PC

Cum se descurcă un i9 7980XE la 6 GHz?

Din moment ce Intel a lansat un procesor imens, de 2000 de dolari și cu mai multe nuclee decât ați văzut vreodată pe un desktop, a apărut o întrebare: Ce poate face i9 7980XE răcit cu azot lichid?

Răspunsul este destul de previzibil, procesorul este la astfel de frecvențe cel mai performant pe care îl veți găsi pe piață în acest moment. Desigur, nu este sustenabil, azotul lichid nefiind o metodă de răcire ce necesită multă intervenție manuală, așa că ce vedeți nu prea are cine știe ce impact asupra performanței generale, dar este un studiu de caz interesant.

Performanța a fost atinsă de overclocker-ul Der8auer, responsabil în trecut pentru numeroase alte reușite similare.

Procesorul nu a prea putut să stea la frecvența de 6.1 GHz pentru mult timp, așa că a stat mai mult la frecvența de 5.6 GHz, la care tot este cam cel mai performant procesor de pe piață. În procesul de-a atinge această frecvență a fost nevoie de îndepărtarea capacului și folosirea unei substanțe pentru răcire de calitate mai bună ca cea livrată ca standard de Intel.

Intel i9 7980XE are un consum care se apropie de 1000W când atinge frecvențe atât de mari. Nu întregul sistem, doar procesorul în sine este capabil să consume atât de multă energie, însă fără avea un voltaj imens. Pur și simplu este foarte mult procesor, așa că are nevoie de multă energie pentru a putea funcționa la acest nivel. Nu numai asta, dar deși avea lipit de el un tub de răcire cu azot lichid, temperaturile atinse de procesor erau pozitive. Nici nu prea contează cât de mari erau, fiindcă deja înseamnă că sunt cu mai bine de 100 de grade de tubul de răcire.

Așa că nu este tocmai un procesor de la care să vă așteptați la overclock extrem de la el, dar la cât de multe nuclee ai, este deja destul de bine făcut pentru țelul său.

[Extrem Tech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button