Gaming

De ce nu mai sunt jocurile atat de bune ca inainte?

Noua isterie de pe internet este generata de topul celor mai bine vandute jocuri din Statele Unite ale Americii in deceniul care tocmai s-a incheiat. Am aruncat si eu o privire peste aceasta si nu pot spune ca sunt surprins si in acelasi timp dezamagit, dar haideti sa va si explic de ce. Ca sa pun cat mai bine lucrurile in perspectiva, lista arata asa:

  • Grand Theft Auto 5 (Take-Two Interactive)
  • Call of Duty: Black Ops (Activision Blizzard)
  • Call of Duty: Black Ops 2 (Activision Blizzard)
  • Call of Duty: Modern Warfare 3 (Activision Blizzard)
  • Call of Duty: Black Ops 3 (Activision Blizzard)
  • Call of Duty: Ghosts (Activision Blizzard)
  • Red Dead Redemption 2 (Take-Two Interactive)
  • Call of Duty: WWII (Activision Blizzard)
  • Call of Duty: Black Ops 4 (Activision Blizzard)
  • Minecraft (Microsoft)

Acesta este top 10 in functie de vanzari…. trebuie sa mai adaug ceva? Masinute, arme, arme, arme, caluti, arme si un joc pentru copii. O rusine de top si o insulta asupra unor titluri mult mai bune care din fericire nu sunt inundate de micro-tranzactii si tot felul de tactici mizere de atragere a minorilor cu exces de zel si acces la cardul parintilor.

Copiii americani vs industria de gaming

Statele Unite ale Americii au avut mereu un cuvant greu de spus in ceea ce priveste trendurile online si asta se datoreaza boom-ului culturii de divertisment pe care au cultivat-o atat de eficient in mintile tuturor; nu doar pe teritoriul celor 50 de state, ci la scara globala.

In industria de gaming asta se traduce prin explozia YouTube-ului si a creatorilor de continut. Oameni simpli ca mine si ca tine care au vazut o oportunitate si s-au apucat sa creeze videoclipuri din jocurile video favorite. Tot asta a dus si la popularizarea jocurilor multiplayer, ceea ce a rezultat fara dar si poate in introducerea micro-tranzactiilor, a jocurilor pay-to-win si a tuturor mecanicilor pe care le uram dar le intalnim fara sa vrem la tot pasul.

Nu a fost nevoie decat de un pusti dintr-un grup de la scoala care sa aiba un skin „cool” pe o arma in Call of Duty pentru a-l pune intr-o pozitie mai buna fata de restul colegilor care s-au simtit prost si au vrut sa aiba si ei asa ceva. Dar ca sa vezi, acum cativa ani era greu sa ai aceste skin-uri pentru ca trebuia sa lucrezi pentru ele, sa investesti timp ca sa indeplinesti diverse cerinte. Asta era interesant  pana cand cineva a vazut o oportunitate: „Cum ar fi sa ai un skin si mai colorat decat al prietenilor tai? Te va costa doar un dolar!”

De ce a scazut calitatea jocurilor video?

Pentru consumatori, jocurile video sunt o cale de relaxare, de a petrece timpul liber facand ceva amuzant sau interesant si de a interactiona cu alte persoane. Pentru o companie producatoare de jocuri un proiect inseamna leafa lunara si mancarea pe care angajatii o pun pe masa de acasa.

Odata cu popularizarea titlurilor online jocurile au inceput sa decada. Daca inainte, cand vorbeam de jocuri online ne veneau in minte CS 1.6, Starcraft sau Quake, astazi vorbim de aproape orice joc de pe piata. Hai sa luam ca exemplu GTA 5: jocul este bun, are o poveste interesanta si un gameplay revolutionar care a introdus comutarea intre personaje, alaturi de multe alte noutati. Ce vinde de fapt in GTA? Aici este simplu: componenta online. Sansa de a-ti construi o viata online in care iti poti cumpara case, masini si multe alte chestioare si va pot asigura ca nici macar jumatate din cei care joaca GTA: Online nu au terminat campania single-player.

gta online casino

De aici si nevoia producatorilor de jocuri sa investeasca in tactici care sa atraga cumparatorii si motivul pentru care nu vedem niciun joc single-player in topul de mai sus. Sau orice joc in afara de cele care sunt populare pe YouTube. Si cred ca daca am consulta topul asta pana pe la pozitia 20 sigur am mai gasi si restul de CoD-uri lansate intre 2010 – 2019 alaturi de FIFA si alte titluri multiplayer. De cand n-am mai avut un joc single-player bun care sa aiba un hype imens in jurul lui? De ce Skyrim, care este disponbil pe aproape orice poate rula un joc nu este pe lista? De ce The Witcher 3 care se prea poate sa fie cel mai bun joc al deceniului trecut nu apare acolo?

The Witcher 3

Asta ma aduce la concluzia acestei prelegeri care sper ca nu v-a plictisit extrem de tare. Jocurile video asa cum le stiam acum 10 ani spre exemplu, nu mai sunt la fel de bune deoarece industria gaming-ului a devenit mai de graba o afacere. Ceea ce inainte insemna o metoda de relaxare acum s-a transformat intr-un alt motiv de frustrare si stres doar pentru ca omul in natura lui este o fiinta competitiva. Cum vor evolua lucrurile mai departe? Ei bine, habar nu am, dar sper sa se incheie odata toata isteria asta, dar cu popularitatea eSports si accesul la internet a si mai multor oameni, cred ca asta este doar inceputul.

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button