Lovit în această dimineață de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe Richter, cel mai mare înregistrat în ultimii 25 de ani, Taiwan este în proces de evaluare a pagubelor ce ar putea perturba pe termen lung ramuri esențiale ale industriei, precum cea de semiconductoare.
Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) este cel mai mare furnizor de microprocesoare al lumii, producătorul taiwanez deținând cele mai avansate tehnologii din industrie și un portofoliu impresionant de clienți care „concurează” pentru prioritate în lista de așteptare complet saturată de comenzi.
Reprezentanții TSMC, companie cu sediul în orașul taiwanez Hsinchu, au confirmat deja pentru Business Insider că unele dintre fabricile sale responsabile cu producția de microcipuri au fost evacuate pentru măsuri preventive, dar că tot personalul său este în siguranță. Însă deocamdată nimic despre pagubele suferite. Dar chiar și în cel mai fericit scenariu, în care echipamentele ultrasofisticate nu au suferit daune majore, este rezonabil să credem că cip-urile aflate acum în producție au a fost compromise iar liniile de asamblare vor rămâne oprite cel puțin o perioadă, în timp ce tehnicienii companiei evaluează pagubele și aduc ajustări echipamentelor de mare precizie.
„Compania confirmă în prezent detaliile impactului”, a declarat purtătorul de cuvânt al TSMC. Ei au adăugat că inspecțiile inițiale arată că liniile de fabricație sunt „normale”.
Cu toate acestea, evenimentul arată vulnerabilitatea lanțului global de aprovizionare cu microcipuri și a TSMC, furnizor pentru aproximativ 90% dintre microprocesoarele avansate livrate la nivel global. Ce-i drept, TSMC deține fabrici și în alte regiuni ale lumii, compania fiind în plin proces de extindere a capacității de producție în Statele Unite. Dar în prezent, grosul producției vine din Taiwan.
Potrivit unei analize recente semnată de publicația Bloomberg Economics, perturbarea producției TSMC într-un scenariu de dezastru natural sau război (ex. cu China) ar antrena doar Statele Unite o reducere a PIB-ului de 3,3 % în primul an, însă consecințele vor fi cu siguranță resimțite peste tot, pierderile estimate la nivelul economiei globale depășind 10 trilioane de dolari, sau 10 % din PIB-ul global.