GamingPCRSS PaginaDeMediaTECH

Cum să construiești un PC de gaming? Sfaturi pentru cumpărături.

Știu, unul din cele mai controversate subiecte, pe lângă celebrul ”PC vs console”, este subiectul veșnic ”Care este cel mai bun PC, ce rulează toate jocurile noi, dar cu un buget minim posibil?” Am zâmbit când a fost propus acest subiect în redacție, am zis că o să fie floare la ureche. Ei bine, nu e chiar așa de simplu de răspuns la întrebare…

Să pornim la drum: ce ne dorim de la viitorul PC?

”Începe cu finalul în minte” a spus un mare înțelept al acestui secol. Da, stimați cititori, nu trebuie sa plecăm de la ideea că vrem un PC de 2000 Lei, 3000 Lei, 5000 Lei, și așa mai departe, că atâta este bugetul nostru!

Nu, trebuie să ne punem întrebarea: ce vom face cu acel calculator, noi? Nouă la ce ne folosește? Nu ce fac alții, ce se joacă alții, prietenii, vecinul, ce e la ”modă”, ce tocmai a fost prezentat de un mare influencer, vlogger, youtuber. Nu. Ce jucăm noi?

Plecăm de la jocurile preferate și ajungem la configurația potrivită nouă. La prețul potrivit. Nu invers.

Can it Run Crysis este unul din cele mai cunoscute meme-uri după fenomenul Crysis, care a creat multă frustrare la momentul apariției, punând multe calculatoare la încercare.
Can it Run Crysis este unul din cele mai cunoscute meme-uri după fenomenul Crysis, care a creat multă frustrare la momentul apariției, punând multe calculatoare la încercare.

PC-ul de gaming ieftin: 2000-2700 Lei

Ce jocuri vă plac? Dacă lista voastră cuprinde titluri precum Minecraft, League of Legends, Fortnite, Dota 2, sau Counter-Strike: Global Offensive, atunci am o veste bună pentru voi: bugetul unui astfel de sistem nu va depăși nicidecum vreodată 2000-2700 Lei (aprox 450-600 USD) deoarece o combinație precum AMD Ryzen 5 2600 (sau ceva ușor mai jos ca și specificații, să zicem Ryzen 5 1600X) + NVIDIA 1050 Ti își vor face cu brio treaba, (să fim cinstiți, multe din ele nu prea necesită mare brânză de putere, unele merg și pe grafică integrată).

Configurația noastră de entry e-sport gaming, pentru cosul de cumparaturi. O configurație mai mult decât cinstită.
Configurația noastră de entry e-sport gaming, pentru cosul de cumparaturi. O configurație mai mult decât cinstită.

Atenție însă la echilibrul CPU – GPU. Îmi aduc aminte vremurile (știu, iar încep cu ”I am old school PC user”) când întrebai un prieten ce calculator are acasă și primeai invariabil același răspuns: Pentium 4. Da, au fost anii de glorie ai mașinăriei de marketing Intel, când au spălat aproape orice creier făcându-te să crezi că dacă sistemul are în interior (Intel inside…remember?) un procesor la 3GHz, nici nu mai conta arhitectura, generația, erai cel mai tare din parcare. Placa video? Ce, cine? Aia ce face? Aaa, ajută în jocuri?

Acum să nu cădem în extrema cealaltă, că tot am observat că plăcile video sunt obscen de scumpe (când mă uit la prețurile lor, parcă mă simt vinovat, zici că sunt pe un site al cărui nume nu am voie să-l scriu aici). Nu vă alocați mai mult de 35-40% achiziției plăcii video din toată suma propusă noului sistem. Riscați să rămâneți rapid fără buget pentru procesor, după care sunteți obligat vă luați ceva foarte slab și după aceea se ajunge la aceea gâtuire (”bottleneck” în limbaj tehnic), adică săracul procesor nu e în stare să proceseze toată informația care vine de la placa video. Imaginați-vă o bandă de transport pe care vin produse la sortat (ouă de exemplu) cu viteză mare….setată pentru 4 oameni, dar la bandă în acel moment se află doar 2 muncitori….vă imaginați haosul ce urmeză să se producă? Așa și cu procesorul, care odată gâtuit, involuntar va frâna puternic placa video. Și atunci practic e ca și cum ați fi cumpărat o placă video mai ieftină…dar cu o sumă mult mai mare decât ar costa în mod normal acesta, la prețul unei plăci superioare ca și gamă, ca și categorie. Adică bani aruncați…pe apa Sâmbetei.

PC-ul de 1000 USD: pentru că vă place Metro Exodus, FC New Dawn, ACO, Hitman 2. Noul și frumosul (mereu) cere sacrificii…

Dacă jocurile de tip e-sport menționate mai înainte nu vă satisfac poftele de gaming și vă numărați printre primii care vor să-și pună skill-urile la încercare când apare câte un titlu AAA de mult așteptat, ei bine, trebuie știut că PC-ul anterior de 600 USD aici nu va mai fi cel mai bun prieten al vostru. Nu că nu vrea, serios. El vrea, ca și un ”SUV-uleț” modern (compact, zic producătorii) cu motor de 1L, cu 3 persoane și multe bagaje la bord, în momentul în care îi dați talpă într-o depășire. Mult succes. Cu depășirea, adică. Pentru că nu e suficient doar să vrei, mai trebuie să și poți.

Evident, orice joc din 2019 respectiv 2018, precum The Division 2, Forza Horizon 4, Shadow of the Tomb Raider, F1 2018 și lista poate continua – toate aceste jocuri vor merge FullHD cu setări low-medii pe un 1050Ti. Dar noi vrem mai mult de la PC-ul nostru nou, decât low-medium, nu-i așa? Vrem setări High, Ultra, Epic (apropo, mi se pare că dezvoltatorii devin haioși …ce nume de setări mai urmează? Insane Crazy Uber Epic?). De ce să rulăm jocurile să pară că sunt din 2017 sau mai rău?

Evident, când nu se poate, nu se poate, dar pentru cei mai fericiți/norocoși dintre voi, voi ridica ștacheta și voi adăuga în ecuație nou apăruta placă video NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti, best buy-ul momentului, și facem un pas next level și pentru placa de bază (am selectat modelul din gama Gaming): mai arătoasa și mai deșteapta B450 GAMING PLUS de la MSI.

Configurațiile din zona 900-1000 USD vin cu noua placă video NVIDIA 1660Ti, dar și alte componente de calitate.
Configurațiile din zona 900-1000 USD vin cu noua placă video NVIDIA 1660Ti, dar și alte componente de calitate.

 Și așa am ajuns la un PC de 1000 USD. Mi-am permis chiar să fac ”o aroganță” și să aleg un SilentiumPC Signum SG1 TG – o carcasă silențioasă, super aerisită, cu mesh pe panoul frontal, filtre de praf, cable management excelent (în spatele plăcii de bază, spațiul dedicat Wire Management-ului variază între 23-35mm, specificație/caracteristică/pasăre rară printre carcasele din zona sa de preț), Tempered Glass pentru cine vrea să-și admire sistemul sau din contră, panou lateral din oțel pentru cei sobri. Sincer să fiu, sunt sute de carcase pe piață, și asta doar în segmentul 100-300 Lei! 90% din ele sunt gândite să arate frumos. Și atât. Când vine vorba de cable management sau aerisire, Doamne ferește! Cine are nevoie de așa ceva? Doar sunt frumoase și ne păcălesc, ca niște sirene…

Prefer de 100 de ori să aleg o carcasă unde pot schimba ventilatoarele dacă asta îmi doresc (în locul ventilatoarelor Black precum cele 2 pe acest SG1 TG cu unele colorate, RGB, cu viteză rotație reglabilă, airflow mare, zgomot mic, precum acesta, de la Scythe – Kaze Flex 120 RGB PWM 300-1200rpm) decât să am în față 3 ventilatoare frumoase care însă nu au pe unde să-și tragă aer din față.

Apropo, ați observat că multe carcase de 100-150 Lei vin cu un singur ventilator? E haios să vezi comentariile cumpărătorilor care mai cumpără ventilatoare de 100-150 Lei, adică dublează valoarea finală de achiziție…nu mai bine cumperi o carcasă cu 3 ventilatoare, și care costă puțin peste 300 Lei și care de cele mai multe ori este superioară prin construcție la capitolul răcire, în comparație cu un model entry level?

Aproape jumate din oferta curenta de carcase vin cu 0 sau 1 ventilatoare. dar cam tot 45% este și felia ocupată de carcasele cu două și 3 ventilatoare.
Aproape jumate din oferta curenta de carcase vin cu 0 sau 1 ventilatoare. dar cam tot 45% este și felia ocupată de carcasele cu două și 3 ventilatoare.

După cum se poate poate vedea în grafic, aproape jumătate din carcase vin cu unul sau niciun ventilator inclus! (211 carcase, adică 17% din totalul carcaselor listate cu zero ventilatoare, 341 de carcase, adică 27% cu un singur ventilator).

*Studiul meu a avut ca bază aprox 1300 de carcase la momentul scrierii articolului, căutarea are ca sursă www.pcgarage.ro, care au nu doar cea mai mare bază de carcase, dar și filtrele lor sunt de departe cele mai bune, mai utile și mai potrivite unui end-user, venindu-i astfel în întâmpinare și nelăsându-l să se piardă în oceanul de carcase.

Dar din nou, să nu cădem în cealaltă extremă – mai mult nu înseamnă mai bine mereu. Am văzut carcase cu 6 ventilatoare, dar dintre care 3 (da, trei!) în față aveau pur și simplu rol estetic, decorativ…că erau lipite practic de sticla frontală, fără fante de intake…asta se întâmplă când frumosul depășește logicul, esteticul fizica.

PC-ul de 5000 Lei: PC-ul de azi, pregătit și pentru viitor

Pentru cei ce vor să experimenteze și beculețe RGB next level, dar sunt de asemenea înfipți și în realitate – vor mai multă memorie RAM în sistemele lor (editare video, randare 3D), precum și o placă video mai puternică, mai Future Proof, precum NVIDIA GeForce RTX 2060, (hit-ul anului, aș putea adăuga), bugetul final se va opri un pic sub 5000 Lei.

Efortul nu va rămâne nerăsplătit: în următorii ani vi se garantează un joc fluent în Full HD, indiferent de titlul jucat, chiar și cu setări foarte înalte. Chiar și în rezoluția 2K (2560 x 1440), cu setări mai relaxate (căci va veni și momentul în care să nu mai merite să ne uităm la un monitor FullHD, nici măcar pentru unul cu refresh de 144Hz).

Atenție, diferența de performanță dintre RTX 2060 și GTX1660 Ti nu este atât de mare: aprox 10-15% în rezoluțiile FullHD și 2K, diferența de preț fiind un pic mai mare: 15-20%. Deci la finalul zilei, reportul preț/preformanță este cu un milimetru mai aproape de 1660 Ti, dar performanța se scalează cu prețul destul de corect în cazul lui 2060, așa că pentru un upgrade cât mai lung în timp, puteți să vă gândiți la varianta 2060. Și mai este un aspect pentru care am ales să spun că PC-ul de 5000 Lei este (mai) pregătit pentru viitor: comparând-o cu placa video GTX 1660ti, în cazul plăcii video RTX 2060 vorbim de un cip cu totul și cu totul diferit. Și iar îmi aduc aminte de articolul ”eu, jocurile și Raytracing” :). Vreți nu vreți, Ray Tracing-ul va face parte din ecosistemul jocurilor, din ce mai simțitor cu cât va trece timpul. Chiar dacă încă nu v-a convins sau considerați că motorul unui 2060 nu va fi în stare să ducă un framerate decent cu RT activat (exemplele actuale confirmă acest lucru), măcar aveți unealta cu care să încercați diversele implementări în jocuri, să vedeți unde chiar vă ajută, unde aduce atmosferă în joc sau din contră, unde e doar un moft.

Și tot legat de viitor, o cantitate mai mare de memorie RAM vă scutește mai încolo de neplăcerile upgrade-ului (am optat pentru memorii Dual Channel și nu o singură plăcuță datorită comportamentului procesoarelor AMD ce sunt foarte sensibile la configurațiile Single Channel vs Dual Channel, dar și la frecvențele memoriilor)

Propunerea mea de vârf pentru astăzi - PC-ul de 5000 Lei, configurație puternică, echilibrată, placă de bază de gaming cu luminițe și sincronizare RGB de top, carcasă aerisită, 3 ventilatoare RGB incluse, sursă de calitate.
Propunerea mea de vârf pentru astăzi – PC-ul de 5000 Lei, configurație puternică, echilibrată, placă de bază de gaming cu luminițe și sincronizare RGB de top, carcasă aerisită, 3 ventilatoare RGB incluse, sursă de calitate.

Înainte de a trece la alte sfaturi de cumpărare, aș dori să fac o paranteză, cu un exemplu din imensa bază de date Steam Hardware & Software Survey: March 2019 unde puteți vedea care este hardware-ul utilizatorilor Steam care participă la aceste survey-uri (chiar dacă mulți nu paticipă la acest survey decât poate o dată-două ori pe an, totuși se adună o bază de survey imensă, dacă ne gândim că la începutul anului Steam avea 90 milioane de utilizatori activi, recordul la începutul anului era de 17,5 milione de jucători logați în aceeași zi în cont, 7 milioane jucându-se în același timp!)

Iată o statistică legată de memorii:

Steam este o oglindă a realității din teren, nu ce credeți voi că are toată lumea - în imaginea alăturată vedeți că încă 8GB RAM este fruntaș. Suprize, surprize? Nu cred.
Steam este o oglindă a realității din teren, nu ce credeți voi că are toată lumea – în imaginea alăturată vedeți că încă 8GB RAM este fruntaș. Suprize, surprize? Nu cred.

Surprinzător sau nu? Pe primul loc, cei cu 8GB RAM sunt încă majoritari, reprezintând 37% din total, în scădere mică față de luna anterioară, 16GB cu 32%. Cei care au peste 16 GB RAM au o pondere minusculă, de 4%! Hai, recunoașteți, este că v-am făcut să vă simțiți mai bine? 🙂

Vă invit să studiați și rapoartele legate de procesoare, plăci video, sunt foarte interesante!

Sfaturi pentru cumpărături

Memoriile

AMD Ryzen este foarte pretențios când vine vorba de memorii. Diferența de performanță dintre un kit Dual Channel și unul Single Channel (la aceleași frecvențe, latențe) poate fi de 5-10%! Similar când vine vorba de frecvențe, de la 2133 MHz la 3000 MHz va exista un salt simțitor în frame-rate (tot undeva între 5-10% în funcție de joc). Atenție, scalarea performanței cu viteza memoriilor nu se oprește aici, unele jocuri mai descătușează încă 5% în plus de la 3000 la 3200 MHz! Dar prețurile memoriilor crește simțitor de la 3000 la 3200 MHz. de memoriile la 3400 MHz nici nu mai are sens să amintesc în gama asta de preț. Dacă ați auzit de memoriile cu cip-uri Samsung B-Die, că ar fi cele mai bune pentru procesoarele Ryzen, da, așa este, dar la fel, uitați în această gamă de preț. Aceste memorii sunt căutate de cei care vor să scoată și ultima picătură de performanță din sistem, dar sunt extrem de piperate la preț, nu încap în sistemele noastre de 900-1000 USD.

Și încă un aspect important – dacă tot trebuie să ne luăm memorii, este bine de știut că producătorii mari au început de ceva vreme să ofere LifeTime warranty. Da, adică puteți utiliza memoriile cât rezistă PC-ul vostru. Sau până vă plictisiți de platformă. Adio garanție 2-3 ani, 5 ani! Unde ați mai văzut memorii pe viață?!

Sursa

Pentru mine, sursa este la fel de importantă. Este fără doar și poate una dintre cele mai ”under-rated” componente din sistem. Adică este împinsă mereu spre coada listei de cumpărături. După Harddisk, înainte de carcasă și ventilatoare. Da, atât de mult ne iubim sursele, care ne veghează buna funcționare a sistemului, într-o țară care are fluctuațiile de curent sunt mai ceva ca ROBOR-ul.

De aceea, vă spun doar atât: 5 ani. Atâta este o garanție minimă pt mine pt o sursă bună în 2019. Corsair pe gama CX, SF și Vengeance oferă 5 ani garanție (nu însă și pe gama VS, unde avem 3 ani) pe TX 7ani, pe seria RM 10 ani(!), Seasonic oferă 5 ani pe gama ”normală” (pe gama Focus+ și Prime oferă 10 ani, pe gama de top Prime Ultra oferă 12 ani de garanție! Da! Așa da!), Thermaltake pe gama Smart, Smart DPS (dar nu și pe gama Smart SE) și ToughPower oferă 5 ani.

Deci da, ați priceput, sunt obsedat de garanții. Dorm mai bine 🙂 Și nu doar datorită ideii că mi se schimbă sursa și peste 5-10 ani. nu, nu la partea financiară mă gândeam. Credeți-mă, nimeni nu poate susține o campanie de marketing zicând vă dăm 10 ani garanție, dacă rata de retur este uriașă într-o decadă. Până la un punct, cifrele sunt corelate cu calitatea. Evident, asta nu înseamnă că o sursă de 1000 Lei nu poate pica. Dar totul trece prin filtrul probabilității. 

Cablurile? Dacă sunteți modder, vă pasionează modding-ul, o sursă full modulară e must-have (pentru schimbarea /sleeve-ing-ul cablului de 24pini). Dacă aveți o carcasă ce are locașul sursei sus, sau nu aveți acel cover care să acopere jos sursa și cablurile rămase, pentru a nu se vedea inestetic cablurile rămase la vedere, atunci este indicat să mergeți către o sursă semi-modulară, mai scăpați de cablurile inutile. Sau alegeți o sursă cu cabluri sleeve-uite (manșetate). 

 Carcasa

Ce ar mai fi de spus în afară de punctele atinse mai sus, legate de aerisire și cable management? Păi ar mai fi ceva foarte important (în afara materialelor și a tablei, care văd că tinde să vrea să ajungă la grosimea unei foi de hârtie – unde sunt carcasele de altădată cu foaie de oțel de 0.8-1mm?): lățimea carcaselor este sau poate deveni în viitor la un upgrade un factor foarte important! De ce? Să luăm ca exemplu cooler-ul mamut Grandis 2 XE1436 de la SilentiumPC care mi-a trecut nu de mult prin mână, când am făcut un upgrade unui prieten (Doamne, ce bestie de cooler, apropo!)

Problema cu astfel de mamuți e că au o înălțime mai puțin obișnuită, în cazul de față 159mm…și ce credeți? Nu intră în orice carcasă! Cel puțin nu în cele care au lățimea mai mică de 186mm. Și nici asta nu e singura condiție. Sunt carcase care sacrifică spațiul din spatele plăcii de bază, pentru a face loc cooler-elor înalte, și din rațiuni de cost au o lățime totală mai mică de 200 mm. Carcasele SilentiumPC pe care le-am pus în configurațiile de 1000 respectiv 1100 USD au 205, respectiv 216 mm lățime, și din cauza faptului că au vrut să fie mai cinstiți ca Papa de la Roma, lăsând spațiu din belșug cable managementului, de-abia intră acest cooler în burta lor!   

Concluzie

Despre monitoare și alte periferice într-un alt episod. Ce este de reținut din tutorialul de astăzi este să găsiți mereu configurația potrivită task-urilor voastre, nu vă luați după configurațiile prietenilor că poate dacă lui îi este bun, este potrivit și vouă. Vecinul are un 2060 și dvs ”doar” un 1660Ti? Diferențele de 10-15% pe un ecran FullHD cu setări medii-high nici nu le veți sesiza, pentru că ambele plăci vor rula cursiv jocurile moderne. Mai bine puneți suma economistă într-un kit Dual Channel mai performant, căci, în mod ironic, dacă prietenul vostru ate un 2060 dar are un singur modul de memorie sau are memorii să zicem la 2400 MHz, și voi aveți un 1660Ti dar v-ați ales un kit de memorii Dual Channel cu 3200 MHz, este posibil să aveți framerate mai mare ca el! 

Și nu faceți rabat la sursă. Pentru 50-100 Lei în plus, mergeți pe un brand mai cunoscut, alegeți dacă se poate o sursă certificată Bronze, și nu trebuie să fie de foarte mare putere. Pentru un RTX 2060 vă ajunge una de 500W, fără niciun stres.

Și nici carcasa, să nu o neglijați. Și încercați să puneți o întrebare dacă se poate, unde se poate. să vedeți cum a fost gândită respectiva carcasă. Asta dacă a fost gândită în vreun fel să urmeze legile fizicii, sau din contră, să le ignore.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button