MORE

In curand vei avea Youtube in pachetul de canale TV!

Cablistii se gandesc din ce in ce mai serios la a adauga Youtube in oferta lor de programe TV, gratie pe de-o parte tehnologiei cloud si pe de alta set-top boxurilor din ce in ce mai destepte, unele dintre ele capabile acum sa suporte aplicatii complexe. In Ungaria acest pas a fost deja facut de catre compania de cablu UPC, care a adaugat Youtube ofertei sale de programe inca de acum cateva saptamani.

Si Youtube nu sunt singurii care vorba lui Nene Iancu „Pupat Piata Independentii”, adica jucatori din zona online care bat palma cu cablistii. Ceea ce s-ar fi putut dovedi o competitie acerba pentru spargerea monopolului cablistilor pe piata de distributie de continut (wishful thinking!), se va transforma usor-usor intr-un parteneriat reciproc profitabil. Netflix a „parafat” deja in State o serie de intelegeri cu distribuitorii pe cablu, pentru a-si adauga serviciul pe dispozitivele acestora.

Pana acum aceste „mariaje” au fost „limitate” de hardware, dar UPC Ungaria a reusit sa aduca Youtube pentru toti abonatii sai gratie utilizarii inteligente a cloud-ului. CloudTV este pentru TV ceea ce este OnLive pentru jocuri. De fapt tot „render-ul” are loc in cloud apoi stream-ul video este trimis catre fiecare „cutie” in parte. Asadar, Youtube nu se gaseste direct pe set-top box, ci in cloud, unde dispozitivul tau de acasa trimite doar niste comenzi. Am facut acest mic detur tehnic pentru a sublinia ceva: UPC nu a avut de fapt nevoie de dispozitive noi pentru abonati ci doar de o solutie smart, reducand serios costurile si oferind pe sistemul existent lucruri noi. Destept!

In ciuda expansiunii exponentiale a online-ului in ultimii ani, TV-ul ramane mediul predilect de consum de media al majoritatii populatiei, iar marii jucatori din online se pare ca au decis sa „se bage in pat cu dusmanul”. Poate ca o buna parte dintre schimbarile prin care trece Youtube in ultima vreme, despre care am scris si noi recent, legate mai ales de copyright, vin exact in intampinarea acestor intentii. Da, in curand Youtube „va fi la televizor”!

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button