MORE

Daca nu iti convine ce gasesti pe Google despre tine…poti sterge rezultatele!

Un subiect care a tinut prima pagina in ultima perioada, a fost cel al deciziilor Curtii Europene de Justitie de a permite cetatenilor europeni sa stearga anumite rezultate din cautarile Google. Asa numitul „drept de a fi uitat” in online. Si se pare ca… Google se comformeaza.

Google a introdus un nou serviciu care permite cetanilor europeni sa inlature informatiile care ii privesc din rezultatele cautarilor. Este primul pas convingator pe care Google il face pentru a se conforma deciziilor Curtii Europene de Justitie, care cer ca motorul de cautare sa nu mai afliseze informatii, chiar gazduite de terti, atunci cand acestea nu sunt corecte sau exacte. Noul serviciu presupune ca cetatenii europeni sa furnizeze o forma valida de indentificare foto, si sa specifice link-urile care gazduiesc continut pe care ei il considera chestionabil, dar Google nu a specificat inca momentul in care va incepe efectiv procesul de inlaturare a respectivelor rezultate din baza de cautari.

Compania spune va trece in scurt timp la implementarea cererilor de inlaturare de continut si ca cei care au solicitat acest lucru vor fi notificati in momentul in care cererea lor este procesata. Asta nu inseamna ca Google sunt multumiti cu hotararea Curtii Europene, pe care au calificat-o ca dezamagitoare, nici nu au explicat exact cum va face stergerea link-urilor confirmate ca problematice. Insista insa asupra faptului ca vor evalua “fiecare cerere in parte in incercarea de a echilibra dreptul la intimitate al individului cu dreptul publicului de a cunoaste si distribui informatia.”, si pentru a nu ajunge in situatia in care escrocii sau criminalii si-ar putea sterge urmele.

In primele 24 de ore de la deschiderea noului serviciu s-au inregistrat 12.000 de cereri, la un ritm de 20 pe minut. Unele publicatii spun insa ca masura de inlaturare a acestor rezultate nu va fi teribil de eficienta, ele disparand doar din versiunile europene ale motorului de cautare. CEO-ul Google Larry Page a mentionat intr-un interviu pentru Financial Times ca vede in aceasta masura o forma de cenzura care poate crea un precedent periculos, motivand si alte state sa aplice astfel de reguli, si ca este o imixtiune nepermisa in calea inovatiei.

Masura este controversabila, Google sustinand ca a avut dreptate in privinta faptului ca unii vor incerca sa scape „basma curata”, profitand de aceasta hotarare: 12% dintre cererile depuse se leaga de pornografie infantila, 20% de crime violente, si 31% de fraude si alte infractiuni.

Jurnalistii isi exprima deja nemultumirea, argumentand ca motorul de cautare aduce grosul traficului pe paginile publicatiilor, si ca stergerea linkurilor catre articolele incriminate va duce la scaderea drastica a veniturilor din publicitate, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, spun ei, aceasta decizie ingradeste accesul cititorilor la informatie, al libertatii presei si totodata arunca pe fereastra timpul si banii investiti in anchete. Asadar, precizeaza ei, acordarea acestui drept limiteaza dramatic numeroase alte drepturi.

Un alt aspect este ca va disparea posibilitatea „preventiei”: va mai greu sa afli care companii au practici frauduloase, care doctori sunt mai buni, care bone sau asistenti sociali au un trecut patat, care produse sunt proaste. Pentru ca de acum incolo, fiecare potential „acuzat” se va putea apara cu indarjire, si cu siguranta o va face.

Mai sunt si voci care spun ca aceasta hotarare se va autodistruge. Poate ca da, poate ca nu. Este oricum o decizie care ne afecteaza pe toti si care trebuie luata in serios in cel mai inalt grad. De aceea asteptam parerile voastre pe facebook, pentru ca un thread serios de discutie pe acest subiect ar mai putea lumina si lamuri aceasta poveste.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button