Dacă ai un Roomba, schița casei tale va fi scoasă la vânzare

Un Roomba este un aspirator automat, de forma unui disc, ce se poate plimba prin casă, curățând podeaua de praf și mizerie. Primele generații se foloseau de simpli senzori cu laser ce le spuneau când s-au izbit de mobilă sau un perete. Dar noile variante sunt mult mai avansate. Atât de avansate încât pot să culeagă date foarte prețioase.
Modelele de Roomba făcute din 2015 și până acum au o cameră și senzori suficienți cât să permită aspiratorului să creeze o hartă a casei pe care o curăță. Harta este folosită deocamdată pentru a permite aspiratorului să execute manevre mai complexe, cum ar fi să întrerupă curățarea, să se ducă să își încarce bateria, iar apoi să se întoarcă de unde a plecat. Dar pentru că trăim într-o distopie tehnologică, asta nu este singura aplicație pentru datele colectate.
iRobot, compania care produce Roomba, a decis să înceapă centralizarea și vânzarea informațiilor adunate de aspiratorul minune. Nu a spus încă exact cui va vinde datele (Facebook, Amazon și Google fiind printre candidați), doar că s-ar potrivi bine în ecosistemul de case inteligente, internet of things și toate cele. La urma urmei, dacă termostatul știe dimensiunea casei și unde se află mobila, poate să regleze mai bine temperatura, nu? Probabil nu, dar asta ar fi doar o parte din idee.
Detaliile despre casă, despre amplasarea mobilei, despre mobilă în sine, reprezintă o fereastră foarte importantă pentru companiile care se ocupă cu vânzarea de bunuri. Se pot trage multe concluzii referitoare la venitul și interesele ocupanților unei case, ce pot fi apoi folosite pentru a dirija și mai multe reclame către publicul țintă.
Poate asta nu sună de parcă ar fi ceva rău sau neplăcut, în mare parte pentru că ne-am acomodat deja prea mult cu nivelul de acces pe care îl au companiile de pe internet la viața noastră personală. Așa că aspiratorul spionându-ți casa ar fi doar încă un strop în găleată.