De ce FIFA încă nu are localizare în limba română?

Am fost rugat de colegul Andrei să încerc să explic de ce FIFA 2017 nu are o variantă în limba română. Fiind o serie pusă la loc de cinste și aprig devorată de publicul autohton, s-ar crede că Electronic Arts ar dori foarte mult să recompenseze cu o traducere publicul local, nu?
„De ce sunt cei de la EA atât de răi, de nu vor să traducă jocul?”, v-ați întreba. Chiar dacă sunt printre primii care să se prezinte cu ciomagul la un „EA bashing party”, aici nu este Electronic Arts de vină. Țin să menționez că n-am mai avut tangență cu seria FIFA de prin 2000, argumentele mele legându-se de alți factori din industrie. Vina este în totalitate a noastră și am să vă explic de ce. Dar o voi face într-un mod mai atipic, prin premoniții. Vă rog să scrieți în comentarii câți dintre voi ați jucat Might and Magic X în limba română. Eu am fost foarte plăcut surprins să văd această opțiune în joc. Deși erau mici scăpări pe ici și colo, am tot respectul pentru Ubisoft România, în special pentru că cea mai mare parte din muncă a fost făcută de un singur om.
Poate că întrebarea a fost mai dificilă, fiind vorba de un joc destul de obscur. Așa că hai că schimb foaia. Câți dintre voi ați jucat Team Fortress 2 în limba română? În cazul în care abia acum aflați că jocul are ca opțiune limba română, mă dezamăgiți puțin, fiindcă se întâmplă să fiu unul din cei care au contribuit la marele efort de traducere, cu aproape 7 ani în urmă. Eu m-am ocupat de traducerea trofeelor pentru Spy și Sniper. Așa că dacă vă întrebați de ce „Socket to him”, trofeul primit când dai un headshot unui demoman cu Sniper, se numește „Fofârlica-n scăfârlie”, puteți da vina pe mine. Mi s-a părut o adaptare amuzantă.
Previziunea mea este că mulți dintre voi veți spune că nu ați jucat aceste jocuri în limba română. Fie nu știați de ele, fie nu v-a interesat, fie nu vi se pare natural să jucați ceva în limba română. E ceva acolo, un sentiment de înstrăinare, un element nu este la locul lui. E normal să simțiți asta, pentru că jocurile în general nu au fost făcute în limba română. Erau în engleză, franceză, spaniolă, germană, ocazional rusă și poloneză, așa că ne-am adaptat. Și pentru că ne-am adaptat, n-am cerut traduceri și nici n-a prea fost cazul să primim.
Nu vreau să par de parcă bat un cal mort la partea asta, dar câți dintre voi chiar cumpără jocuri? Nici nu este nevoie să îmi răspundeți, pentru că știu. Cel mai popular joc de pe Steam din România, plătit, este Counter-Strike Global Offensive. Anul trecut era la un pas de 400 de mii de exemplare vândute. În doi ani de existență, cel mai popular FPS din lume a vândut doar 400 de mii de exemplare. Bine, practic, cel mai popular FPS din existență, CS 1.6, nu atinseseră nici el 400 de mii de exemplare pe Steam în 2015.
Fără supărare, dar cu astfel de numere nu te poți aștepta la atenție din partea unei companii mari. Dacă era vorba de o companie de talie medie, cu așa vânzări cred că făceau și un DLC gratuit cu Ștefan cel Mare și Mircea cel Bătrân. Dar când vorbim de proprietăți precum FIFA, care are cifre de vânzări de peste 15 milioane de exemplare pe an, 400 de mii de unități vândute în 2 ani ar fi ridicol, ar fi jalnic. Folosesc cifra de vânzare a lui CS pentru că este singurul alt joc non-gratuit care să fie la fel de bine integrat în cultura locală. Avem Cantăr și Fifa. Asta este baza, cum ar veni. Argumentul meu ar fi ajutat dacă aș avea cifre exacte de vânzări pentru seria FIFA în România, dar regretabil nu am, așa că asta necesită ceva extrapolare speculativă din partea mea. Pentru cei care nu știu, „extrapolare speculativă” este un mod aburit de-a zice „vrăjeli educate”. Adică habar nu am ce spun, dar încerc să compensez pentru asta.
Simplu spus, nu suntem o piață de desfacere suficient de mare pentru jocuri anuale ca FIFA. Dacă s-ar vinde pe aici măcar un milion, atunci da, cu siguranță EA ar considera o investiție bună traducerea jocului. Altfel, altfel ce avem? Traducerea unui joc nu este o chestie simplă. Trebuie făcută din timp și trebuie făcută bine, altfel obții ceva similar cu un articol de-al meu, cu ocazionale idei bune, dar prea lung și parcă scris cu o doză de dispreț pentru gramatică sau tastatură. EA ar trebui să construiască infrastructura necesară pentru traducerea acelui joc, iar o astfel de infrastructură costă. Nu o clădești doar pentru un titlu, o pui la loc pentru că vrei să te folosești de ea iar și iar, pentru tot ce ai. Altfel nu o poți justifica. Poate vom ajunge la acel punct, cândva, în viitor, când un salariu de 900 de lei nu va mai părea mană cerească pentru un om cu 30 de ani de experiență în câmpul muncii. Și înainte să îmi spuneți că salariul minim e de 1100 lei, vă asigur că este exact cât spune șeful. Din așa bani nu poți justifica vreodată achiziția unui joc pentru ăla mic, sau pentru tine. Aș fi făcut o comparație cu salariul mediu pe economie, dar numărul de oameni care chiar iau așa ceva și sunt interesați de jocuri este neglijabil în comparație cu cifrele de vânzări ale unei serii ca FIFA.
Cu jocurile gratuite stă altfel treaba. Micro-tranzacțiile pot genera, cu timpul, profit mult mai mare de la oameni cu venituri modeste. Cel mai bun exemplu este League of Legends. Un joc foarte popular în România, atât de popular încât a avut parte de o localizare completă, cu tot cu voci, de o calitate pur și simplu excelentă. Adaptarea lui League of Legends este un standard de aur pe care nu prea îl veți vedea la alte jocuri, din simplul motiv că nu mai generează altul venitul lui League of Legends în România. Și vă pot asigura că scoate bani frumoși jocul de aici, altfel Riot nu ar fi făcut o astfel de investiție.
Soluția ar mai putea veni de la comunitate, pentru unele jocuri, probabil nu FIFA. Așa s-a întâmplat cu Team Fortress 2, a fost un efort din partea unui număr mare de oameni. La un moment, pe vremea când încă mai aveam speranțe pentru viitor și intenția de-a susțin publicul local, am încercat să intru în tratative cu Paradox Interactive pentru adaptarea câtorva jocuri de-ale lor. Primul trebuia să fie The Showdown Effect, fiind un titlu de acțiune care nu ar necesita prea multă muncă. Însă Paradox dorea să facă ceva amuzant cu acest joc. Prin toamna lui 2012 am fost informat că se încerca realizarea de traduceri complet pe lângă, prin Google Translate, care să fie în ton cu tematica jocului de film de acțiune din anii ’80 de pe casetă video, tradus aiurea din chineză. Planul acesta n-a fost dus până la capăt, dar până să apuc să mă mai implic în traducere, lucram deja la o serie de proiecte de la care aveam mari speranțe și care au explodat în flăcări mai ceva ca un Note 7 și speranța că mai are rost să vorbești serios despre gaming în România. Mai era apoi și problema că eu acceptam să fac gratuit acele traduceri, din moment ce nu puteam să am pretenția de la companie să mă plătească pentru o traducere care probabil nu va genera vânzări adiționale. De atunci n-am prea mai avut intenția de-a traduce vreun joc, din simplul fapt că nu merită. Nu are rost. Știm engleză, știm franceză, știm atât de multe limbi încât nu cred că veți găsi pe acest site vreun articol care să folosească limba română întreagă, fără să fie inserate englezisme fără rost, doar pentru că sună mai bine așa, deși avem cuvinte în limba română perfect funcționale. N-am nici o intenție de-a traduce nici măcar propria mea serie de cărți în română, din moment ce nu cred că vor avea cine știe ce vânzări, iar cea mai mare parte din conținutul pe care îl produc în general este tot în engleză, din simplul fapt că ating un public de sute de ori mai mare decât cel pe care îl acaparam în română.
Așa că dacă nu se schimbă ceva, radical, pe piață și în economie, nu prea ar trebui să vă așteptați ca jocurile să fie traduse prea des în Română. Marile companii nu ne datorează tratament preferențial, cât timp magazinul principal de unde luăm jocuri este FileList.
Chiar e adevarata faza cu GTA 5 ca da 250 de milioane?
Eu am inteles ca era mii…
Un articol foarte bun ! Si are si Fifa in nume,bani extra. 😀
Nici macar LIGA 1 nu este in joc .. si in ultimi ani sa cumparat FIFA original de foarte multi oameni … si ei nu isi indreapta atentia catre noi … Am citit o chestie ca , cativa oameni din Romania sau oferit sa le ofere statistici ale jucatorilor , stadioane etc si au zis ca fac ei totul ei doar sa se ocupe sa il puna in FIFA si nu au fost de acord … Tari ca irlanda si alte nati.. care nu se compara la valoare cu Liga 1 .. sunt dar noi nu …
250 de milioane costa sute de euro poate chiar peste mie E vorba de 250 de mii pe care ii primesti pe 4 noiembrie daca te ai conectat pe online
De curve ce sunt aia de il fac
Care e faza cu gta.ul ?
Bun articol.Prezinta adevarul din tara asta,si ca suntem total pe langa..Pana la urma daca stii engleza sa te joci,pentru ce iti mai trebuie romana in joc…eu LoL-ul il am setat pe engleza..joc pe euw si gasesc rar romani pentru a putea vorbi in romana..de aceea tin engleza ca si limba implicita…si cum e si in articol nu cred ca o sa vedem ca cei de la EA sa traduca fifa sau ce jocuri mai au ei pe acolo…Ce-i drept eu am cumparat la viata mea doar 3 jocuri:Cs:GO,Dark Souls 3 si Dishonored..Astea sunt jocurile care mi-au placut la nebunie..GTA V nici nu prea m-am jucat…chiar daca imi place,am observat ca multiplayer-ul e cam degeaba daca nu joci cu cineva…si prietenii mei, de altfel nu dau bani pe jocuri pentru a ne juca impreuna,plus ca daca intru cu un mod direct ban…nu conteaza ce fel de mod..Overwatch nu mi se pare cine stie ce..e un joc cum au fost si celelalte,dying light cand a aparut toti erau super extaziati,iar acum nici numai aud..sau No Man’s Sky,toti il asteptau cu mainile la gura,si dupa ce a aparut nu am mai auzit nimic de el..Tin sa zic ca nu multe jocuri isi merita banii in ziua de azi,de asta si recurg la piraterie..pe langa faptul ca am ca venit lunar o alocatie de 84 de lei si o bursa de 100 de lei pe luna sau nustiu eu cat..sa spunem ca am 200 de lei in cel mai bun caz.Din 200 de lei imi iau un articol vestimentar sau casti,sau ceea ce imi trebuie..o husa pt telefon sau numai stiu eu ce..mai ies o data sau de 2 ori in oras ajung cu 50 de lei..cu 50 de lei imi iau un joc care nici macar nu isi merita banii sau numai stiu eu ce tampenie posibila..Asa si cu cei mai in varsta,dintr-un salariu care, cum scrie si in articol nu trece nici macar salariul minim pe economie ce ai putea face..in niciun caz nu ti-ai cumpara jocuri 🙂 ..nu iti dau ele de mancare sau iti platesc chiria/intretinerea sau alte cheltuieli..
Da, ne adaptam.
Pana la jocuri in romana, eu ma rog sa fie macar xbox-ul si pe regiunea noastra.
Pana la ultimul update eram inregistrat pe USA si putema sa imi platesc jocurile cu cardul.
Acum nu mai merge…mai mult sau mai putin apare tara cu High Risk de frauda…
Nu imi place sa schimb cd-urile in consola si nici si am luat pt PS kinect (care cu parere de rau momenran e cam uitat de dezvoltatori)
Trist si adavarat, nu suntem o piata si cel mai probabil din cauza veniturilor.
Eu cumpăr un joc doar dacă are multiplayer.
Ultimul joc la mine cumpărat este Overwatch.
Perfect spus!
Intradevar, acest joc e f. jucat la noi in tara dar dintre cei care-l joaca…foarte putini il si cumpara, majoritatea il pirateaza.
puneti mana si invatati engleza cum trebuie. nu mai cereti jocuri traduse in romana ca e penibil. daca vrea publisherul sa o faca, e alegerea ii apartine, aceasta fiind la discretia sa. cat despre cumparat, am o colectie de 40 de jocuri pe steam fiind luate prin cumparaturi de mai multe tipuri (fizice, oficiale, dp „scurtaturi”, si la reduceri) si apoi activate pe o platforma online de gaming (steam, origin, battle.net, etc). intr-adevar, pirateria e o problema la noi, dar cand ajungi sa dai salariu (sa te angajezi adica), si nu arunci banii pe chestii inutile (vicii, iesiri prin bodegi cu supra-preturi), iti mai permiti sa mai iei si jocuri. dar, la noi in tara e cumva „impamantenita” treaba cu „de ce sa iau x joc, cand mai astept y timp si-l iau piratand”. bine, mai sunt… cum sa le zic… pseudo-piratii care au un argument jalnic: il piratez, daca imi place, il cumpar; daca nu, nu . bun, si apoi, cum ati vrea ca gaming-ul sa se dezvolte in RO, atat timpt cat in mare sunt vandute pc-uri de „gaming” la 2000-2500 de lei sau brand (mai low buget). sa ne intelegem: gaming-ul „periculos” nu poate fii facut in aceasta marja. desigur, e o baza de pornit, dar vei face upgrade-uri multe in viitor (neramand loc si de cumparaturi de jocuri originale), pe cand un sistem de gaming de minim 4000 de lei (aproximativ) cuparat iti da siguranta ca pe viitor vei mai dispune si de ceva bistari si ptr. jocuri originale. asta in cazul in care nu esti in categoria „corabia piratilor cu racheta nasa din sufragerie”. si in cazul asta nu mai trebuie mai multe explicatii. am incercat sa dezvolt mai multe abordari pe acest subiect, nu doar cateva, cum enumerase cei de la zon@ (unacomm ca sa focusez un pic).
In putina perioada cand am jucat TF2, chiar l-am jucat in Romana, si league of legends are aceleaai fisiere traduse de 4 ani de cand Il tot joc, car din moment ce nici eu personal nu pot sa cumpar un joc, nu as avea pretenții la jocuri plătibile traduse.
Pirateaza tu de la fifa 2015 incoace. Cauta-l pe filelist. 🙂
Da dar avand in vedere ca FIFA17 s-a produs chiar la noi in tara ( mare parte a proiectului din cate am auzit) ar fi putut face un „mic” efort sa angajeze o echipa de localizari pentru Limba romana, era greu sa angajezi cativa studenti iesiti de pe bancile facultatii de limbi straine pe un salariu mediu?( daca FIFA are un capital asa de mare parca nu s-ar fi simtit asa de rau inca o cheltuiala in plus) dar este o opinie subiectiva
Eu sunt total de acord dar eu am 14 ani si parintii nu-mi cumpara jocuri. Asta-i singuru motiv pt care joc jocuri piratate
chiar daca nu-ti cumpara, ai putea strange banii si sa iei ceva jocuri la reducere. sau le poti lua dp kinguin/g2a. 😉
Mai e ai facut in Romania.
Veatza de pirat master race! Eu le cumpar doar daca am cu cine sa ma joc
Nu este adevarat ce zici,daca vrei sa joci FIFA in ziua de azi trebuie sa-l cumperi!
Arata-mi tu unde gasesti jocul „spart” …EA sunt o companie care isi bate joc de noi!+ca jocul este masterealizat in RO.+pentru PC nimeni nu face nici un articol despre acel „trainer” ce exista in joc si iti face peri albi in cap,se intampla in FUT ea intrebati voi pe EA nu stie?
40 de euro ?Da am cumparat multi romani jocul lor care nu merita nici 10 euro !!!
Inca odata din partea mea RUSINE !+BAN la toata lumea care foloseste acel „trainer” fiind fan FIFA de peste 10 ani platesc si 100 de euro dar sa fie un joc curat!
Cat despre torente din partea mea faceti cere la politie decat sa faceti reclama !
Adevărata problemă aici sunt preturile jocurilor. Pentru România unde un salar mediu se încadrează pe la 300 de euro si un joc când iese ii 60 ca în alte tari,unde vorbim si de alte salarii comparativ cu România, normal ca nu își cumpără lumea jocuri.
Cand folosesti cuvantul „salar” legenda spune ca 300euro e maximul pe care il vei castiga.
respect
🙂
Interesant !
Fara suparare, dar acest articol este o gluma, ceva ? Inainte de toate tin sa precizez ca nu sunt de acord 100% cu pirateria cu toate ca am piratat/piratez/voi pirata DAR cu toate astea am si cumparat/cumpar/voi cumpara(am ~140 jocuri STEAM, 20 Origin,etc). Pai hai sa o luam cu inceputul, fenomenul dezbatut de ani de zile numit PIRATERIE. Nu cred ca exista utilizator de internet care sa nu fi piratat vreodata ceva („o poza/melodie/joc/film/program,etc”)….PS: Stiti ca exista firme dezvoltatoare de sofware(worldwide nu doar Ro) care au folosit/folosesc software piratat ? =)) . In Romania principalul factor este nivelul scazut de trai. In EU alocatia(200E) si salariul (~2000E), in Romania alocatia(18E) si salariul(~400E) DAR in EU un joc(60euro) iar in Romania „SURPRIZA”(tot 60euro). Aici este marea/principala problema, producatorii de jocuri ar trebui sa alinieze preturile la nivelul nostru de trai (cum se intampla in Rusia de exemplu unde jocurile sunt mai ieftine). Pana atunci nu poti avea pretentia ca romanii sa cumpere un produs care ar insemna poate mancarea pe o luna/rata. Ne doare undeva ca nu e jocul in romana, lasa ca e bine, mai invata si adeptii lui „Dani Mocanu” ceva cuvinte in engleza=))
Sa cumpar jocuri, pentru ce as cumpara jocuri incomplete cu o poveste de rahat fragmentata pe 15-20 de DLC si optimizate cu ciocanul,nu merci prefer sa raman pirat macar asa nu ma gandesc ca am dat 59.99 de euro pe un joc de rahat,in ziua de azi din nefericire vine grafica nu povestea cu cat are cerinte mai amri cu atat e mai scump The Witcher 3 cel mai aplaudat joc pana cand il iei si vezi ca storyline-ul e o tampenie (Gaseste-o pe Yennefer, caut-o pe Ciri, cauta-l pe Dandelion si salveazai dos-ul ca sa afli unde e Ciri, alearga dupa Ciri) si asa 3 sfert din joc ii cauta pe cutare si salveazal pe cutare noroc ca avem ceva sidequestri si DLC-uri ca altfel ne dadeam c capu-l de pereti dar hei nu te lua de el ca iti sare comunitatea de gameri in cap cand te uiti la jocuri ca FFVII si Half Life nu te miri ca au o asa mare baza de fani is jocuri bune cu poveste si cu plottwist-uri nu aberatii care vand doar continut vizual