PC&ConsolesGaming

Dwarf Fortress se bucură de un succes masiv pe Steam, după ce 16 ani a fost gratis

Dwarf Fortress este o poveste destul de ciudată în lumea gamingului. De obicei, la lansare un joc costă bani sau un abonament, iar apoi dacă numărul jucătorilor scade, dezvoltatorii pot opta să treacă la un model free-to-play. În cazul Dwarf Fortress însă, lucrurile stau tocmai pe dos.

După 16 ani în care oricine putea să downloadeze și să se joace Dwarf Fortress complet gratuit și legal, echipa de doar doi frați dezvoltatori au urcat jocul pe Steam pentru prețul de 29 de euro, și s-a vândut extraordinar. Ca să îți dau puțin context, în cei 16 ani cât jocul a fost gratuit, proiectul a generat sub 16 mii de dolari, cei mai mulți din donații. În prima lună de când Dwarf Fortress a ajuns pe Steam, acesta a generat peste 7,2 milioane de dolari.

Sigur, nu toți acești bani vor ajunge la cei doi dezvoltatori. Conform ArsTechnica, puțin sub jumătate se vor duce pe taxe, iar din ce rămâne trebuiesc plătiți și alți oameni care au ajutat ca toate astea să fie posibile. Totuși, o sumă însemnată de bani va ajunge și la cei doi frați, bani care îi vor ajuta să își rezolve problemele de sănătate.

În 2019, unul dintre ei (Zack) a fost diagnosticat cu cancer de piele. Deși tratamentul lui a fost acoperit în mare parte de asigurarea de sănătate a soției, realitatea faptului că o problemă gravă de sănătate de genul este foarte scump de tratat în Statele Unite i-au făcut pe cei doi să lanseze jocul pe Steam. Și putem spune că au făcut o alegere foarte bună.

dwarf-fortress-(2)

Bine, când zic că au lansat jocul pe Steam, versiunea aceea nu este Dwarf Fortress Classic. Ca să justifice prețul, varianta de pe Steam are o grafică îmbunătățită și mai multe îmbunătățiri când vine vorba de interfață și unele sisteme din joc. Partea cea mai bună? Dwarf Fortress Classic încă poate fi descărcat și jucat gratuit de aici.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button