MORE

Cum sa iti calibrezi monitorul pentru gaming si nu numai!

Am intarziat un pic cu acest articol, asta pentru ca am dorit sa ofer cat mai multe informatii celui care il citeste, si anume cum sa iti calibrezi monitorul pentru gaming si nu numai. Un lucru banal, aparent, pe care multi il trec cu vederea. Monitorul este un „periferic” vital al oricarui PC, si care mai este si capricios ca o fata mare. Pretentios, supus trendurilor pietei si lista este lunga. Iar un monitor prost calibrat poate duce la o victorie… in minus in jocuri sau… la o criza de nervi.

Sa incepem cu inceputul. De ce trebuie calibrat monitorul? In principiu pentru a afisa culorile cum trebuie, pentru a nu avea lag si pentru ca utilizatorul sa nu aiba in general probleme in timpul folosirii acesuia. Este un lucru stiut ca cei mai multi fotografi care lucreaza in Photoshop sau Lightroom sunt pretentiosi cand vine vorba de monitoare, preturile pentru un monitor profesional atingand cote astronomice. Ceea ce propunem noi aici este o unealta gratuita. Care sa te ajute pe tine, utilizator, sa storci si ultimul dram de performanta din monitorul tau, indiferent ca este TFT, VN, TN, IPS, sIPS sau LCD. Tipul panoului… nu este atat de important in acest context. Important este ce poate el sa ofere maxim. calibrezi monitorul

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand doresti sa iti calibrezi monitorul este sa il resetezi. Aproape toate monitoarele au un buton de restore factory settings sau un tab de default setings. Acesta este primul pas.

Bun, acum ca am trecut peste acest pas si daca mai vedeti ceea ce este afisat pe monitor (pentru ca exista cazuri in care standardul de fabrica este supraexpus), haideti sa trecem la treaba.

Ai nevoie de trei lucruri mari si late pentru a-ti calibra monitorul:

1 Rabdare

2 Un site

3 Ultimul driver pentru placa video

Cu rabdarea o mai dregem, iar site-ul este acesta http://tft.vanity.dk/. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa selectezi tabul care iti trebuie. Iar acesta este HTML Window. Dupa ce ai facut asta, o sa iti apara pe ecran o serie de imagini care variaza de la Gri la Alb. Aici va fi necesar sa te joci cu setarile monitorului. Te duci unde stii ca ai butoanele si te joci cu contrastul si cu luminozitatea pana cand 100% alb arata… ca un alb, nu ca un gri, si cand 0% arata ca un negru. O sa iti ia cam 10 min, poate chiar mai mult, dar rezultatul este garantat. calibrezi monitorul

Bravo, ai terminat primul pas, sa trecem la al doilea.

Aici lucrurile sunt un pic mai complicate, pentru ca trebuie sa te joci cu site-ul de mai sus si cu driverele placii video. Toate driverele au o optiune numita Adjust desktop color settings. Acolo ai sa iti pierzi cam 10-15 minute pentru a scoate tot ceea ce este mai bun din monitorul tau. Astfel, dupa ce ai indentificat acest tab, te vor interesa patru optiuni de acolo, de ale caror slidere vei trage pana obtii imaginea potrivita.

Gamma, Digital Vibrance si Hue.

Ai indentificat tab-urile, acum sa trecem la treaba. Intri pe site, adica AICI , si in partea de sus a ecranului, atunci cand te duci cu mouse-ul o sa iti apara un nou meniu de optiuni. De acolo selectezi Multiple. Dupa ce ai facut asta, cauti prin casa cel mai rosu si cel mai albastru material pe care il gasesti, unele care aduc a rosu autentic si albastru autentic. Am sa explic imediat de ce este atat de important. calibrezi monitorul

Majoritatea monitoarelor sufera de gamma RAV sau RGB. Daca ai reusit sa indentifici aceste trei culori in tabelul de mai sus, atunci acestea sunt ghidul tau pentru a calibra monitorul. Tragi de sliderele amintite mai sus, fara sa umbli la contrast sau gamma, pana cand rosul este rosu, folosind cele doua culori pe care le ai deja ca referinta, si albastrul este albastru, verdele fiind ultimul pe care il calibrezi. Sunt si sanse ca atunci cand reusesti sa scoti un rosu autentic, restul culorilor sa se alinieze si ele. Dar, pentru mai multa siguranta, doua culori sunt mai mult decat suficiente.

Gata… ti-ai calibrat monitorul. Umbrele nu mai sunt pete negre, lumina este lumina si totul este mult mai clar. Ca o mica nota de subsol, cablul conteaza si el mult. Daca monitorul tau este inca pe un cablu VGA si ai un conector DVI, nu ezita sa treci pe el, transferul de date fiind mult mai rapid si calitatea imaginii mai buna.

Sper ca v-am putut ajuta, pana saptamana viitoare cand va invatam cum sa va faceti un Surface sub 3000 de lei. Va multumim si va mai asteptam!

P.S. Daca ai acces la un Monitor Spider, intreg procesul este usurat, din pacate acesta este destul de scump, dar cine stie… poate cunosti pe cineva care detine unul.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button