Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

De ce litera „C:\” este partitia primara in Windows?

/
/
/

O intrebare intalnita recent la care nu am avut un raspuns concret a fost „De ce litera C:\ este partitia primara in Windows, si nu alta litera?”. Interesanta intrebare, iar pentru cei care nu stiu, sau sunt curiosi, vom raspunde astazi in detaliu.

Inca de pe vremea MS DOS, litera C a fost primara pentru partitia sistemului de operare. Din anii ’60 a inceput acest concept de alocarea unei litere care sa reprezinte o partitie, IBM fiind responsabili datorita masiniilor virtuale care utilizau sistemele de operare CP-40 si CP/CMS. In anii ’80, IBM a incercat sa utilizeze CP/M pe sistemul IBM Personal Computer, dar nu s-au inteles cu Digital Research Inc.

Compania a ales sa cumpere licenta unei clone de CP/M numita 86-DOS. IBM au adaptat 86-DOS pentru calculatorul lor, si au numit acest sistem de operare MS-DOS. Fiind bazat pe CP/M, MS-DOS copia si schematica de litere alocate partitiilor. Calculatoarele din acea perioada nu dispuneau de stocare interna, datorita pretului foarte mare, in schimb utilizau o unitate, sau mai multe Floppy Disk. Unitatea Floppy era notata cu litera A in MS-DOS, si alte sisteme de operare de la acel moment, deoarece ce era partitia primara, iar a-2a unitate Floppy era marcata cu litera B. In 1980, cand calculatoarele au inceput sa fie echipate cu HDD-uri, acestea au fost marcate incepand cu litera C, deoarece primele doua litere erau deja comune pentru unitatiile Floppy.

Desi sistemele din ziua de astazi nu mai utilizeaza Floppy, litera C ca si partitie primara este comuna, si nu va fi schimbata prea curand, literele A si B fiind totusi rezervate pentru Floppy. Sistemele de operare moderne, ne permit totusi schimbare literei chair si pentru partitia primara, asadar daca doriti, aceasta poate fi schimbata.

 

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

17 Comments

 1. Cand windows e instalat pe un hard sau stick,litera alocata e C. Si asa va fi mereu. Credeti ca Microsoft mai sta sa modifice litera care se aloca? Pt asta ar trebui sa modifice partea din setup care aloca litera,iar dupa aceasta modificare,ar trebui sa ofere noi link-uri de download pt S.O.-uri precum windows 7,8,8.1 sau 10 care aloca litera A la partitia cu windows. Deci,o pierdere de timp,doar pentru o litera.

  • Backwards compatibility. Anumite configuratii merg și merg bine. De ce le-ai schimba?

   Plus ca sunt multi dezvoltatori (prosti) care folosesc defaulturi pe C:. Daca nu ar mai exista multe programe, mai ales din cele gratuite, ar înceta sa functioneze.

 2. …a 2-a…
  Ma bag si eu in seama.
  Sa ne vedem sanatosi si de acum in colo. La cat mai mult continut din partea vostra.

 3. Pentru cei care nu cunosc vechile calculatoare, pe ‘timpuri’ au existat unele calculatoare care nu foloseau decat o parte a dischetei(cele mari de 5 inch) pentru scriere, multe dintre aceste modele single sided erau folosite in caclulatoarele portabile. Din cauza socurilor erau mai sigure si nu se descentrau capetele de citire.

 4. pai bine, si cum schimb litera la partitie? ca m-ati facut curios. ca facem din capatul alfabetului. nu ma intereseaza dischetele, mai am putin si imi scod si dvd-rw-ul. imi voi face copii dp toate cd-urile cu drivere (ca de aia mai am unitate optica in sistem) pe .iso-uri si gata mai nene. imi pun inapoi masca de la CM Storm Trooper inapoi ca dvd-rw-ul strica aspectul. restul jocurilor le am pe steam, origin, blizzard, deci pa-pa dvd-uri. pe viitor poate ca voi pune unitate blu-ray, poate iau niste filme pe blu-ray, si poate gasesc un emulator de ps3 sa imi bag Gran Turismo – ul pe pc 😀

  • Click dreapta pe my computer/gestionare//disk manager/alegi partitia si dai click dreapta si ai opriune

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar