MORE

Cum sa simulezi universul cu un calculator!

Inca din vechile timpuri, marile minti luminate au tot incercat sa descoasa si sa desluseasca misterele universului, cum s-a format Terra, daca mai sunt alte planete pe care nu le stim noi si nu in ultimul rand eterna polemica cu viata extraterestra.

Mai nou cercetatorii nostri au descoperit ca ar fi apa pe Marte si toata lumea s-a extaziat nespus de mult. De asemenea, vad ca se fac progrese si la acceleratorul de particule de le Geneva, obtinandu-se informatii si date foarte importante.

Multumita avansului tehnologic pe care il avem astazi, avem posibilitatea sa simulam chiar si universul. Totusi, aceasta nu este o sarcina chiar usoara fiindca nu poti face acest lucru pe un simplu laptop sau desktop. Iti trebuie o putere de calcul serioasa si se pare ca Universitatea din Durham o are, mai exact 4069 de nuclee care lucreaza de zor, dar tot dureaza undeva la 40 de zile pentru a face calculele necesare.

Pentru a avea o simulare cat mai exacta sunt folosite si informatii furnizate de catre astronomi, astfel incat uneori se pot face preziceri cum va evolua universul. Intr-adevar totul suna bine si frumos, dar sunt sigur ca unii dintre voi adora teoriile conspiratiei si vor spune ca in curand vom vedea o lume virtuala ca in Matrix.

Uite din acest motiv se dezvolta dispozitive precum Oculus Rift!

[Durham University]
Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close