ȘtiriȘtiințăTech&IT

Cum se pot fura datele de pe monitor folosind AI și cablul HDMI

Tehnica de captare a semnalului HDMI oferă o acuratețe de aproximativ 60%, comparativ cu metodele anterioare

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Uruguay a demonstrat că este posibil să spionezi ceea ce este afișat pe un ecran prin interceptarea radiațiilor electromagnetice emise de cablul HDMI, utilizând inteligența artificială (AI). Termenul folosit pentru a descrie emanația neintenționată a informațiilor sensibile sau confidențiale din echipamentele electronice, pe care cercetătorii l-au folosit în lucrare, este TEMPEST.

Tehnica de captare a semnalului HDMI

În trecut, era relativ simplu pentru hackeri să reconstruiască ceea ce era afișat pe un ecran prin detectarea scurgerilor de la cablurile video analogice (VGA). Însă, odată cu trecerea la protocoale digitale precum HDMI, această sarcină a devenit mult mai complexă, din cauza codificării pe 10 biți. Semnalele digitale, deși mai complexe, continuă să emită radiații electromagnetice în timpul transmisiei dintre computer și ecran.

Cercetătorii au abordat diferit problema interceptării informațiilor afișate pe ecrane. În loc să încerce să înțeleagă semnalul plecând de la radiația electromagnetică, ei au instruit un model AI de învățare profundă (deep learning) pentru a converti aceste semnale înapoi, în imaginea originală afișată pe ecran.

Sistemul propus utilizează tehnologia Software Defined Radio (SDR), care permite captarea și procesarea semnalelor electromagnetice folosind hardware și software accesibil. Acest sistem este complet open-source și integrat în cadrul GNU Radio, un ecosistem software bine-cunoscut pentru procesarea semnalelor radio. Această abordare nu doar că face tehnica mai accesibilă, dar și permite altor cercetători să îmbunătățească și să adapteze metoda pentru diverse aplicații.

Captură din studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Uruguay despre HDMI

Practic, cercetătorii uruguayeni au antrenat un model AI pe mostre de semnale HDMI originale și interceptate, reușind să transforme aceste scurgeri în capturi de ecran lizibile.

  1. Semnalele HDMI originale sunt transmise corect și complet între sursa video (de exemplu, un computer) și destinație (de exemplu, un monitor sau un televizor). Aceste semnale sunt folosite ca referință pentru a arăta AI-ului cum ar trebui să arate semnalul corect.
  2. Semnalele interceptate au fost captate în mod indirect, prin detectarea radiațiilor electromagnetice emise de cablul HDMI. Aceste semnale sunt adesea zgomotoase și incomplete, dar conțin informațiile necesare pentru a reconstrui conținutul original.

Tehnica lor a reconstruit textul din semnalele HDMI interceptate cu o acuratețe de aproximativ 60%, comparativ cu metodele anterioare. Deși nu este perfect, acest nivel de acuratețe este suficient pentru ca majoritatea oamenilor să poată descifra corect informațiile. Aceasta înseamnă că este posibil, spre exemplu, ca hackerii să monitorizeze introducerea parolelor, a datelor financiare sau comunicărilor criptate.

Metoda de atac și testarea ei

Pentru a testa atacul, cercetătorii au folosit software de recunoaștere a textului pe imaginile recuperate de modelul lor AI, comparând apoi textul extras cu conținutul original al ecranului.

Există mai multe moduri prin care hackerii ar putea efectua această interceptare HDMI în lumea reală. Ei ar putea planta un dispozitiv discret de captare a semnalului în interiorul clădirii țintă sau ar putea pur și simplu să stea în apropiere cu o antenă radio pentru a prinde radiațiile HDMI scurse. În al doilea scenariu, este posibil ca emisiile HDMI de la mai multe monitoare să se amestece dacă sunt suficient de aproape unele de altele. Și interceptarea acestor radiații folosind o antenă radio ar putea deveni dificilă din cauza suprapunerii acestora.

Utilizarea în lumea reală

Cercetarea sugerează că tehnicile de spionaj electromagnetic sunt utilizate deja, dar că acestea nu sunt periculoase pentru utilizatorul obișnuit. Adică e posibil ca la nivel guvernamental sau în industrie să fie folosită deja această metodă, dar oamenii obișnuiți sunt în siguranță.

Dacă te gândești să-ți schimbi cablurile HDMI cu DisplayPort, n-o face din acest motiv! Sunt mai performante, dar nu sunt mai sigure decât cablurile HDMI, în ceea ce privește protecția împotriva scurgerilor electromagnetice și atacurilor TEMPEST.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button