Gaming

De ce aleargă Mario mereu spre dreapta?!

Ati fi curiosi sa stiti de ce Mario aleargă mereu către dreapta? Ati spune probabil pentru că ecranul nu poate să se miște în cealaltă direcție, fiind programat ca atare.

Dar pe lângă asta, un studiu recent indică un pattern psihologic al reprezentării mișcării către dreapta, ce se repetă în mod constant.

Nu doar în jocuri, ci si în orice alt domeniu ce implică mișcare… până și in fotografii (care evident nu se „misca”, dar orientarea subiectilor „in miscare” confirma patternul).

Studiul subliniază că nu prea există inclinatie pentru reprezentarea mișcării către stânga, creierul uman fiind codat astfel incat să perceapă mișcarea înspre dreapta ca fiind cea naturală. Aceasta „constatare” nu este neaparat ceva nou: cinematografia a intuit acest aspect in urma cu zeci de ani: exista o regula care spune ca „the good guy” aflat in miscare intra intotdeauna in cadru dinspre stanga spre dreapta (conform patternului mentionat mai devreme ca firesc) iar „the villain” dinspre dreapta spre stanga (intrarea „nenaturala” ii spune creierului nostru ce ceva este in neregula cu personajul respectiv).

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Mai este inca o explicatie legata de modul in care citim si scriem. E normal pentru noi sa percem astfel lucrurile pentru ca de mici am fost obisnuiti cu aceasta miscare de la stanga spre dreapta. Arabii insa , care scriu si citesc de la dreapta spre stanga, e posibil sa perceapa diferit atmosfera jocului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button