MORE

De ce mor… bateriile!

Ați fost curioși vreodată să aflați de ce bateria voastră de litiu-ion tinde să devină mai puțin eficientă cu trecerea anilor? Bun, pentru că acum puteți vedea procesul la nivel nanometric. Departamentul de Energie al SUA a efectuat un test prin care să se determine comportamentul exact al compoziției unei baterii în timp.

Rezultatul, vizibil printr-un microscop electronic, arată cum particule de litiu se vor depozita cu timpul pe electrod, la fiecare ciclu de încărcare și descărcare. Aceste particule nu se dizolvă complet și acoperă electrodul, ducând la scăderea capacității sale. Testul este mai important decât ați crede, deoarece acum pot fi verificate cu ușurință șansele tehnologiilor viitoare pentru baterii de-a avea o longevitate mai mare.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

3 comentarii

  1. E adevarat ca daca tii laptopul cu bateria in el si e conectat la curent se duce bateria ?

  2. Nu. Eu asa am folosit toate laptopurile mele cu bateria in ele si bateriile sunt bune si acum. Conteaza doar ciclurile de incarcare descarcare, aceste cicluri duc la uzura bateriei.

  3. Some say… ca pentru a mentine oarecum eficiența bateriei este indicat ca o data la jumatate de an s-o lasi sa se descarce de tot si apoi sa-i faci full refill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button