MORE

Curtea Europeana de Justitie vs Google – Intimitate vs Transparenta

Intimitate versus Transparenta in online pare sa fie topicul momentului. Autoritatile Europene au decis sa isi ajute cetatenii si sa le protejeze dreptul la intimitate printr-o lege care ar putea oferi dreptul oricarui individ de a-si sterge datele de pe popularul Google.

Google a declarat ca inca incearca sa se conformeze deciziilor din 13 mai ale Curtii Europene de Justitie, in legatura cu plangerile utilizatorilor vis-à-vis de aparitia unor date personale in cautari. Google trebuie să decidă dacă dreptul publicului de a gasi orice informatie este mai important decât dreptul individului de a controla accesul la informatiile care il privesc, si cat de indreptatit este individul sa ceara stergerea acelor date. Hotararea se aplică tuturor motoarelor de căutare care funcționează în cadrul Uniunii Europene, dar Google este jucatorul alfa, detinand 90% din piata. Compania americana este vizata asadar in mod special, fiind nevoita sa decida in ce mod se va da curs acestor cereri de stergere de informatii.

Al Verney, purtatorul de cuvant Google a declarat pentru presa urmatoarele: „Acest lucru este un proces complicat, datorita multitudinii de limbi folosite de motor, dar si pentru ca este necesara o evaluare atenta a cererilor. De îndată ce Google va gasi modalitatea în care aceasta schimbare va fi implementata, actiune ce poate sa dureze cateva saptamani, ne vom instiinta utilizatorii.”Google poate automatiza parțial procesul , asa cum se intampla cu plângerile de încălcare a drepturilor de autor, dar în cele din urmă un om va trebui să decidă  atunci când ar trebui sterese rezultatele. Johannes Caspar, Comisar European pentru Protectia Datelor, a declarat ca se lucreaza deja la un “instrument on-line” care sa ajute oamenii sa depuna cereri pentru a fi sterse anumite informatii de pe Google.

Aceasta hotarare se aplica numai in Europa, si exista riscul fragmentarii internetului, rezultatele cautarilor fiind diferite de la tara la tara. A aparut chiar si o poanta, cum ca in Europa exista o versiune diferita de net. Argumente exista destule si de o parte si de alta: depinde mult din care parte a baricadei privesti lucrurile.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button