceea ce face este sa iti ofere un PC virtual pe care sa le instalezi si sa le joci.

Asta nu avantajeaza anumiti publisheri si dezvoltatori. Fix acesta a fost si cazul lui Raphael van Lierop, directorul si scriitorul din spatele lui The Long Dark. Lierop si-a retras jocul de pe platforma in weekend si s-a declarat dezamagit de faptul ca a fost inclus in versiunea platita a lui GeForce Now fara acordul sau.

Am mai vazut asta si inainte; Activision Blizzard si Bethesda si-au retras jocurile, probabil din acelasi motiv. Am folosit cuvantul probabil deoarece niciuna dintre aceste doua mari companii nu si-a motivat actiunile inca. In cazul Activision Blizzard, a fost vorba si de o disputa pentru licente, pe care Nvidia nu le-a reinnoit odata cu lansarea oficiala a serviciului si introducerea abonamentului de 5$.

GeForce Now incepe sa piarda o multime de jocuri

Publisherii au oferi declaratii vagi care ne-au dus cu gandul la o disputa legata de venituri. Poate si din cauza ca publisherii si-ar dori inca o sursa de venit, in timp ce Nvidia nu cere bani decat pentru accesul la PC-ul virtual. Spre exemplu, Stadia va taxa utilizatorii pentru jocuri chiar daca acestia le detin deja. Asta inseamna ca firma care a publicat jocul isi primeste partea. Din pacate pentru Nvidia, alti dezvoltatori nu si-au dat cu parerea si compania se vede obligata sa le accepte dorintele. Pana la urma se bazeaza doar pe bunatatea acestora.

Ceva mai tarziu, van Lierop a mai scris o declaratie in care spune ca nu l-ar deranja ca The Long Dark sa revina in libraria GeForce Now, dar momentan nu ii place situatia:

In acest moment, situatia devine foarte complicata pentru dezvoltatori datorita schimbarilor de platforma si migrarea spre streaming. Acestia vor trebui sa vina cu strategii referitoare la unde si cum le vor fi folosite jocurile. Asta inseamna sa conduci un business. Toate platformele inteleg asta.

Argumentul acesta a lasat multi oameni in ceata, in special pe cei care folosesc sau isi doresc GeForce Now. De ce un dezvoltator de jocuri ar dicta pe ce hardware ruleaza jocul lor? Pana la urma tot isi castiga banii din vanzarea acestuia si nu sunt afectati cu nimic.

Dezvoltatorii sunt „baietii rai” in aceasta situatie… sau nu?!

Pe scurt, discutia se imparte in doua tabere: cei care sunt de partea dezvoltatorului si cei care tin partea clientilor. Si fiecare are dreptate in legatura cu anumite aspecte. Din perspectiva unui dev sau a unui publisher, un joc digital nu este la fel ca unul fizic. Nu-l poti folosi la absolut tot ce vrei deoarece nu cumperi un bun, ci o licenta. Licenta de a juca un titlu nu inseamna ca o alta companie o poate redistribui, chiar daca detii personal acea licenta. Asta se intampla acum cu GeForce Now si trebuie ca si clientii sa inteleaga situatia. Nvidia nu iti ofera doar o masina virtuala, ci iti ofera acces la aceasta in timp ce iti confera si dreptul de a folosi o licenta cumparata de tine, prin intermediul Steam. Chiar daca Steam are un contract cu dezvoltatorul jocului, acesta nu ii include sub nici o forma pe cei de la Nvidia.

Steam PC Cafe Program

Pentru astfel de activitati, Steam ruleaza un program numit PC Cafe Program care ii ofera unui patron de internet cafe sansa de a cumpara licentele pentru jocuri. In continuare va trebui ca fiecare client sa detina titlul pe care doreste sa-l joace, iar licentele cumparate prin programul amintit ii scutesc pe patroni de probleme legale.

Asta este si motivul pentru care multi dezvoltatori prefera sa-si creeze propriul launcher: le confera mai mult control asupra modului in care proprietatile lor sunt folosite. Asta ajuta enorm la probleme legate de piraterie, drepturi de autor si folosirea de cheat-uri. Tot asta protejeaza si proprietatea intelectuala a echipei care a creat respectivul joc.

Cum ramane cu clientii? Ei ce fac in aceasta situatie?

Trebuie sa privim lucrurile si din perspectiva consumatorului de rand. Cum este o companie afectata de faptul ca GeForce Now ofera un mod mai ieftin de a juca ceva unui numar mai mare de oameni. Teoretic, prin cresterea numarului de jucatori, automat va creste si numarul de persoane care vor cumpara licente de jocuri, deci este o situatie win-win. Aici mai intervine si alta intrebare, foarte bine pusa de un utilizator Twitter: „Daca am cumparat jocul, de ce imi spune studio-ul unde si cum am voie sa-l folosesc?”

The Long Dark

Argumentul acesta este mult mai simplu decat cel al dezvoltatorilor. Pana la urma, clientul este cel care conteaza in aceasta ecuatie, mai ales ca o masa de clienti asigura paine de pe masa dezvoltatorilor (pun intended). Acestia deja detin jocul, deci este alegerea lor unde si cum il folosesc. Mai ales ca nu este ilegal sa te folosesti de cloud gaming.

Personal toata aceasta situatia pare sa afecteze in primul rand clientii, iar asta nu este deloc bine. Nvidia ofera, prin intermediul GeForce Now, o cale accesibila de a te bucura de cateva jocuri. Nu oricine isi permite sa arunce sute de euro pe un PC de gaming, iar pentru aceste persoane suma de 5$ pe luna e mult mai comoda. Jocuri oricum trebuiau sa si le cumpere, deci nu e de parca dezvoltatorii si publisherii nu vand. Cat despre dezvoltatorul lui The Long Dark, ar trebui sa nu uite de unde a pornit. Tot clientii au aruncat cu bani pe campania de Kickstarter cand jocul nici macar nu exista, deci cu atat mai mult ar trebui ca echipa sa asculte in primul rand parerea oamenilor care au facut totul posibil.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button