Cyberpunk 2077 în 2021 – Scuze spuse cu juma’ de gură și un road-map confuz

Lansarea lui Cyberpunk 2077 trebuia să fie un motiv de sărbătoare pentru comunitatea de gaming. În schimb, a fost poate cea mai mare dezamăgire a anului trecut și a pus compania producătoare într-o situație delicată. CD Projekt se confruntă acum cu procese, critici din toate direcțiile și cu o imagine pătată grav. Ca urmare, unul dintre fondatorii companiei poloneze a ieșit în față să vorbească despre toate acestea.
Marcin Iwinski, co-fondator CD Projekt, a apărut într-un video de cinci minute în care explică tot ce s-a întâmplat cu jocul. În cadrul acestui video își cere scuze pentru situația în care a pus mulți gameri și îi roagă pe aceștia să nu își reverse furia pe echipa de dezvoltare; un gest de apreciat din partea lui Marcin care explică că vina este a lui și a conducerii companiei care au forțat lansarea jocului deși acesta nu era gata. Se vorbește și despre situația cu review-urile, cât și despre viitorul lui Cyberpunk 2077. Doar că acest video ridica și multe semne de întrebare.
Recenzii și standardele CD Projekt
În video se vorbește despre mai multe aspecte, însă toate sunt puțin confuze și nu prea oferă cine știe ce răspunsuri. Am să le iau pe rând și o să vorbesc despre ce cred eu că s-a întâmplat, ori ce aș vrea de fapt să aflu. Până la urmă, am terminat Cyberpunk 2077 obținând patru din cele cinci finaluri, am trecut prin majoritatea misiunilor secundare și pot vorbi multe despre joc.
Prima chestiune pe care Marcin o abordează se referă la recenziile jocului. Acesta specifică faptul că pe PC acestea au fost pozitive, în timp ce versiunile last-gen nu au îndeplinit standardele pe care compania și le-a setat. În primul rând vreau să vorbesc despre partea cu recenziile pozitive ale lui Cyberpunk 2077 pe PC. Uhm, da, jocul este ok și oferă o experiență bună, dar chiar și eu care sunt fan al acestuia observ toate problemele pe care le are. În cele 68 de ore înregistrate în el nu cred că am intrat o singură dată fără să dau de vreun bug. Stâlpi de lumină care dispar, adversari care se spawneaza random, poliția care apare de nicăieri, mașini care dispar, alte mașini fantomă care se văd în depărtare și dispar cum te apropii; lista este lungă iar din perspectiva asta, jocul este un dezastru. Ăsta este și motivul pentru care nu mă pot motiva să-l termin în proporție de 100%.
Iar consolele last-gen? Nu știu ce standarde au cei de la CD Projekt, dar chiar nu s-a gândit niciunul din testeri să facă gălăgie după ce a văzut cum rulează jocul pe Playstation 4 și Xbox One? Adică, fie au așteptări foarte mici, fie jocul ăsta nu a fost testat deloc. Pe PC, bug-urile și glitch-urile se mai iartă grație performanței decente și a graficii bune. Dar pe PS4 nu m-aș atinge de Cyberpunk 2077.
Echipa de dezvoltare și greșelile acesteia
Apreciez foarte mult partea în care Marcin vorbește despre procesul de dezvoltare și apără echipa. Este un gest demn de apreciere pe care doar un lider bun l-ar putea face în public, la o asemenea magnitudine, într-o astfel de situație. Nici nu încerc să spun că aș avea cea mai mică idee despre munca care intră într-un astfel de joc, dar în același timp nu pot să nu observ toate problemele jocului.
Cyberpunk 2077 este bântuit de tot felul de probleme, iar sisteme precum implementarea poliției și a sistemului de urmărire, inconsistența traficului și a pietonilor, căderile în liber prin hartă și alte astfel de situații îmi indică că oamenii, oricât de talentați și dedicați ar fi, nu prea au nici ei idee despre cum se face un joc. Și una este să greșești o chestie pe care s-o repari cu un patch și este cu totul altceva să scoți pe piață un joc care nu cred că va mai putea fi reparat vreodată.
Toate acestea arată lipsa de experiență a echipei care s-a ocupat de Cyberpunk 2077 și deși merită apreciați pentru munca depusă, nu putem să dăm vina doar pe conducerea studioului pentru starea în care se află jocul.
Viitorul incert al lui Cyberpunk 2077
Un alt aspect menționat în videoul de mai sus este despre viitorul jocului. CD Projekt a atașat și o imagine cu un roadmap. Din păcate, nu prea îmi spune multe, ci doar confirmă că jocul va putea fi jucat ceva mai bine în 2021. Dar și aici sunt o mulțime de întrebări fără răspuns.
În primul rând, care este treaba cu așezarea și explicațiile din roadmap-ul lui Cyberpunk 2077? Înțeleg că undeva în 2021 vom primi două patch-uri (1.1 și 1.2), după care intrăm într-o perioadă marcată cu numele de „Multiple Actualizări & Îmbunătățiri” care includ DLC-urile alea gratuite despre care vorbeam înainte de lansare și upgrade-ul gratuit pentru consolele next-gen. Și de aici sunt iar în ceață.
Dacă consolele next-gen primesc upgrade-ul abia spre final de 2021, ce naiba au testat cei de la CD Projekt? Care este motivul pentru care au întârziat atât de mult lansarea și ce rost a avut toată tevatura asta? Să dăm cărțile pe față: pe PC, jocul a fost și încă este vai de capu’ lui. Pe Playstation 4 și Xbox One nu este jucabil și nu își motivează prețul de 60 de euro cu absolut nimic. Deci la ce a lucrat toată lumea atâta timp și de unde atâta crunch? Iar upgrade-ul pentru next-gen vine la aproape un an după lansare? La ce naiba mai vine?!
Scuze CD Projekt, dar mi-ai pierdut încrederea
După lansarea de tot râsul a lui Cyberpunk 2077, starea actuală a jocului, road-map-ul dezamăgitor și confuz de mai sus și toate cele întâmplate, dezvoltatorul polonez cade din lista mea și așa foarte restrânsă de studiouri serioase. Cu acest road-map au dovedit lucrul pe care toți l-am intuit încă de pe la lansare: jocul ăsta mai avea nevoie de minim un an de zăcut în dezvoltare până să-i dea drumul, ori trebuia lansat cu mențiunea Early Acces. Povestea e bună, personajele-s de nota 10, acțiunea în sine e faină, dar oricât de bune ar fi aspectele astea, nu spală păcatele jocului și nu schimbă cu nimic faptul că este la pământ din punct de vedere tehnic.
Cu toate acestea rămâne unul dintre jocurile mele preferate all-time, dar este doar o părere personală care nu are treabă cu realitatea tristă pe care o trăiesc cei care au plasat pre-comandă și nu s-au putut bucura de Cyberpunk 2077. Sper să îmbătrânească la fel de bine ca un whisky scump și să devină jocul la care visa toată lumea, deși îmi limitez așteptările.