PCTECHTech&IT

De ce costă un monitor G-Sync HDR atât de mult?

Recent au început să își facă apariția pe piață noi monitoare ce suportă două tehnologii care la un loc vor garanta o experiență vizuală excepțională, dar la un preț pe care o fracțiune dintr-un procent vor fi în stare să-l plătească vreodată.

Un exemplu bun este noul ROG Swift PG27UQ, produs de Asus, care oferă un număr mare de trăsături ce garantează că ochii voștri vor fi foarte fericiți, cum ar fi iluminare locală pe 384 de puncte și G-Sync. Dar există însă o problemă care va face acest monitor cam inaccesibil pentru publicul larg, și anume prețul de 2000 de dolari.

De ce exact costă atât de mult? Adică, pe lângă faptul că este un monitor 4K HDR? Probabil pentru că implementarea de G-Sync în sine este una foarte scumpă. După cum a descoperit publicația PC Perspective, modulul de G-Sync nu este tocmai cel folosit până acum în monitoarele certificate de Nvidia, care avea la bord un procesor dedicat și 768MB de memorie. Varianta cu suport pentru HDR a moduluilui vine cu 3GB de memorie DDR4-2400 și are la bază un procesor de tipul FPGA Altera Arria 10 GX 480, produs de Intel, a cărui preț estimat este de 500 de dolari. Pentru ceva context, modulul inițial de G-Sync pentru monitoare non-HDR avea în totalitate un cost de cam 100 de dolari.

Trebuie subliniat că acei 500 de dolari sunt o estimare pentru ceea ce ar plăti Nvidia pentru nevoile sale de producție în masă, deoarece prețul pe bucată al acelui FPGA este de cam 2600 de dolari.  Asta înseamnă că cei care visează G-Sync în combinație cu HDR vor trebui să câștige la o loterie, sau să investească acum în Bitcoin și să spere că se va repeta minunea de la sfârșitul anului trecut… sau, ați putea lua monitorul și revinde acel FPGA la puțin sub prețul său întreg, repetând ciclul până când epuizați stocul de monitoare. Pare puțin probabil că prețul pentru această tehnologie va scădea peste noapte, dar dacă avem noroc se vor găsi soluții ceva mai ieftine în viitorul apropiat.

[PC Perspective]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button