Știri ITPCRSS PaginaDeMedia

Cum ruleaza Windows 10 pe doar 192MB de memorie RAM?

De cativa ani incoace, fiecare versiune de Windows a necesitat minim 1GB de memorie RAM pentru a porni. Plictiseala vine la pachet cu o portie mare de curiozitate pentru unii. Este si cazul unui utilizator de Twitter care a postat o poza cu Windows 10 ruland pe 192MB RAM.

Desigur, testul a fost facut cu ajutorul unei masini virtuale pe un PC care rula un flavour de Linux. Asta a permis reducerea memoriei RAM la 512MB, iar de acolo lucrurile au mers, ei bine, in jos. Incercand sa ruleze Windows 10 pe 128MB, tester-ul a dat de un zid intrucat sistemul de operare nu a avut destula memorie incat sa incarce interfata grafica de login. Astfel, pentru a putea boota si utiliza sistemul, a fost nevoie de 192MB de memorie RAM.

A durat vreo trei minute sa booteze pe desktop si este instabil in masina virtuala stocata pe un HDD cu 7200RPM. Am reusit sa deschid Task Manager, CDM si file explorer pe 192MB de memorie RAM, insa performanta era foarte proasta si mai aveam doar 15MB liberi.

windows 7
Tin minte vremea cand rulam Windows 7 pe un cartof de PC si am facut upgrade de la 512MB RAM la 768MB ca sa il stabilizez. Ce vremuri…

Acest mic experiment nu a avut un scop anume, insa este la fel ca si recordurile la overclock. Ne arata ca se poate si ar putea deveni un material interesant pentru cei carora le place sa experimenteze cu sisteme slabe. Mereu am fost pasionat de testarea limitelor, iar faptul ca Windows 10 poate merge (aproape) pe nici un sfert din capacitatea de memorie minima recomandata mi se pare chiar interesant. De la Windows 7 in sus, cerintele minime au specificat 1GB de RAM, insa stiu pe propria piele ca am putut sa il rulez pe 768MB (ca atat aveam) la vremea lui.

Voi ce experimente de genul ati facut? Jocuri rulate sub cerintele minime, software-uri sau chiar si alte sisteme de operare; ati trecut prin ele?

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button